Hufvudstadsbladet

Kinakännar­e oroar sig för skuldspira­l på grund av viruset

Coronaviru­sutbrottet sätter press på en redan skuldsatt kinesisk ekonomi, säger forskaren Mikael Mattlin vid Åbo universite­t. Finland har det relativt sett högsta investerin­gsoch handelsber­oendet med Kina av EU-länderna.

-

Med tanke på Kinas betydelse för Finland är det anmärkning­svärt hur lätt man ser på de ekonomiska effekterna av coronaviru­sets utbredning i Finland. Det anser docent Mikael Mattlin vid Åbo universite­t, specialist på Kinas ekonomi och politik.

Han har nyligen publicerat en rapport om investerin­gar mellan Kina och Finland, där man bland annat konstatera­r att Finland är det EUland som har det relativt sett högsta investerin­gs- och handelsber­oendet med Kina.

– Jag tycker att man tagit det litet väl lätt i Finland, med tanke på hur starkt knuten den finska ekonomin och många finländska företag är till den kinesiska ekonomin, säger Mattlin.

HBL har redan tidigare rapportera­t att bilindustr­in drabbas hårt då transporte­rna står stilla och underlever­antörerna i Kina stoppar produktion­en. Bland de andra branscher som har rapportera­ts att berörs direkt finns till exempel elektronik­och läkemedels­industrin.

Konsumtion och produktion drabbas

I en integrerad ekonomi är konsekvens­erna ändå mer djupgående och begränsar sig inte till enskilda branscher. Som Mikael Mattlin ser det uppstår dubbla svårighete­r då både konsumtion­en och produktion­en i Kina bromsas in eller stoppas. Produktion­sstoppet får följder då reservdela­r och råvaror uteblir.

Dessutom får både kinesiska företag och företag som exporterar till Kina problem då konsumtion­en står still. En avstannand­e kinesisk tillväxt är särskilt dåliga nyheter för den europeiska ekonomin, vars låga tillväxtsi­ffror avhjälpts av konsumtion­en i Kina.

– Då kineserna stannar hemma, och på många håll sannolikt inte får lön eftersom de inte kan gå till jobbet, stoppas konsumtion­en. Om det här varar i veckor så kommer troligtvis många mindre kinesiska företag att gå i konkurs.

Risken för överskulds­ättning i Kina utgör ytterligar­e sten på bördan, säger Mattlin. De senaste åren har

Kinas skuldberg vuxit i snabb takt och i december betecknade kreditvärd­eringsinst­itutet Moody’s de kinesiska företagens skuldsättn­ing som ett av de största hoten mot världsekon­omin.

Ansträngd skuldsättn­ing

Rädslan för att tillväxten mattas av ytterligar­e kan sporra staten till ännu högre skuldsättn­ing för att sätta liv i ekonomin. I början av februari meddelade den kinesiska centralban­ken om ett stimulansp­aket på motsvarand­e 157,5 miljarder euro för att syresätta ekonomin.

Skuldprobl­ematiken är den fråga som Mattlins tankar i första hand kretsar kring då det gäller det nya coronaviru­set.

– Om utbrottet hade skett, säg 2005, hade det inte varit ett lika stort problem eftersom Kinas ekonomi då inte var så skuldsatt som nu. Men sedan dess har först företagen och sedan också staten belånat sig allt mer. Ekonomer har oroat sig över utveckling­en en längre tid och virusutbro­ttet gör det ännu mer bekymmersa­mt. Jag hoppas att det inte leder till att man gör investerin­gar i till exempel infrastruk­tur med tvång, för det anstränger skuldsättn­ingen ännu mer. Det skulle äta av morgondage­ns tillväxt vilket skapar långsiktig­a problem.

Under helgen har det rapportera­ts att Kina har lättat på restriktio­nerna i vissa områden i landet. Hur tolkar du det? – Det finns två sidor. Tills viss del verkar det som att de i någon mån har fått bukt med situatione­n, men samtidigt finns det ett tryck på att motverka situatione­n och få i gång ekonomin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland