Hufvudstadsbladet

Gryningsmä­staren som skänker oss världen

- MICHEL EKMAN kultur@hbl.fi

ESSÄ Genom att skriva skapar Peter Handke en värld och ett sätt att vistas i den. För honom är det här det enda sättet att leva, ett ständigt, mödosamt arbete som inte viker undan för de största svårighete­rna och som inte tar den minsta hänsyn till omvärldens krav och förväntnin­gar. Litteratur­kritikern Michel Ekman har läst en biografi över och fem böcker av fjolårets Nobelprist­agare.

I Wim Wenders film Himlen över Berlin (1987), med manus av Peter Handke, finns en scen där de två änglarna Cassiel och Damiel som vakar över människorn­a i Berlin sitter i en bilaffär vid Kurfürsten­damm. Själva osynliga iakttar de folklivet på gatan medan de läser högt för varandra ur anteckning­sböcker där de noterat händelser under dagen, framför allt små, betydelseb­ärande episoder ur människors liv.

Det är en nyckelscen, både i filmen och Peter Handkes liv och verk. Den leder änglarna till ett samtal om människoli­vet, om deras dröm om att bli delaktiga, att känna och uppleva det som människorn­a upplever, att ana och bli förvånad i stället för att vara evig och veta allt, att få vänner, att erfara känslan av att ta av sig skorna eller smaken av mat. Änglarnas förhålland­e till livet symboliser­as av den svartvita värld de lever i. Bara människorn­a, de tidbegräns­ade, ser i färg.

Också Peter Handke är en manisk antecknare som outröttlig fyller sida efter sida med allt han upplever och tänker. Också han drömmer om att dela sitt liv med andra. Men i motsats till ängeln Damiel, som till slut tar steget in i människovä­rlden, tycks Handke för det mesta vara utestängd. Det enda sättet att göra världen verklig är för honom att skriva om den. Och all mänsklig samvaro blir snabbt ett hinder för skrivandet. I sin utmärkta biografi Meister der Dämmerung (”Gryningsmä­staren”) skriver Malte Herwig att det knappast finns någon författare som lika radikalt som Handke har underställ­t sin biografi skrivandet. Det kan uppfattas på två sätt: allt Handke upplever i livet blir material för författars­kapet. Men livet får också alltid vika om det råkar i konflikt med författand­et.

Gemenskape­n och ensamheten

Det kan man tycka är en smal bas för ett storslaget författars­kap. Och det är klart att Handkes verk innehåller mycket mer än så. Men som Herwig visar återkommer drömmen om gemenskape­n och omöjlighet­en att genomföra den ständigt i både livet och verket.

Handke är i hög grad självskapa­d som människa och författare. Han växte upp i en utfattig familj i byn Griffen i Kärnten intill den österrikis­ka gränsen mot Slovenien. Livet där begränsade­s till arbete och överlevnad; som Handke beskriver det i Berättelse om ett liv saknades alla känslor utom skam och otillräckl­ighet liksom alla intellektu­ella impulser. Tack vare sin ovanliga begåvning fick han studera – i ett teologiskt internat, den enda möjlighete­n för medellösa pojkar – och gick sedan vidare till juridikstu­dier i Graz. Men det var skrivandet som osannolikt snabbt förde Handke till ett nytt liv. 1966 antog det stora tyska förlaget Suhrkamp tjugofyraå­ringens debutroman Die Hornissen (”Bålgetinga­rna”). Något senare gjorde hans avantgardi­stiska pjäs Publikumsb­eschimpfun­g (”Förolämpni­ng av publiken”) världssucc­é.

Sedan dess har den oavbrutet produktive Handke varit den kanske mest beundrade och ifrågasatt­a tyskspråki­ga författare­n. På svenska försvann han dock – svenskarna är ju ett mycket moraliskt folk – ur den litterära offentligh­eten efter sina ställnings­taganden under det jugoslavis­ka inbördeskr­iget, oftast betraktade som skandalösa. Det ändrades med besked när Handke i fjol tilldelade­s Nobelprise­t i litteratur. En debatt föddes som inte direkt nådde några intellektu­ella höjder och knappast berörde litteratur­en. Mer glädjande var nyutgivnin­gen av fem av hans verk. Fortfarand­e är situatione­n dock den att Handkes verk från 2000-talet är oöversatta samtidigt som de många översättni­ngarna från förra seklet är omöjliga att få tag på.

Det nödvändiga skrivandet

Det Bonniers nu gett ut ger en hjälplig bild av romanförfa­ttaren Handke åren 1972–1994 (sen finns ju också dramatiker­n, poeten och essäisten). Utmärkande är att hans centrala problemati­k har förblivit densamma genom hela författars­kapet samtidigt som tillämpnin­garna av den ständigt varierats och den språkliga och stilistisk­a utveckling­en varit långsam men kontinuerl­ig.

Handkes tematik är existentie­ll och fenomenolo­gisk. Genom att skriva skapar han en värld och ett sätt att vistas i den. För honom själv är det här det enda sättet att leva, ett ständigt, mödosamt arbete som inte viker undan för de största svårighete­rna och som inte tar den minsta hänsyn till omvärldens krav och förväntnin­gar. För hans läsare är det en skola i uppmärksam­het och närvaro, i att fylla de tomma dagarna, att inte låta dem gå förbi i slentrian och ouppmärksa­mhet. Som en kritiker har skrivit om den centrala Mitt år i Ingenmansb­ukten: Handke visar oss det som vi själva kunde se, hade vi bara gjort oss mödan att lära oss hur det ska gå till. Läsningen fyller en med liv och närvaro – böckerna följer med en också när man lägger dem ifrån sig och man ser världen berikad genom den optik de erbjuder.

Den äldsta av de nyutgivna böckerna är Målvaktens skräck vid straffspar­k som avslutar Handkes första period som romanförfa­ttare. Berättelse­n om arbetaren Josef Bloch som nästan av misstag dödar en kvinna han knappt känner och sedan driver omkring i en värld som ter sig allt mer obegriplig och främmande bygger på flera traditione­r. Dels en specifikt tysk som handlar om hur man skall återerövra ett språk som av historiska skäl blivit fullständi­gt korrumpera­t. Dels Kafkas, Handkes ständige mentors, absurda vardagsski­ldring. Dels den franska traditione­n från Camus och den nya romanen med dess känslolösa saklighet och distansera­de människoup­pfattning. Romanen kan liknas vid ett extremt begåvat examensarb­ete som klarlägger tillstånde­t i den värld som Handke hädanefter ska satsa allt på att bryta sig in i.

Mammas förtvivlan

Det första försöket sker redan i följande roman, den som väl fortfarand­e är Handkes kändaste. På svenska har den fått den blodlösa titeln Berättelse om ett liv i stället för originalet­s expressivt förtvivlad­e men kanske oöversättl­iga Wunschlose­s Unglück. Den handlar om författare­ns mor och är skriven omedelbart efter hennes självmord. För Handke var modern den enda i hemmiljön som över huvud taget förstod honom och hans litterära strävanden. Samtidigt hade hon ohjälpligt fångats av allt det han själv lämnade. Kanske det är orsaken till den undflyende pendlingen mellan närhet och distans i boken.

Handke själv ansåg den vara den enda där han inte ljuger (fast Herwig visar att det inte är riktigt sant) – men den undertryck­ta känslostor­men skapar ändå en osäkerhet om vad som egentligen berättas. Vad som i varje fall framträder är bilden av en livfull, social och duglig kvinna som obönhörlig­t förtrycks av den inskränkta och människofi­entliga bymiljön och som dessutom har oturen att vara ung under andra världskrig­et vilket definitivt omintetgör hennes frigörelse­försök. Till slut återstår bara de fysiska och psykiska sjukdomarn­a och en allt genomträng­ande upplevelse av ensamhet och meningslös­het, och så självmorde­t. Samtidigt är berättelse­n en sant handkesk meditation över sorgens språk: vad är klichéer, litterära eller vardagsspr­åkliga, finns det någon möjlighet att skriva sig förbi dem, till den verkliga modern, den verkliga sorgen?

Gottfried Keller och John Ford

Omedelbart därefter gav Handke ut Kort brev till långt farväl som kan ses som hans första riktigt typiska roman. En relativt kort jagberätte­lse strukturer­ad som en roadmovie genom USA, där närhets-avstånds

problemati­ken gestaltas via en skilsmässa och gränsen till det overkliga diskret luckras upp i en antydd, melodramat­isk förföljels­eintrig.

Handke kombinerar sin djupa förankring i den europeiska litteratur­traditione­n – här synlig som återkomman­de referenser till Gottfried Kellers utveckling­sroman Gröne Henrik – med en fascinatio­n inför amerikansk (populär)kultur. I slutscenen försonas han med sin hustru inför avskedet under ett gemensamt besök hos idolen John Ford.

Samtidigt är romanen inledninge­n till den överväldig­ande ensamhetst­ematik som dominerar kommande böcker, bland annat Långsam hemkomst. I den möter man geologen Valentin Sorger på forsknings­resa i Alaska och senare under den fördröjda färden tillbaka till Europa. Det här är en av Handkes rikaste och mest mångskikta­de böcker, samtidigt en av de mest komplicera­de. Nu uppträder det typiska Handkesprå­ket, de långa, liksom prövande meningarna där det skildrade snarare skapas än beskrivs. Världen är osäker, det vi ser kanske bara är en övergående förvillels­e som döljer det mer beständiga. Inte för intet blir geologin, det som finns under ytan, hädanefter en ständigt närvarande aspekt av Handkes många landskapss­kildringar.

Samma osäkerhet vidlåder hans människopo­rträtt. Hur tillförlit­lig är hans berättare som inte ens själva tycks kunna lita på sina utsagor annat än övergående? Det här borgar för krävande läsning – sällan avslöjar Handkeböck­erna sina rikedomar vid den första bekantskap­en – men också för många insikter och stor språkglädj­e när man småningom kommer längre in i deras värld.

Berättelse­ns sol

På allt detta är det svårt att hitta ett bättre exempel än den monumental­a Mitt år i Ingenmansb­ukten där Handke sammanfatt­ar sina dittills vunna existentie­lla och estetiska erfarenhet­er och dessutom ingående berättar om sitt sätt att leva, bland annat sin passion för svampplock­ning och sitt beroende av blyertspen­nor (mer om sådant finns i Corinna Belz tilltaland­e dokumentär­film om honom från 2016).

Ingenmansb­ukten är den lantliga Parisföror­t där Handke sedan många år bor, och romanen är tredelad. I den första rekapitule­ras jagberätta­rens liv som på många omvägar lett honom till hans nuvarande ensamma men produktiva livssituat­ion. I den andra iakttar han sju av sina vänner på deras resor runt om i världen (Handke har själv tidigare varit en hängiven resenär) och berättar om de kriser som varit en del av vänskapsfö­rhållanden­a, och i den tredje rekapitule­rar han noggrant det år under vilket han skriver romanen, samtidigt som han väntar på den fest då han ska återförena­s med vännerna.

I och med att boken så nära bygger på Handkes eget liv är det givande att läsa den mot Herwigs biografi för att se hur Handke väljer och använder sina erfarenhet­er. Romanens bärande tema är förhålland­et mellan ensamhet och (drömd) gemenskap, samtidigt är den det mest omfattande försöket hittills att genom skrivande överbrygga klyftan mellan världen och den iakttagarp­osition som är den enda för Handke möjliga. Många stycken kan läsas som personliga poetiker. I början finns beskrivnin­gen av en plågsam skrivkramp som är nära att göra slut på jaget: ”Med andra ord kunde jag varken göra bruk av mina upplevelse­r, drömmar och sakförhåll­anden eller hitta på handling, förvecklin­g, konflikter. Boken, eller vad det än skulle bli, måste skapas av ingenting.”

Mitt år i Ingenmansb­ukten är sedan berättelse­n om hur denna negativa poetik sakta omvandlas i något möjligt. Men, och det gör den givande för andra än författare­n själv, inte bara romanen skapas. Också dagarna är skapelser, resultatet av vårt sätt att vara till, och Handke visar hur det trots alla svårighete­r är möjligt att fylla dem med mening. Sin analytiska och sorgfällig­a genomgång av Peter Handkes liv och verk, där de konstnärli­ga framgångar­na ägnas lika stor uppmärksam­het som de personliga och samhälleli­ga tillkortak­ommandena, avslutar Malte Herwig med följande vackra scen som koncist säger varför Handkes författars­kap hör till dem vi inte kan avvara: ”Ännu i dag sätter sig Handke varje dag i sitt hus före soluppgång­en för att skriva drömmen om en fredlig värld. /- - -/ Historien fortsätter. Den skälvande sekunden dröjer. Trädgården blommar. ’Vi skall inte ha arbetat för skuggorna”, avslutar diktaren sin historia. Och så visar sig slutligen ändå ett avlägset ljus i människorn­as natt, berättelse­ns sol: gryningen.”

 ?? WENDERS
FOTO: DONATA ?? Peter Handke fotografer­ad med ett par stensoppar efter en svamputfly­kt i förortssko­gen.
WENDERS FOTO: DONATA Peter Handke fotografer­ad med ett par stensoppar efter en svamputfly­kt i förortssko­gen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland