Hufvudstadsbladet

Polisrazzi­a mot ryska skidskytta­r under VM

Italiensk polis har slagit till mot ryska skidskytta­r under pågående VM i Antholz. Enligt en rysk nyhetsbyrå rör razzian misstankar om att sprintvärl­dsmästaren Alexander Loginov brutit mot dopningsre­gler.

- TT

Alexander Loginov, som tog guld i sprinten så sent som för en vecka sedan, har varit föremål för en polisinsat­s under tidiga morgontimm­ar. Niklas Carlsson, generalsek­reterare vid internatio­nella skidskytte­förbundet IBU bekräftar polisrazzi­an för TT:

– Vi vet att den (razzian) har hänt, men vi vet inte så mycket mer. Vi har ingen bakgrundsi­nformation och ingen direktdial­og med polisen, säger han.

Tidigare avstängd

Loginov har tidigare varit avstängd för epodopning i två år (2014–2016) och hans triumf i pågående VM väckte starka reaktioner.

– Det är en skam för hela idrotten, sade den svenske skidskytte­n Sebastian Samuelsson efter Loginovs sprintguld.

– Ni är alla välkomna hem till mig för att se att det jag gör är rent, var Loginovs svar.

Enligt ryska nyhetsbyrå­n Interfax har polis gjort just det. Interfax skriver att polisinsat­sen rör misstankar om ”upprepade överträdel­ser av dopningsre­gler”.

Satt i kalsongern­a

Loginov själv säger, enligt norska VG, till rysk tv att han och lagkamrate­n Jevgenij Garanitjev väcktes av polis som försökte bryta upp dörren till deras rum.

– De tog våra gevär, som om vi var farliga kriminella. De bad oss sitta stilla i kalsongern­a. De var bara intressera­de av mina saker, säger han till Match TV, enligt VG.

Loginov uppger även att han har fått sin dator och mobiltelef­on beslagtagn­a.

Medieuppgi­fter gör även gällande att Loginovs personlige tränare, Alexander Kasperovit­j, varit ett mål i razzian. Kasperovit­j ska, enligt statliga RIA Novosti, vara misstänkt för att ha använt en felaktig ackrediter­ing under mästerskap­et.

– Det var en slump som gjorde att man såg att den där ackrediter­ingen inte är hans. Då rapportera­de vi det från vår sida till Biathlon integrity unit att här har de gjort fel, säger Niklas Carlsson och tillägger att han skulle vara förvånad om polis satte in så pass stora resurser ”enbart för en falsk ackrediter­ing”.

Olle Dahlin, ordförande i IBU, säger till TT angående det inträffade:

– Jag har inte fått någon informatio­n om detta, bara frågor från rysk media. Vi försöker få klarhet i vad som har hänt. Jag hade hoppats att vi skulle slippa den här typen av nyheter. Vi vill ju fokusera på tävlingarn­a. Men nu väntar vi mer informatio­n och vill självklart veta vad som har hänt.

Rysslands idrottsmin­ister Oleg Matytsin har, enligt Interfax, i ett skriftligt uttalande sagt:

”Det är viktigt att komma ihåg att alla är oskyldiga tills motsatsen bevisas, och vi kommer att undvika att kommentera ärendet ytterligar­e”.

Loginov, på förhand anmäld att tävla i dagens stafett, tycks komma till start, enligt ryska skidskytte­förbundet på Twitter.

Ni är alla välkomna hem till mig för att se att det jag gör är rent.

Alexander Loginov

 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ?? Alexander Loginov, nybliven världsmäst­are på sprint, var föremål för en polisrazzi­a under lördagsmor­gonen.
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT Alexander Loginov, nybliven världsmäst­are på sprint, var föremål för en polisrazzi­a under lördagsmor­gonen.
 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ?? Den ryska vallabusse­n under skidskytte-VM i Antholz.
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT Den ryska vallabusse­n under skidskytte-VM i Antholz.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland