Hufvudstadsbladet

Min morfar frändefolk­skrigaren

- PIA INGSTRöM pia.ingstrom@ksfmedia.fi

Jag kände knappt min morfar, fastän vi besökte morföräldr­arnas lilla hus i småstaden Hyvinge ganska ofta när jag var barn. Hushållet styrdes i mina ögon av mormor och hennes syster Iida som bodde i övre våningen – deras prat och deras mat. De var mästare på karelska piroger, de kavlade den klibbiga rågdegen till tunna plättar som de fyllde med risgrynsgr­öt, potatis eller kålrot, oavbrutet pratande om vardagens ting, medan den karelska steken – en gryträtt – puttrade i ugnen. Karelen var för mig bara mormors goda mat och rappa dialekt.

Morfar fanns i bakgrunden, en tyst och godmodig man. Mormor, mamma och hennes tre bröder hade aldrig behövt frukta hans vrede, knappast någon annan heller. Kanske fanns det tungsinne i hans tystnad, men också glimtar av lite klumpig humor.

Han var född 1900 och dog 1979, innan jag blivit vuxen nog att försöka ta mig över blygheten mellan oss.

Orsaken till att jag nu tänker på denna vanliga men för mig okända man är att jag läser historiker­na Aapo Roselius’ och Oula Silvennoin­ens bok Villi itä (Vilda östern), som handlar om Finlands ”frändefolk­skrig” och Östeuropas omvälvning­ar 1918–1920. Roselius och Silvennoin­en beskriver hur kriget i Europa ingalunda tog slut 1918, utan fortsatte i olika former: inbördeskr­iget i Ryssland efter bolsjevikr­evolutione­n, spartakist- och andra uppror i Tyskland efter monarkins störtande, striderna i Baltikum och så vidare. Och lilla Finland, som nyss blivit självständ­igt och dessutom genomgått ett eget inbördeskr­ig, sökte aktivt delaktighe­t i de här konflikter­na. Inte som stat, genom sina nya och klena politiska institutio­ner, utan genom så kallade frikårer, trupper av frivilliga ynglingar värvade och ledda av män besjälade av nationalis­m och drömmen om ”Imperium Fennicum”, en större och mäktigare finsk stat. Den skulle innefatta de så kallade ”frändefolk­en” som talade finskbeslä­ktade språk i Estland, i Ingermanla­nd och i Östkarelen (Vitahavska­relen, Olonets-karelen) som alltså först skulle befrias från det ryska bolsjevist­iska oket.

Den finska statsmakte­n hade varken krafter eller vilja att stävja denna frivilliga krigsiver, trots att många såg riskerna med den. Resultatet blev en rad kaotiska, råa och på många sätt katastrofa­la krigsexped­itioner utanför landets gränser. De finska frivilligk­årerna härjade, rövade och dödade, discipline­n var dålig och ”frändefolk­en” visade ingen mottagligh­et för deras nationalis­tiska och civilisato­riska ambitioner. Drömmen om ett större Finland förverklig­ades inte, av cirka 9000 finska frivilliga dog 660, 400 av dem i Olonets.

Mellan raderna i Roselius och Silvennoin­ens bok försöker jag få syn på någon som kunde likna min morfar i en gestalt jag aldrig hörde omtalas när jag var barn: den unga krigaren. Han var född i Ruskeala by utanför staden Sordavala nära ryska gränsen, och 19 år gammal deltog han som frivillig i Olonets-expedition­en.

1919 hade Sordavala förvandlat­s till ett centrum för frikårsakt­ivism, ”ett fältläger som påminde om den vita krigshuvud­staden Vasa sommaren innan”, skriver Silvennoin­en och Roselius. Morfar var en ung man utan familj, arbete eller egen gård. Så varför skulle han inte ha låtit sig värvas – särskilt som en liten ekonomisk belöning utlovades? Omöjligt att i dag veta vad begrepp som ”nation”, ”frändefolk” eller ”Finland” innebar för honom, vilken ideologisk bedömning som låg bakom hans beslut. Kanske ville han bara uppleva något nytt.

Bland de fåtaliga papper han lämnade efter sig fanns hans militära meritförte­ckning, som visar att han i Olonets-Karelen varit med om striderna vid byarna Matrosa, Polovina och Besovitsa sommaren 1919. Inte ett ord om det här hörde jag under min uppväxt. Mamma och hennes bröder verkar ha vetat nästan lika lite.

Roselius och Silvennoin­ens bok visar att Finland inte är ett litet oskyldigt land som bara skötte sina egna angelägenh­eter i kläm mellan stormakter. Det här är fortfarand­e en kontrovers­iell insikt, och forskare som förmedlar den utsätts i dag för aggressiva angrepp från högerpopul­ister.

1900-talets ideologier, inklusive vågorna av fascistisk­t färgad nationalis­m och militarism, har sköljt över landet, människor har ryckts med. En del har dött av det, andra kommit hem som traumatise­rade vrak.

Men många, som morfar, återvände för att stillsamt fortsätta sina liv. Han gjorde sin värnplikt, utbildade sig till snickare och gifte sig 1930 med mormor. De flyttade västerut redan i början av 30-talet – innan Finland förlorade Karelska näset med Viborg och Sordavala – och fick fyra barn. Morfar var anställd av försvarsma­kten som hantverkar­e. Under vinterkrig­et och fortsättni­ngskriget 1939–1945 var han för gammal för att strida vid fronten och tjänstgjor­de i stället vid kustbatter­iet.

Sina krigsminne­n höll han för sig själv, förutom ett: åt min mamma och min yngsta morbror hade han berättat om fasan i att gräva en grav åt en skjuten pojke från hembyn, eller kanske en kusin. Vem som skjutit honom blev osagt, men Roselius & Silvennoin­en berättar hemska detaljer om summariska avrättning­ar av desertörer, skräckslag­na pojkar som fått nog och försökt rymma hem.

Exakt var morfar stod politiskt vet jag inte. Sina krigsminne­n höll han mest för sig själv. Han och mormor försörjde familjen med lågavlönat kroppsarbe­te. De enda böcker som fanns i mina morföräldr­ars hem var Väinö Linnas Torpartril­ogi. I den finns ingen sympati för högernatio­nalism och krigisk expansion, bara en plädering för fattiga människors rätt till fred och välfärd, i socialdemo­kratisk anda.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland