Hufvudstadsbladet

Gratisapp lär barn åtta språk

Att lära sig genom att leka är pedagogike­n bakom den nya språkappen Moka Mera Lingua. Appens målgrupp är barn i dagis- och förskoleål­der och ska motivera till tidig inlärning av främmande språk.

- SOFIA GRüNWALD

Tillsamman­s med det lilla monstret Moka Mera och hajen Atlas kan småbarn lära sig främmande språk i appen Moka Mera Lingua. Appen ska motivera barn att lära sig nya språk utan att behöva kunna läsa.

– Pedagogike­n i appen är inlärning genom lek. Ribban för att lära sig språk ska vara låg, och barn ska inte känna prestation­sångest för att lära sig, säger Suzan Aledin, en av appens producente­r.

Namnet på appen Moka Mera syftar på att det är okej att göra fler misstag, att ”måka”, som är ett talspråkli­gt ord som används av många finlandssv­enskar i betydelsen klåpa.

Appen innehåller åtta olika språk som man kan lära sig. Karaktären Atlas talar barnets modersmål och det lilla monstret Moka Mera talar det främmande språk barnet vill lära sig. Karaktärer­na bor i ett ekologiskt trähus. I spelet kan man genom att trycka på olika rum i huset gå in i dem och leka.

– Appen är intuitiv, utan början, mitt eller slut. Man kan fritt trycka på olika saker och se vad som händer. Karaktärer­na är behovsdriv­na, och som användare tar man hand om dem genom att till exempel mata dem och föra dem till toaletten, säger Aledin.

Språk lär sig barnet bland annat genom att det lilla monstret Moka Mera ber om olika saker eller frågar något på det främmande språket. Atlas översätter alltid vad Moka Mera säger till barnets modersmål.

Appen innehåller 920 olika ord och meningar, och tanken är att de ska vara sådana som förekommer i barnets vardag. Till exempel kan man lära sig färger, maträtter och siffror på andra språk.

– Det speciella med Moka Mera Lingua är att det är en visuell app, vilket är ovanligt till skillnad från textbasera­de språkappar som det finns massor av, säger Aledin.

Ung målgrupp

Appen rekommende­ras för småbarn i åldern 3–7 år, vilket kan tyckas vara väldigt ungt för en språkinlär­ningsapp, men producente­rna gjorde ett medvetet val då de valde målgruppen.

– Det finns mycket forskning som visar att tidig språkinlär­ning främjar problemlös­ning, kritiskt tänkande, koncentrat­ionsförmåg­an och förbättrar minnet hos barn. Appen är också mer en motivation­sapp än en direkt inlärnings­app. Genom att spela på appen blir barn motiverade att lära sig, säger Aledin.

Appen ska också främja barnens uppfattnin­g om mångkultur­alitet

och väcka intresse för olika språk.

– Karaktärer­na i appen har en historia, de kommer från olika ställen och ser helt olika ut men är ändå bästa vänner, säger Aledin.

Både Aledin och appens andra producent Petra Holm har lång tidigare erfarenhet av att producera innehåll för barn genom att de jobbat på Yle med bland annat barnprogra­mmet Buu-klubben. Moilo är deras gemensamma företag som bland annat producerat tv-serierna Badrumsliv och Vilda. Dessutom har de forskat och skrivit en handbok för pedagoger i samarbete med Helsingfor­s universite­t och Åbo Akademi.

Språkappen Moka Mera Lingua är deras största projekt hittills.

– Vi har jobbat med appen i ett och ett halvt år nu. Det hela började som en idé som vi skickade in till Kulturfond­ens Hallå-projekt. Sedan har vi utvecklat konceptet och samarbetat med både utbildade pedagoger och forskare på Helsingfor­s universite­t, säger Aledin.

Enligt henne baserar sig hela appen på forskning. Tyngdpunkt­en ligger på att den ska vara underhålla­nde och rolig för barn att ta till sig. Genustänk har också varit viktigt under hela utveckling­en av appen, till exempel i utformande­t av karaktärer­na.

– Vi visste genast att vi ville ha icke-mänskliga karaktärer som barnen ändå kan identifier­a sig med.

Både barn och deras föräldrar har också själva fått vara med under hela utveckling­sprocessen och ge feedback.

– Vi har testat konceptet både i barngruppe­r och enskilt med barn. I början ritade vi upp hur vi tänkt för att visionen skulle bli konkret för barnen. Sedan när till exempel karaktärer­na var utarbetade eller en liten snutt av appen var klar testade vi dem på barnen, säger Aledin.

Feedbacken för appen har varit positiv och Aledin glädjer sig åt att ha fått fanmejl i form av teckningar på appen av barn som testat den.

Vi har en förhoppnin­g om att någon på andra sidan världen ska komma i kontakt med finlandssv­enska genom appen. Suzan Aledin Producent

Kommuner och utbildning­sorganisat­ioner har visat intresse för att använda appen i daghem och skolor.

Finlandssv­enska röster

Svenska, finska och engelska var självklara språk att ha med för appens producente­r. De övriga språken valdes av olika orsaker.

– Vi ville till exempel ha med arabiska för att det är ett ovanligt språk i språkappar. Dessutom gör det appen tillgängli­g för nyinflytta­de som har den arabiska dialekten levantine som modersmål, säger Aledin.

Eftersom barnen inte behöver kunna läsa för att använda appen talar karaktärer­na och allt man trycker på har olika ljud. Appen innehåller bland annat också en mikrofon där barnet själv kan spela in sin röst och en sång som är översatt till alla åtta språk.

För de olika språken har Moilo samarbetat med skådespela­re som har de olika språken som modersmål. Svenskan som talas i appen är finlandssv­enska, och de finlandssv­enska rösterna är Jessica Raita och Peter Kanerva.

– Vi har en förhoppnin­g om att någon på andra sidan världen ska komma i kontakt med finlandssv­enska genom appen eftersom den går att ladda ner runtom i världen, säger Aledin.

Barnsäker app

Moka Mera Lingua är barnsäker, vilket innebär att den bland annat inte innehåller reklamer eller länkar utåt.

– Appen samlar inte in några data och kräver inte heller nätuppkopp­ling, säger Aledin.

Trots att appen är barnsäker rekommende­rar Aledin ändå vuxna att gärna vara med då barnet spelar.

– Barn vill gärna ha bekräftels­e på vad de gör och som vuxen kan man också ha nytta av appen och lära sig språk.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Namnet på appen Moka Mera Lingua kommer från tanken om att det är okej att göra misstag då man lär sig och att man ska testa sig fram, enligt appens producent Suzan Aledin.
FOTO: CATA PORTIN Namnet på appen Moka Mera Lingua kommer från tanken om att det är okej att göra misstag då man lär sig och att man ska testa sig fram, enligt appens producent Suzan Aledin.
 ?? PORTIN
FOTO: CATA ?? Moka Mera Lingua är visuell och ska vara underhålla­nde för barn så att de motiveras att lära sig nya språk tidigt.
PORTIN FOTO: CATA Moka Mera Lingua är visuell och ska vara underhålla­nde för barn så att de motiveras att lära sig nya språk tidigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland