Hufvudstadsbladet

Johnny Depp skräckslag­en över nya filmen Minamata

- GUNNAR REHLIN/TT

Att använda filmen för att väcka uppmärksam­het och få fram ett budskap är oerhört viktigt. Det menar Johnny Depp, som i filmen Minamata vill få i gång debatten om kvicksilve­rförgiftni­ngen som krävt flera tusen liv i Japan.

– Att visa vad som hände, att visa vad som händer, att få upp ögonen på dem som har varit blinda, att använda filmens makt till det, det har varit en personlig dröm i många år, säger Johnny Depp.

Eftersom det är ont om stora Hollywoodn­amn på årets Berlinfest­ival är intresset som väntat stort inför presskonfe­rensen med Depp och de andra i filmteamet. Allt är försenat med en halvtimme, men när det väl drar i gång är Depp mycket vältalig, även om han stundtals mumlar i mikrofonen.

Vanskapta barn

Minamata handlar om den miljöskand­al där en mängd människor kring staden Minamata i Japan drabbades av kvicksilve­rförgiftni­ng. Människor dog, barn föddes vanskapta. Fotografen W Eugene Smith tillbringa­de flera år i Minamata, och ett fotoreport­age i tidskrifte­n Life uppmärksam­made världen på skandalen. Depp spelar Smith, som dog 1978.

– Jag har alltid varit fascinerad av Smiths fotografie­r, jag har läst mycket om honom. Det han gjorde i Minamata var monumental­t. Det var farligt, men han offrade så mycket för sanningen, säger han.

– När jag först läste om det blev jag absolut skräckslag­en. Den här förgiftnin­gen påverkade alla, den sparade ingen, och det fanns ingenting de kunde göra. Jag kan knappt föreställa mig vad de hade tvingats gå igenom.

Hur ser Depp på W Eugene Smith?

– Han var antagligen mycket högljudd i sin egen hjärna. Han lugnade aldrig ner sig speciellt mycket. Han var en rätt underlig person.

Johnny Depp menar att det är oerhört viktigt för oss alla att ta ställning och slåss mot orättvisor.

– Vi har alla monumental­a problem i våra liv. Det kan vara sjukdomar, bränder, politik. Att skrika är ingen idé, att försöka riva den här byggnaden är ingen idé. Men när vi vet vad det är vi kämpar mot, då ska vi, alla vi, börja hacka bort sten efter sten. Vi är alla små, men om vi alla börjar hacka kommer det att ge resultat.

 ?? FOTO: MARKUS SCHREIBER/AP-TT ?? Johnny Depp, här på presskonfe­rens i Berlin, spelar den amerikansk­e fotografen W Eugene Smith i nya filmen Minamata. ”Han var en rätt underlig person”, säger skådespela­ren.
FOTO: MARKUS SCHREIBER/AP-TT Johnny Depp, här på presskonfe­rens i Berlin, spelar den amerikansk­e fotografen W Eugene Smith i nya filmen Minamata. ”Han var en rätt underlig person”, säger skådespela­ren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland