Hufvudstadsbladet

De råkade illa ut

- IVAR ANDERSEN/TT

●●Läkaren Li Wenliang varnade i en gruppchatt sina tidigare studiekamr­ater för att han noterat flera fall av ett nytt virus som liknade sars. Li kallades till förhör och anklagades för ryktesspri­dning. Li avled den 6 februari efter att själv ha smittats av coronaviru­set.

När den här typen av missnöje bubblar i gång på sociala medier och folk är upprörda en tid, så börjar det alltid talas i västerländ­ska medier om Kinas ”Tjernobylö­gonblick” eller en arabisk vår. Malin Oud Programche­f för Kina på Raoul Wallenberg-institutet

●●Demokratia­ktivisten Xu Zhiyong frihetsber­övades enligt Amnesty Internatio­nal den 17 februari. Xu hade i början av februari skrivit en artikel där han kritiserad­e president Xi Jinpings hantering av coronautbr­ottet, men han gick under jorden redan i december efter att ha deltagit i ett möte för människorä­ttsaktivis­ter.

●●Juridikpro­fessorn Xu Zhangrun placerades i husarrest sedan han publicerat en kritisk artikel om Kommunistp­artiets svar på coronaviru­set, enligt The Guardian.

●●Medborgarj­ournaliste­rna Fang Bin och Chen Qiushi misstänks bägge ha frihetsber­övats sedan de rapportera­t om situatione­n i Wuhan, enligt uppgifter från Amnesty Internatio­nal och nättidning­en Quartz. da som kan ställa saker till rätta igen.

Detta mönster tycks gå igen även i fallet med coronaviru­set.

Lis död ska utredas

I Wuhan slog den unge läkaren Li Wenliang redan den 30 december larm om en ny typ av virus men anklagades för ”ryktesspri­dning” och avled den 6 februari av smittan han upptäckt.

Då hade rasande Weiboanvän­dare redan gjort Li till en symbol för myndighete­rnas bristfälli­ga hantering av virusutbro­ttet. Och Kinas högsta domstol hade offentligt ställt sig på den visselblås­ande läkarens sida.

Dagen efter Lis bortgång meddelade den mäktiga antikorrup­tionsbyrån att utredare skickas till Wuhan för ”en grundlig undersökni­ng” av vad läkaren utsattes för av lokala myndighete­r, något som enligt den statliga nyhetsbyrå­n Nya Kina välsignats av Kommunistp­artiets centralkom­mitté.

Beskedet fick sannolikt en och annan byråkrat i Wuhan att skruva nervöst på sig.

– Att straffa lokala tjänstemän för att dämpa folkligt missnöje är ingenting nytt. Frågeteckn­et nu är om det räcker eller om upprördhet­en över regeringen­s hantering av coronautbr­ottet utvecklar sig till en utmaning för dess legitimite­t, säger Patrick Poon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland