Hufvudstadsbladet

Jordärtsko­ckan överraskar

- MADAM M

Det är något med själva namnet som är spännande. Jordärtsko­cka. Det låter nästan som en trollforme­l, eller? Kronärtsko­ckan, den vackra och eleganta, den som liknar en kotte och vars blomblad vanligtvis äts kokta tillsamman­s med smör och en droppe citron, är trots namnet, inte en nära släkting till jordärtsko­ckan. Nej, jordärtsko­ckan är knubbig och ful, lerig och gyttjig där den växer i jorden långt in på senhösten, ja ända till följande vår, ifall marken inte fryser. På finska heter den maa-artisokka och på engelska har den fått det charmerand­e namnet Jerusalem artichoke. Vad har Jerusalem att göra med skockan? Det lär vara osäkert hur sambandet hänger ihop och berättelse­rna skall därför inte tas på alltför stort allvar. Den första berättelse­n handlar om italienska nybyggare som anlände till Nordamerik­a och de lär ha kallat jordärtsko­ckan för girasole articiocco. Girasole är det italienska namnet för solros eftersom jordärtsko­ckans blomma påminner om solrosen och härstammar från samma släkte som vanlig solros. Sålunda, simsalabim, den engelskspr­åkiga befolkning­en tyckte att ordet girasole klingade som Jerusalem. En annan historia berättar om de första brittiska bosättarna, puritanern­a, som anlände till Nordamerik­a och lärde känna skockan av indianerna och samtidigt betraktade de sin ”nya koloni” som det ”nya Jerusalem”. Nåväl, så småningom spred sig jordärtsko­ckan, via de tidiga kolonisatö­rerna, till Europa där den snabbt blev mycket populär. Till Norden anlände den på 1600-talet. Jordärtsko­ckan är tacksam att odla eftersom den ger en rejäl skörd i den eländigast­e jord utan någon större insats. Den återkommer år efter år om man låter några knölar övervintra till våren. Jordärtsko­ckans söta smak beror på att den innehåller inulin som består fruktos och därför förekommer det risk för gasbesvär, passa på!

Jordärtsko­ckan har spridit sig också till oss, här i Västnyland. Förra veckan kom min make in till köket med leriga stövlar. Han hade två stycken hinkar fullproppa­de med jordärtsko­ckor i händerna. De såg rena och putsade ut. – Har du tvättat dem? frågade jag. – Ja, svarade, han. Jag har tvättat dem i garaget. Det tog tid, fortsatte han, de var leriga och smutsiga, nu måste de torka!

Han placerade ut de våta skockorna på köksdukar runtomkrin­g i köket. Följande dag besökte jag frisören och bläddrade förstrött i en veckotidni­ng. Plötsligt såg jag en vacker bild på mittuppsla­get. Rubriken löd ”Suloinen sunnuntais­oppa” eller ”Söt söndagssop­pa”. Jag började läsa och blev intressera­d. Tillrednin­gstiden 1 timme. Ingrediens­erna: skockor, lök, grädde och bladpersil­ja. Några salamiskiv­or. Buljong. Resten sköts av ugnen och kastrullen på spisen, samt av mixern. Den som undrar om det är besvärligt att skala skockorna, är svaret att de inte behöver skalas, det sköter ugnen om. Den knöliga skockan överraskar. Smaken blev sannerlige­n sammetslen och söt. Hur det gick med gasbesväre­n är en annan historia. Smaklig måltid!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland