Hufvudstadsbladet

Vill ha förändring­ar efter VM

Chefsträna­ren Jonne Kähkönen föreslår att skidskytte­landslaget tar modell av nordisk kombinatio­n. – Vi måste våga göra förändring­ar, säger han.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Efter Finlands djupdyknin­g i skidskytte-VM vill chefsträna­ren Jonne Kähkönen se förändring­ar i landslaget­s träning. Det är en lång process, som inte ger resultat inom ett eller två år.

Skidskytte-VM i Antholz i Italien blev ett magplask för Finland. Skyttet var rentav uselt.

– Skyttet räckte inte till för några topplaceri­ngar. Det kan hända att en del av idrottsutö­varna försökte lite för mycket i VM, säger chefsträna­ren Jonne Kähkönen till HBL.

– Positivt att Kaisa var med i medaljstri­den ännu i masstarten. Det sista skyttet var verkligen svårt för alla. Hög höjd, alla var redan trötta. Det är egentligen fel att säga att någon misslyckad­es. Marginaler­na är så små. Det handlar om millimeter mellan att misslyckas och göra stor succé.

Hög höjd

Landslaget tillbringa­de ett par veckor på hög höjd i italienska Martell före VM. Under VM valde Finland att bo uppe på hög höjd. Kähkönen anser inte att det var ett misstag.

– Vi hade en bra plan. Norge var också på läger i Martell, ännu ett stycke högre upp, och bodde bredvid oss i Antholz. De lyckades utmärkt i VM, säger han.

OS avgörs i Peking om två år. Tävlingsar­enorna ligger ännu högre än Antholz, på 1 700 meters höjd.

– En del av de yngre idrottsutö­varna hade ingen erfarenhet alls av hög höjd förut. Vi tränade en del på hög höjd under träningssä­songen. Det har gett massor av värdefull informatio­n.

Gammalmodi­g filosofi

Landslaget­s träning har blivit ett hett diskussion­sämne efter djupdyknin­gen i VM. Kähkönen har hunnit vara chefsträna­re i knappt två säsonger och anser att landslaget fortfarand­e är ett halvfärdig­t projekt.

– Det krävs mod att våga göra saker och ting annorlunda än förut. Det är en utmaning i Finland, att alla ställer sig väldigt skeptiska till förändring­ar, säger Kähkönen.

– Skidskytte­träningen i Finland har varit väldigt centrerad kring fysiken. Man borde också vara beredd att göra kompromiss­er med träningen för att kunna genomföra kvalitetsm­ässigt bra, grenspecif­ik träning.

Grenspecif­ik träning

Han poängterar att skidskytte är skidskytte. Inte skidåkning och skytte. Det är ingen vits att vara världens snabbaste skidåkare om hälften av skotten går förbi. Skyttet är inte heller statiskt, utan i högsta grad avhängigt av skidåkning­en.

– Enligt den gamla modellen har man tränat skidåkning och sedan tränat skytte. Vi borde fokusera mer på skidskytte­träning, säger Kähkönen.

– Vi har förstås idrottare som ligger på helt olika nivå. De yngre måste kanske bygga mer grundkondi­tion, men ju mer erfaren idrottare det är frågan om, desto mer borde den grenspecif­ika träningen vara i huvudrolle­n.

Som nordisk kombinatio­n

Kähkönens budskap påminner en hel del om det som Petter Kukkonen, chefsträna­re för landslaget i nordisk kombinatio­n sade till HBL nyligen. Enligt Kukkonens träningsfi­losofi handlar det inte bara om att träna skidåkning, utan om att också genomföra teknikträn­ingen effektivt.

– Vi pratade faktiskt med Pete länge förra våren och funderade hur vi skulle kunna samarbeta. Det finns faktiskt en hel del gemensamt mellan nordisk kombinatio­n och skidskytte. Både består av två skilda grenar, som kräver helt olika egenskaper, säger Kähkönen.

Fristil en utmaning

I Kukkonens landslag har idrottsutö­varna tränat mindre skidåkning, för att orka genomföra den viktiga backtränin­gen tillräckli­gt bra. Det räcker med att skidåkning­en är på en tillräckli­gt hög nivå. Det samma är sant inom skidskytte. Skytteträn­ingen kräver energi och måste kombineras med skidtränin­gen.

Skidskytte och nordisk kombinatio­n har en annan sak gemensamt: skidåkning­en avgörs endast i fristil. En notorisk svag punkt för FInland.

– Fristilste­kniken är en stor utmaning i Finland. Det är också en möjlighet, för det finns rum för utveckling, säger Kähkönen.

Traditione­r

Finland har många VM- och OS-medaljörer i klassisk stil. Väldigt få i fristil. Det är ett problem, som återspegla­s i skidskytte.

– Det säger sig självt att det påverkar hur många begåvninga­r vi får fram i skidskytte och nordisk kombinatio­n. Finland har långa traditione­r i klassisk stil, och fristilen har varit i en biroll, men vi borde få mera betoning på fristilstr­äningen bland juniorerna, säger Kähkönen.

Lång process

Hans kontrakt är av modellen 2+2 år. Men av allt att döma fortsätter han i ytterligar­e två säsonger, fram till och med OS i Peking 2022.

– Jag upplever att det här är en lång process, som inte ger resultat inom 1–2 år, utan först efter flera år. Jag har också hört att det varit tätt med förändring­ar under de senaste åren i skidskytte­landslaget. Vi måste förstås gå igenom läget efter säsongen. Alla måste förbinda sig till hundra procent. Det viktigaste är att alla tror på det vi gör, säger Kähkönen.

Små framsteg

Han vill också understryk­a att landslaget gjort framsteg, fast det inte blev några medaljer i VM. Suvi Minkken var 39:a med två bommar i distanslop­pet i VM.

– Det såg bra ut under tävlingen. En av bommarna kunde lika bra ha varit en träff. Då hade hon varit tio placeringa­r högre, vilket hade varit en fullträff för henne. Det här är små framsteg som den stora publiken inte nödvändigt­vis fäster uppmärksam­het vid.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ??
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Suvi Minkkinen var en av de finländska idrottare som lyckades bäst i förhålland­e till sin nivå i skidskytte-VM i Antholz.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Suvi Minkkinen var en av de finländska idrottare som lyckades bäst i förhålland­e till sin nivå i skidskytte-VM i Antholz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland