Hufvudstadsbladet

HS: Nygård avfärdar anklagelse­rna om våldtäkt

Peter Nygård hävdar att han är oskyldig till våldtäkt efter att ett civilt mål har väckts mot honom i New York. Den finländska journalist­en Rita Tainola har besökt Nygård flera gånger och beskriver honom som gästfri.

- ANNIKA HäLLSTEN

Enligt ett uttalande som Peter Nygård via sin advokat har skickat till Helsingin Sanomat handlar våldtäktsa­nklagelser­na mot honom om ”opportunis­tiska kvinnor” som försöker dra nytta av Metoo. Nygård beskyller också sin granne Louis Bacon med vilken han har flera infekterad­e gräl och rättstvist­er på gång.

New York Times publicerad­e på söndagen en granskning av Peter Nygård och de sexualbrot­t som han har beskyllts för.

Tio kvinnor stämde Peter Nygård för ett par veckor sedan. I stämningsa­nsökan sägs enligt tidningen att Nygård har våldtagit dem och att de yngsta av dem var bara 14–15 år vid tillfället. Enligt New York Times har två av kvinnorna nu sagt att de fått betalt för att delta i stämningsa­nsökan och att de aldrig har träffat Nygård.

Peter Nygård hävdar att stämningsa­nsökan är arrangerad av Louis Bacon.

Däremot tar Peter Nygård inte enligt Helsingin Sanomat ställning till att nio kvinnor har anklagat honom för sexualbrot­t i USA och Kanada under de gångna 40 åren.

En av de intervjuad­e i New

York Times är en dansk ensamståen­de mamma som säger sig ha blivit våldtagen av Peter Nygård under en arbetsresa i Hongkong 1980. Kvinnan jobbade då för Nygård och anmälde aldrig våldtäkten av rädsla för att förlora sitt jobb.

Den finländska journalist­en Rita Tainola är en av dem som flera gånger har träffat Peter Nygård. Tainola och hennes man har varit gäster hos Peter Nygård i hans residens Nygaard Cay och även bott hos Nygårds mamma Hilkka Nygård.

– Gentemot oss var Peter Nygård alltid gästfri och vänlig, säger Tainola till HBL.

Är du överraskad över anklagelse­rna om sexualbrot­t? – Jo. Jag har varken sett eller hört något om det.

Prins Andrew, vars samröre med Jeffrey Epstein orsakade skandal, är en av dem som har besökt Peter Nygårds domäner på Bahamas. Rita Tainola säger att flera internatio­nella celebritet­er har besökt Nygård Cay, stannat ett par timmar och fått en guidad tur.

Peter Nygård är född i Helsingfor­s men flyttade som femåring till Kanada med sina föräldrar. Han har byggt upp sin förmögenhe­t på mode.

Violiniste­n Linda Lampenius hör till dem som haft otrevliga erfarenhet­er av Peter Nygård. Lampenius hotades av skadestånd­skrav på 40 miljoner dollar efter att i tidningen Seiska ha berättat om pornografi­ska foton Nygård visat henne från hemmet på Bahamas. Efter att Lampenius pengar var slut och hennes hälsa hade försämrats, skrev hon under ett avtal med Peter Nygård och bad offentligt om ursäkt.

Gentemot oss var Peter Nygård alltid gästfri och vänlig. Rita Tainola Journalist

 ?? FOTO: HBL ARKIV ?? Peter Nygård slår tillbaka mot våldtäktsa­nklagelser­na.
FOTO: HBL ARKIV Peter Nygård slår tillbaka mot våldtäktsa­nklagelser­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland