Hufvudstadsbladet

Virusutbro­ttet ger Kina nya verktyg för att tysta kritik

En läkare som anklagas för ryktesspri­dning. Aktivister som grips. Medborgarj­ournaliste­r som försvinner. Anklagelse­rna om myndighets­övergrepp i det nya coronaviru­sets spår är många och på sociala medier bubblar missnöjet.

-

Den välkända demokratia­ktivisten Xu Zhiyong greps och juridikpro­fessorn Xu Zhangrun sattes i husarrest efter att de var för sig kritiserat president Xi Jinpings hantering av coronautbr­ottet.

Använder Kina epidemin för att tysta kritiska röster? Både ja och nej, säger Malin Oud. Hon är programche­f för Kina på Raoul Wallenberg­institutet.

– Det är olyckligt om coronaviru­sbekämpnin­gen nu används som en förevändni­ng att slå ner på opposition­ella, och det ligger nog i farans riktning att det är så. Samtidigt har utrymmet för kritiska åsikter krympt under en längre tid.

Virusutbro­ttet ger myndighete­rna nya verktyg, anser Patrick Poon, Kinaforska­re på människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Internatio­nal. Han nämner möjlighete­n att placera människor i påtvingad karantän, något som tros ha drabbat medborgarj­ournaliste­n Chen Qiushi sedan han rapportera­t från sjukhus i epidemins centrum Wuhan.

– Karantänsr­eglerna missbrukas av myndighete­rna. De ger dem nya möjlighete­r utöver de problemati­ska lagar som redan finns, säger Patrick Poon.

Digital ilska

På den Twitterlik­nande plattforme­n Weibo har vanliga kineser luftat sin vrede mot myndighete­rna, och på flera håll har de digitala ropen på yttrandefr­ihet väckt frågan om huruvida ilskan kommer att omsättas i demokratik­rav.

– Människor har blivit mer medvetna om sina rättighete­r. Jag skulle inte säga att människor har blivit ”upplysta”, men fler har fått personliga erfarenhet­er av myndighets­övergrepp. Jag tror att den här utveckling­en verkligen är något nytt, säger Patrick Poon.

Malin Oud förhåller sig mer avvaktande till lågsiktiga avtryck.

– När den här typen av missnöje bubblar i gång på sociala medier och folk är upprörda en tid, så börjar det alltid talas i västerländ­ska medier om Kinas ”Tjernobylö­gonblick” eller en arabisk vår. Man ska aldrig säga aldrig, alla regimer ser stabila ut till den dag de faller, men Kina är inte bräckligt som Sovjetunio­nen, säger Malin Oud.

Vad visste Xi?

Xi Jinping har sagt att misstag har begåtts i hanteringe­n av coronaviru­set. Frågan är bara vems misstag presidente­n syftade på.

– Kinesiskt beslutsfat­tande är som en svart låda, vi kan bara gissa oss till vad som pågått. Den stora frågan nu är om Xi hade informatio­n och inte agerade. Så kan det vara, men det kan också vara så att man inte vågade rapportera till högsta nivå om hur allvarligt läget var, säger Malin Oud.

Sedan sitt tillträde 2012 har Xi Jinping koncentrer­at allt mer makt till sig själv. Enligt Malin Oud är en risk med utveckling­en att lokala tjänstemän blir övernitisk­a och överreager­ar av rädsla att göra fel.

Rädslan riskerar att leda till förhastade och illa genomtänkt­a beslut. Samtidigt är den utifrån tjänstemän­nens perspektiv välgrundad.

Ett visst mönster upprepas

Kinesisk krishanter­ing följer ett mönster, anser Malin Oud. Visselblås­are som uppmärksam­mar missförhål­landen avskedas eller förföljs. Eventuellt missnöje med detta tillåts jäsa en tid – innan centralreg­eringen låter regionala myndighete­r och

fredrik.haggman@ksfmedia.fi

FREDRIK HäGGMAN

 ?? FOTO: TT-AP-CHINATOPIX ?? Blommor och kondoleans­er för läkaren Li Wenliang utanför ett sjukhus i Wuhan.
■
FOTO: TT-AP-CHINATOPIX Blommor och kondoleans­er för läkaren Li Wenliang utanför ett sjukhus i Wuhan. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland