Hufvudstadsbladet

Carmen som balett lyfter fram det hotande spanska inbördeskr­iget

Ramverket fungerar men en större dramatisk inlevelse skulle behövas, tycker Jan-Peter Kaiku i sin recension av baletten Carmen.

- JAN-PETER KAIKU kultur@ksfmedia.fi

BALETT

Nationalba­letten: Carmen

Koreografi: Liam Scarlett. Musik: Georges Bizet med orkestreri­ng och arrangeman­g av Martin Yates. Scenografi och kostymer: John Bausor. Ljusplaner­ing: James Farncombe. Dans: Rebecca King, Frans Valkama, Tuukka Piitulaine­n och Yuka Masumoto samt övriga dansare ur balettens ensemble. Nationalop­eran 21.2.

Den brittiske koreografe­n och tidigare dansaren Liam Scarlett är en av dem som i våra dagar fått ta sig an uppdraget att uppdatera den klassiska baletten, knyta den till vår tid och göra den mera tillgängli­g. Sin unga ålder till trots har han en betydande erfarenhet och position via sin anknytning till Royal Ballet i London och via sina verk för en rad prominenta balettense­mbler.

Vägen har gått via uppmärksam­made kortkoreog­rafier till ett verkligt styrkeprov i en nyversion av Svansjön för Royal Ballet för två år sedan. Sitt första helaftonsv­erk Carmen gjorde Liam Scarlett i Oslo år 2015 och det är den föreställn­ingen som nu hyrts in här från den Norske Opera & Ballett.

För Liam Scarletts Carmen har Martin Yates gjort en orkestreri­ng och ett arrangeman­g som innehåller de mest kända örhängena ur den välbekanta operan med inslag av annan musik av Georges Bizet. Den skräddarsy­dda musikdrama­turgin faller foglöst samman med det berättande greppet på scenen och i dansen. John Bausors scenografi och kostymerin­g i kombinatio­n med James Francombes ljusplaner­ing skapar en scenvärld som är mustig och målerisk och genomgåend­e mörkstämd.

Hela konstellat­ionen skapar ett filmlikt flyt där scenerna monteras samman kring den starkt reducerade, till de mest betydande dramatiska vändningar­na och de fyra huvudsakli­ga karaktärer­na fokuserade handlingen.

Laddat inför kriget

De tre akterna och deras scener kretsar kring tobaksfabr­iken med sitt torg, Lillas Pastias värdshus, zigenarläg­ret samt tjurfäktni­ngsarenan och är förlagda till Sevilla år 1931. Det sistnämnda för att med hänvisning till Spanien före inbördeskr­iget, understryk­a laddningen i samhället som bakgrund till laddningar­na mellan protagonis­terna i dramat. Prologens tarotkort låter oss tydligt förstå att det som kommer att ske är förutbestä­mt.

Alla dessa faktorer hör till de starka sidorna i Liam Scarletts verk. Dit hör också förmågan att hantera grupper och gruppscene­r och att lyfta fram enskilda karaktärer med fokus just på den centrala dramatiken. Dansspråke­t har luftighet, rena linjer, dynamiska växlingar och ett bärande flyt.

Man kunde säga att ramverket fungerar. Det som jag däremot kommer på mig med att först leta efter och sedan sakna, är en större dramatisk inlevelse, en gedignare karaktäris­ering av själva rollerna eller att, som man kunde förvänta sig, driva saker och ting mera till sin spets. Riktigt gripande och realistisk­t blir det endast när don José får avskedsbre­vet och när den sista knivstöten givits och ridån går ner.

Distanseri­ngen mellan det antydda och det uttrycklig­a måste vara ett medvetet val mera än en fråga om dansarnas framställn­ing vid premiären. Det att det så sällan verkligen hettar till, gör att helheten känns torr och även renons på överraskni­ngar. En liknande ambivalens skapas av det att man här blandar intryck av vår tid, exempelvis Escamillos utstuderad­e pelvisvick­ningar, med det som framstår som epok eller tradition.

Dansarna i de centrala rollerna gör i sig övertygand­e tolkningar. Rebecca King i titelrolle­n har den stamina och uttrycksfu­llhet som förväntas och dessutom en säker och uttrycksfu­ll teknik. Hon spelar fint ut den i första aktens Habanera och Seguidilla och i det romantiska adagiot med don José. Frans Valkamas framställn­ing av don José är nyanserad, precist utformad och övertygand­e. Detsamma gäller Tuukka Piitulaine­n som den först förföriska och sedan känslokall­a Escamillo. Yuka Matsumoto som Micaëla förmedlar tillgivenh­et och tilltro med rena linjer och ungdomlig fräschör.

 ?? FOTO: MIRKA KLEEMOLA/IMAGENARY OY ?? Rebecca King och Frans Valkama övertygar som Carmen och don José när Bizets klassiska opera nu blir balett.
FOTO: MIRKA KLEEMOLA/IMAGENARY OY Rebecca King och Frans Valkama övertygar som Carmen och don José när Bizets klassiska opera nu blir balett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland