Hufvudstadsbladet

Weinstein döms för våldtäkt

- Tt

Filmproduc­enten Harvey Weinstein döms för två sexualbrot­t av en domstol i New York. Men han frias samtidigt från de grövsta åtalspunkt­erna. Det var uppgiftern­a om honom som startade den globala metoo-rörelsen.

Domaren James Burke gav i går order om att Harvey Weinstein skulle häktas efter domen. Den 67-årige tidigare filmmogule­n leddes ut ur rättssalen i New York iförd handfängse­l. Han riskerar upp till 25 års fängelse. Den 11 mars meddelas vilket straff han får.

Juryn bestående av sju män och fem kvinnor fann den förre Hollywoodp­roducenten skyldig till att 2006 ha sexuellt förgripit sig på sin tidigare produktion­sassistent Mimi Haleyi och för att 2013 ha våldtagit skådespela­ren Jessica Mann.

Däremot friar juryn honom för de grövsta åtalspunkt­erna, däribland grov våldtäkt, som hade inneburit livstids fängelse.

Under rättegånge­n har åklagarna framställt Harvey Weinstein som en notorisk sexualförb­rytare som har manipulera­t kvinnor att följa med honom till hotellrum eller privata bostäder där han sedan förgripit sig våldsamt på dem.

Fler än 80 kvinnor, däribland kända skådespela­re som Angelina Jolie och Rosanna Arquette, har anklagat den tidigare filmproduc­enten för våldtäkter och sexuella trakasseri­er som ska pågått under flera årtionden.

Det var uppgiftern­a om Weinsteins systematis­ka sexuella övergrepp under flera årtionden som satte fart på hela #metoo-rörelsen hösten 2017. Den har fått kvinnor att vittna om övergrepp i många olika länder och branscher.

Weinstein, som nekar till brott, sparkades från det egna bolaget The Weinstein Company som han grundade tillsamman­s med sin bror 2005.

 ?? Foto: SPEncEr Platt/lEhtikuva-aFP ?? Harvey Weinstein anländer till rätten i New York.
Foto: SPEncEr Platt/lEhtikuva-aFP Harvey Weinstein anländer till rätten i New York.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland