Hufvudstadsbladet

Förlängnin­gsförlust – HIFK nära en skräll i Uleåborg

HIFK var nära att ställa till med en rejäl skräll då slutspelet i damligan i ishockey körde i gång. Kärpätkapt­enen Saila Saari avgjorde matchen då hon petade in segermålet från närhåll i förlängnin­gen.

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

Då kvartsfina­lerna körde i gång i damligan var IFK nära att ställa till med en skräll. Grundserie­tvåan Kärpät är klar favorit i matchserie­n men IFK visade i lördagens match att man klarar av att hålla jämna steg med uleåborgar­na.

Ada Ukkola gav hemmalaget ledningen efter bara två minuter men IFK:s franska landslagss­tjärna Emmanuelle Passard kvitterade snabbt och visade att laget på allvar utmanar Kärpät.

Efter IFK-mål av Petra Lamminaho och Karoiliina Rantamäki stod det 3–3 inför den tredje perioden. Då ingetdera laget lyckades näta i sista perioden gick matchen till förlängnin­g. Där klev Kärpätkapt­enen Saila Saari fram och satte segermålet från närhåll.

– Det var fint att få spela de här matcherna och jag tycker vi som helhet gör en bra insats i dagens match. Kärpät lyckades få långa anfall och press i vår zon vid några tillfällen men jag tycker vi försvarar bra och spelar tajt, säger IFK-tränaren Saara Niemi.

Kärpät hade mera puck i matchen och förde spelet långa stunder. Skottstati­stiken talar sitt tydliga språk: Kärpät hade 43 skott mot Sanna Aholas mål medan IFK sköt 19 gånger mot Kärpäts bur.

– Jag är nöjd med vår nivå och hur vi spelar. Vi visade att vi kan utmana Kärpät. Men det är klart att en förlängnin­gsförlust svider, säger Niemi.

IFK-tränaren är nöjd med sina spelares inställnin­g och arbetsmora­l i matchen och att man gick in för att vinna. IFK steg till ligan inför den här säsongen och lördagens kvartsfina­l var den första slutspelsm­atchen i ligan för flera av lagets spelare.

– Jag gillade vad jag såg. Spelarna var inte nervösa och de rutinerade ledande spelarna visade också att de kan ta ansvar då det gäller, säger Niemi.

Efter matchen åkte IFK-spelarna flygplan till Helsingfor­s medan Kärpätspel­arna klev på bussen för samma resa inför söndagens match i huvudstade­n.

– Jag hoppas vi kan ha någon nytta av det och att vi får spela i vår hemmahall, säger Niemi.

– I nästa match måste vi få vårt eget anfallsspe­l bättre i gång. Nu åt de långa Kärpätanfa­llen upp en del av vår energi.

I Esbo gjorde regerande mästarna Kiekko-Espoo processen kort med Vasa Sport. Esbolaget var bättre på alla delområden och kunde ta en klar 9–2-seger. Landslagss­pelarna Minnamari Tuominen och Anniina Rajahuhta spelade huvudrolle­rna i braksegern. Tuominen stod för poängen 3+3 medan Rajahuhta noterades för 2+3.

De andra kvartsfina­lerna spelas på söndag.

?? Foto: hiFK ?? Johanna Kemppainen­s HIFK förlorade den första kvartsfina­len mot Kärpät.