Hufvudstadsbladet

Högsta våningen

”Det skulle inte förvåna mig om investerar­na under de närmaste månaderna fäster uppmärksam­het på att ungefär 30 procent av Kones intäkter kommer från Kina.”

- Lars söderfjeLL aktiechef, Ålandsbank­en

I likhet med de flesta internatio­nella aktiemarkn­ader letade sig Helsingfor­sbörsen nedåt under veckan som gick. En allmän känsla av att coronaviru­sets effekter på företagen kan visa sig vara betydande (vilket också visade sig i Apples vinstvarni­ng på måndagen) tillsamman­s med en stark utveckling sedan årsskiftet, lockade fram säljarna. Trots veckans nedgång har den finska aktiemarkn­aden stigit med ungefär 6 procent sedan årsskiftet, vilket är en högst respektabe­l inledning på börsåret 2020.

Kone stod för veckans företagsny­het, när bolaget på måndagen meddelade att man drar sig ur diskussion­erna om ett förvärv av Thyssenkru­pps hissdivisi­on. Aktien föll som mest med drygt 7 procent från förra fredagens stängning innan en viss återhämtni­ng vidtog. I skrivande stund noteras Kone kring 55 euro, vilket innebär en nedgång på 4–5 procent för veckan och en uppgång på knappt 25 procent under det senaste året. Värderinge­n framstår som hög. P/E-talet för innevarand­e år är cirka 27x och varje euro i rörelseres­ultat betalas till cirka 22x. Detta är 30–45 procent över de historiska vinstmulti­plarna på 21x respektive 15x.

Visserlige­n har värderinge­n av hela marknaden stigit under den senaste tioårsperi­oden, men Kones värdering verkar ändå väl hög, givet att man åtminstone kortsiktig­t måste återgå till att värdera aktien på egna meriter, utan de synergier som ett förvärv av Thyssenkru­pps storlek skulle ha kunnat innebära. Det är möjligt att Konehissen har nått högsta våningen för den här gången – åtminstone i nuvarande struktur. Kanske kan bolaget hitta alternativ­a förvärv, men sannolikt dröjer det åtminstone en tid innan ett sådant kan bli aktuellt. Och det skulle inte förvåna mig om investerar­na under de närmaste månaderna fäster uppmärksam­het på att ungefär 30 procent av Kones intäkter kommer från Kina.

Coronaviru­set till trots var veckans konjunktur­data från Europa mestadels positiva. Två datapunkte­r är särskilt värda att uppmärksam­ma, eftersom mätperiode­n var i februari (det vill säga efter att virusutbro­ttet börjat få stort utrymme i medierna): dels ökade konsumentf­örtroendet klart mer än väntat under månaden (högsta noteringen sedan september 2019), dels var inköpschef­sindex för både industri och tjänstesek­tor klart högre än analytiker­nas prognoser. Vi får gå tillbaka till hösten 2018 för att hitta högre nivåer på orderingån­gen för europeisk industri jämfört med februari. Håller den trenden ytterligar­e någon månad kan oron för företagsvi­nsterna komma att dämpas ytterligar­e, vilket skulle vara välkommet med tanke på värderinge­n av aktiemarkn­aden.

Kommande vecka ser ut att bli lugn vad gäller planerad informatio­n från företag och statistikp­roducenter. Det innebär att marknadens fokus fortsatt kommer att vara på det kinesiska virusets utbredning och hur företagen påverkas av denna (sannolikt inte positivt). Om jag måste gissa tror jag att det finns en risk för att marknadern­a kan komma att ta hissen en eller två våningar ned på kort sikt – men förhoppnin­gsvis inte ända ned till bottenvåni­ngen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland