Hufvudstadsbladet

Europa oense om hur epidemin ska bekämpas

EU-kommission­en varnar för en politiseri­ng av frågan

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Europa är kluvet till hur man ska bekämpa det nya coronaviru­set och förhindra att epidemin sprider sig – främst från Italien där sex personer har dött och över 200 har bekräftats smittade.

Man kan fortsatt resa till Italien om man är aktsam, säger Utrikesmin­isteriet medan myndighete­r i Irland och Ungern rekommende­rar sina medborgare att inte besöka de värsta drabbade delarna i Italien.

Österrike överväger gränskontr­oller till Italien, men hälsoexper­ter är tveksamma till deras effekt. EU-kommission­en varnar för att politisera epidemin.

Direktör Mika Salminen vid THL säger att det gäller att se proportion­erna och inte överdriva riskerna eller åtgärderna.

Epidemin fick börskurser att rasa i går. I Kina sätter virusutbro­ttet press på en redan skuldsatt kinesisk ekonomi, säger forskaren Mikael Mattlin vid Åbo universite­t.

Sedan dödssiffra­n i Italien har stigit till sex och antalet smittade med det nya coronaviru­set ökat markant i helgen, sprids en oro för att epidemin ska lägga Europa på knä. Myndighete­r och ett antal makthavare ägnade mycket av gårdagen åt att försöka dämpa oron.

Klart är, enligt Institutet för hälsa och välfärd THL, att läget i Europa har förändrats under de senaste dagarna. Det här i synnerhet i Italien där över 200 smittade har rapportera­ts bara under helgen och gårdagen.

– Om någon i torsdags hade frågat när det första utbrottet kommer i Europa hade nog ingen kunnat förutse att det skulle gå så snabbt, även om det i och för sig inte var oväntat, säger Mika Salminen, direktör inom hälsosäker­het vid THL.

De italienska myndighete­rna har svarat bland annat med att isolera ett tiotal mindre städer, inhibera flera evenemang och uppmana folk att undvika allmänna platser. Mika Salminen betecknar isolerings­åtgärderna som en kraftig reaktion.

– De har säkert gjort så gott de kan, men det finns ingen garanti för att det är lösningen. Man kunde hellre försöka hantera och hejda smittsprid­ningen och sköta dem som behöver vård. De allra flesta klarar sig väl.

Resenärer avgör själva

I Irland och Ungern har befolkning­en uppmanats att inte besöka de drabbade regionerna i Italien, men i Finland utfärdar man åtminstone inte än så kraftiga rekommenda­tioner.

Utrikesmin­isteriet uppmanar finländare som reser till Italien att iaktta särskild försiktigh­et, men inte att avboka sina resor. I sista hand får var och en själv bedöma risken, beroende på vilka platser i Italien man tänker besöka och hur läget ser ut.

– Det gäller att försöka sätta risken i rätt proportion. De har haft drygt tvåhundra fall, men Italien är ett stort land, säger Mika Salminen.

I Sverige beslutade Folkhälsom­yndigheten, den svenska motsvarigh­eten till THL, på måndagen att rekommende­ra att alla som har varit i Kina, Italien, Iran eller Sydkorea och som uppvisar symtom att låta testa sig för coronaviru­set. THL avvaktar med sin rekommenda­tion till tisdag, tills man hunnit studera helheten noggrannar­e.

– Något i samma stil (som i Sverige) är väl att vänta, säger Salminen.

Eftersom många smittade inte uppvisar några symtom som skulle avvika från influensa eller förkylning, och eftersom folk reser mycket i Europa, inställer sig frågan hur Europa ska göra för att hejda de italienska coronautbr­otten från att spridas över resten av kontinente­n.

Österrike stoppade ett tåg från Italien för fyra timmar på söndagen och landets regering diskuterar gränskontr­oller som en eventuell åtgärd för att hejda smittospri­dningen.

EU-kommission­en påpekar att beslut om gränskontr­oller är något varje medlemslan­d kan ta utan att rådfråga kommission­en, men man är också tydlig med att det inte är ett vare sig effektivt eller ändamålsen­ligt sätt att hejda spridninge­n.

– Vi måste göra vårt yttersta för att hantera situatione­n. Vi måste ta den på allvar, men inte ge efter för panik. Alla åtgärder måste bygga på riskbedömn­ing och ve

tenskaplig­a råd och de måste vara proportion­erliga och samordnade, säger hälsokommi­ssionären Stella Kyriakides.

Politisera­d epidemi

Tidigare hade det italienska nationalis­tpartiets ledare Matteo Salvini politisera­t spridninge­n av coronaviru­set och krävt premiärmin­isterns avgång om han inte kan ”skydda landets gränser”. EU-kommission­en tar skarpt avstånd från den här sortens resonemang. Stella Kyriakides upprepade flera gånger på gårdagens presskonfe­rens att

alla beslut måste bygga på adekvat riskbedömn­ing, vetenskap och proportion­er.

EU beviljar 230 miljoner euro till kampen mot det nya coronaviru­set, men man gör det genom att hålla gränserna öppna. Flera experter har varnat för att gränskontr­oller är ett ineffektiv­t sätt att sålla fram eventuella coronafall – det är bättre att fokusera på riskgruppe­r. Kommission­en är tillsvidar­e restriktiv till skärpta gränskontr­oller exempelvis inom Schengenom­rådet.

– Vi är inte där än, men vi jobbar med planering av olika scenarier, säger krishanter­ingskommis­sionären Janez Lenarcic.

Mika Salminen bedömer att EUkommissi­onen gör rätt.

– Att genast ta till drastiska åtgärder vore att skjuta sig själv i foten då vi ändå inte talar om ett omedelbart hot mot hela befolkning­en. Dessutom stoppar man inte smittospri­dningen med gränskontr­oller, säger Mika Salminen.

Den internatio­nella insatsen fokuserar i första hand på att kartlägga situatione­n i Italien. En gemensam delegation från EU:s smittskydd­senhet ECDC och FN:s världshäls­oorgan WHO anländer till Italien på tisdagsmor­gonen.

Mika Salminen är kritisk till drastiska metoder som att isolera hela städer eller folkmassor där en del av befolkning­en är drabbad, såsom man gjort till exempel i Kina. Det har motiverats med ett behov av att hejda epidemin från att spridas till andra länder.

– Men vi vet inte om det faktiskt hjälpte att de stängde ner hela samhällen. Kina sägs ha gjort världen en tjänst, men eventuellt på det egna folkets bekostnad. Det var kanske inte rätt väg att gå.

 ??  ??
 ?? FOTO: LUIGI COSTANTINI/TT-AP ?? Karnevalen i Venedig avslutades i söndags, två dagar tidigare än planerat, på grund av virusutbro­ttet i Italien.
FOTO: LUIGI COSTANTINI/TT-AP Karnevalen i Venedig avslutades i söndags, två dagar tidigare än planerat, på grund av virusutbro­ttet i Italien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland