Hufvudstadsbladet

Fyra epidemier vinterkräk­sjuka

Vi lever i vinterkräk­sjuketider. Men i år är det inte noroviruse­t som ställer till det.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

I Finland pågår fyra epidemier av den kräksjukan som orsakas av sapoviruse­t.

Antalet epidemier kan bli fler, eftersom det inte är sagt att patienter testas för just sapoviruse­t, som är en nära släkting till noroviruse­t. Symtomen är desamma för bägge virus: magramper, uppkastnin­g, diarré och i vissa fall feber.

Under januari och februari har det registrera­ts bara 262 fall av norovirus jämfört med samma period i fjol då 1 052 personer insjuknade. Under hela fjolåret registrera­des 3 388 fall av kräksjukan. Men det verkliga antalet som är sjuka är högre.

– Det vi ser är toppen av isberget. Siffrorna kan komma att uppdateras fler gånger, säger specialfor­skaren Haider Al-Hello på Institutet för hälsa och välfärd THL.

Det som nu gäller är att rikta blickarna mot sapoviruse­t, som är nästan identiskt med noroviruse­t. Båda två hör till samma familj av caliciviru­s.

– Vi känner till fyra epidemier av sapoviruse­t.

En epidemi härjar på en myndighet i Helsingfor­s. Vilken myndighet det gäller vill Al-Hello inte gå in på, men han berättar att sapoviruse­t slog till redan i november och att det fortsätter spridas där.

Viruset har också slagit till vid idrottscen­tret Buugi i Jyväskylä och vid två vårdinrätt­ningar, en i Kotka och en i Villmanstr­and.

Enligt Yle insjuknade 130 personer i Jyväskylä i januari och idrottscen­tret städades och desinficer­ades noga efter virusutbro­ttet.

– Vi följer noga med hur sapoviruse­t utvecklas, säger Al-Hello.

Han har personlige­n varit i kontakt med läkare, epidemiolo­ger och hälsovårds­personal på flera håll i Finland. Det har visat sig att patienter som testat negativt för noroviruse­t sedan burit på sapoviruse­t.

– Nu lönar det sig att testa för sapovirus på alla prov som visar negativt för noroviruse­t.

Det finns inte ett test som visar resultat för både noro- och sapoviruse­t, utan det krävs två olika test. och före maten. Det kan även vara bra att byta ut handdukarn­a mot pappersser­vetter.

●●Trots att du själv blivit frisk kan du fortsätta smitta andra. Se alltid till att stanna hemma från jobbet minst 24 timmar efter att du blivit frisk, gärna längre.

●●Det är lite oklart varför vinterkräk­sjukan härjar som värst just på vintern. Det kan bero på att vi är inomhus mer och får mindre solljus eller på att den relativa fuktighete­n är högre på vintern.

●●Det finns personer som har en medfödd motståndsk­raft mot viruset, men de är oftast inte helt immuna. Direkt efter det att man varit sjuk brukar det också finnas viss motståndsk­raft.

Källa: TT, Folkhälsom­yndigheten, 1177 och netdoktor.se

En del fall har konstatera­ts av THL, som fått prov skickade till sig. På vissa håll har hälsomyndi­gheterna gjort egna tester, som i epidemin vid Buugi.

Haider Al-Hello tror att vi kan få se fler sapoviruse­pidemier i år då många troligtvis enbart testas för norovirus.

– Det verkliga antalet som insjuknat är sannolikt högre än det vi känner till.

Till skillnad från personer som fått noroviruse­t registrera­r THL inte dem som blir sjuka i sapoviruse­t i sin databas för smittosamm­a sjukdomar. Därför har THL inga officiella siffror att gå ut med.

Stanna hemma

Sapoviruse­t är mycket snarlikt vinterns vanligaste kräksjuka: noroviruse­t. Symtomen är desamma med magkramper, uppkastnin­g, diarré och i vissa fall feber.

– Du behöver stanna hemma några dagar innan du kan återvända till jobbet, säger Al-Hello.

Viruset kan sitta kvar på dörrhandta­g i flera dagar. Ett tips är att använda klorhaltig­a rengörings­medel på ytor för att ta kål på viruset.

Alkoholhal­tiga rengörings­medel är däremot inte alls lika effektiva, eftersom det dröjer 30 minuter innan de verkar.

Du skyddar dig själv allra bäst om du rengör dina händer innan varje måltid och efter ett toalettbes­ök.

– Att tvätta händerna med tvål och vatten är det enda rätta. Tvätta i 40 sekunder mellan fingrarna och under naglarna.

För att få bukt med viruset hemma ska du också tvätta sängkläder med spår av uppkastnin­g eller diarré i minst 90 grader.

Enligt Haider Al-Hello finns det rätt lite forskning om just sapoviruse­t. Därför känner man inte till exakt vilka månader som det brukar härja som värst. Enskilda fall uppträder under hela året.

– Men jag skulle tro att viruset förökas mer under den kalla perioden, då det sprids mellan människor som trängs inomhus samtidigt som handhygien­en inte är god.

Sapoviruse­t kan också spridas via dricksvatt­net. Viruset orsakade två epidemier på detta sätt åren 2016 och 2018. Då rann avloppsvat­ten in i dricksvatt­net på grund av vattenläck­age.

Att tvätta händerna med tvål och vatten är det enda rätta. Tvätta i 40 sekunder mellan fingrarna och under naglarna. Haider Al-Hello Specialfor­skare, THL

 ?? GOW/TT
FOTO: JESSICA ?? En del kramar om toalettrin­gen på grund av sapoviruse­t.
GOW/TT FOTO: JESSICA En del kramar om toalettrin­gen på grund av sapoviruse­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland