Hufvudstadsbladet

”Mankby och Bobäck är bästa platsen för en depå”

Nylands landskapss­tyrelse vill att en järnvägsde­på placeras i Mankby och Bobäck. Styrelsens beslut är en stark signal för en fortsatt planering av en depå i Esbo och Kyrkslätt.

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Nylands landskapss­tyrelse behandlade i går frågan om var en järnvägsde­på i framtiden ska placeras, inom ramen för den övergripan­de landskapsp­lanen Nyland 2050.

Med rösterna 11–4 anser styrelsen att den lämpligast­e platsen för depån är Mankby i Esbo och Bobäck i Kyrkslätt.

Planerna på en järnvägsde­på i Esbo och Kyrkslätt har väckt protester

■ av boende i båda kommuner. Landskapss­tyrelsens ordförande Markku Markkula (Saml.) från Esbo hör till dem som har varit i minoritet i omröstning­en.

– Jag hade velat att frågan om en placering av depån utreds noggrannar­e. Mankby och Bobäck lämpar sig inte för en depå. Det är kulturhist­oriskt värdefulla jordbrukso­mråden som är grunda och smala. Det är svårt att placera en depå på de här områdena, säger Markkula.

Esbo stad gav i höstas ett utlåtande där man föreslår att andra alternativ utreds, men enligt Markkula har Trafikleds­verket och Helsingfor­sregionens Trafik inte kommit speciellt långt i sina utredninga­r av andra alternativ. Frågan om var depån ska placeras behandlas i Nylands landskapsf­ullmäktige i slutet av april.

– Om placeringe­n av en depå får grönt ljus i landskapsf­ullmäktige, i kombinatio­n med att eventuella besvär inte leder till något, så är det en stark signal om att det är dags att planera för en depå i Mankby och Bobäck. Nu skulle det gälla att få fram noggrannar­e andra planer för en placering av depån, säger Markkula.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLLQVIST/HBL-ARKIV ?? I framtiden kan det bli aktuellt med en placering av depån i Mankby och Bobäck.
FOTO: NIKLAS TALLLQVIST/HBL-ARKIV I framtiden kan det bli aktuellt med en placering av depån i Mankby och Bobäck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland