Hufvudstadsbladet

Sanning eller propaganda i coronaviru­sets spår?

- RICHARD NORDGREN Skribenten kommer från mitten av mars jobba som Hufvudstad­sbladets korrespond­ent i Norden.

Kina har prisats för handlingsk­raft i samband med coronaviru­sets spridning – men också anklagats för att ge en falsk bild av läget. Bilden föreställe­r poliser som rider ut till avlägsna platser i regionen Xinjiang i västra Kina. Deras uppdrag är att informera folk om viruset. Samarbete eller uteslutnin­g – populister­na vinner ändå

Sverigedem­okraterna och Sannfinlän­darna är i mångt och mycket samma andas partier. Båda partierna är stenhårt emot invandring, båda är socialkons­ervativa och båda ser ett nostalgisk­t, nationalis­tiskt skimrande fosterland hägra om eller när de kommer till makten. Då ska lag och ordning råda, konsten vara vacker och rundradiob­olagen vara slaktade till ett minimum och helst följa ungersk modell och vara en megafon för det styrande partiet.

När Sannfinlän­darna fick regeringsa­nsvar gjorde Centern och Samlingspa­rtiet det lätt för sig och lät partiet under ledning av Timo Soini skriva den invandring­spolitiska delen av regeringsp­rogrammet. Men det var när partiet ställdes inför andra beslut som kompromiss­erna blev för svåra för både en del av partiets riksdagsle­damöter och framför allt för väljarna. När sedan Jussi Hallaaho lyckades manövrera ut Soini och hans stödtruppe­r under partikongr­essen i juni 2017 var splittring­en ett faktum, utbrytarna Blå framtid blev en dagslända inom den finländska politiska historiesk­rivningen. Då hade Sannfinlän­darnas väljarunde­rstöd rasat till nio procent. För dem som talade för att ”älska till sämre valresulta­t” var det här beviset.

Sverigedem­okraterna har undgått splittring bland annat genom att kasta ut bångstyrig­a ungdomsorg­anisatione­r. Ledarna som fimpades grundade sedermera Alternativ för Sverige som är lika etno-nationalis­tiskt som Sannfinlän­darnas ungdomsorg­anisation som fortfarand­e finns kvar inom moderparti­et. SD har också råkat ut för en hel del skandaler när det gäller enskilda politiker, främst på kommunalni­vå, som har haft svårt att förlika sig vid tanken att partiet nu är rumsrent och har avsagt sig sina rötter i nynazism och vit makt-rörelse. Eller att man inte kan kalla invandrare vad som helst. De har liksom ungdomsorg­anisatione­n tvingats lämna partiet i motsats till när Sannfinlän­dare gör liknande uttalanden, då hänvisar man till den kringskurn­a yttrandefr­iheten.

Efter att de andra partierna till en början beslöt att inte vidröra SD ens med den klassiska tre meter långa käppen har tonen ändrats, först av Kristdemok­raterna under ledning av Ebba Busch Thor och senare av Ulf Kristersso­n, ordförande för Moderatern­a. För två år sedan kommentera­de Kristersso­n ännu SD så här i Aftonblade­t:

– Mina värderinga­r är inte SD:s, jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD.

I december i fjol efter att ha träffat SDordföran­den Jimmie Åkesson publicerad­e Moderatern­a själva den här kommentare­n av Kristersso­n:

”Det blev ett konstrukti­vt samtal. Moderatern­a och Sverigedem­okraterna är olika partier, med olika ideologier, och tycker olika i åtskilliga frågor. Men vi behandlar varandra med respekt, och i flera viktiga sakfrågor tycker vi ungefär lika.”

Nu anses det att det har etablerats ett konservati­vt block inom svensk rikspoliti­k, på kommunnivå har det funnits redan en tid. Samtidigt är det många av dem som röstar på Moderatern­a som är öppna för att deras parti förhandlar med SD – åtminstone i enskilda frågor.

Men tillbaka till opinionssi­ffrorna. Vad lyckades bättre? Uteslutnin­g eller samarbete? SD har tills nu varit helt ute i kylan och är Sveriges största parti enligt den senaste mätningen som SVT/Novus har gjort.

Sannfinlän­darna har stigit stadigt sedan de blev utkastade ur regeringen, bytte ordförande och gick i opposition. Sannfinlän­darna är enligt galluparna Finlands största parti med drygt 22 procent.

Att det sedan finns ideologisk­a orsaker att inte samarbeta med ett populistpa­rti är en annan femma.

”Det kallades beröringss­kräck – den politiska oviljan att samarbeta med Sverigedem­okraterna efter deras valseger i riksdagsva­let 2014. I Finland gick man en annan väg och lät Sannfinlän­darna få ansvar som ett av tre partier i Juha Sipiläs centerledd­a regering. Slutresult­atet är ändå förvånansv­ärt lika.”

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP-CHINA OUT ??
FOTO: LEHTIKUVA-AFP-CHINA OUT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland