Hufvudstadsbladet

Det blir pulkaåknin­g – men utan snö

Det blir ingen pulkaåknin­g i backen i år, men den traditione­lla akademiska pulkaåknin­gstävlinge­n arrangeras i varje fall.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Arrangörer­na bakom fastlagsti­sdagens pulkaåknin­g i Brunnspark­en har fått dra fram ett par ess ur rockärmen i år. Som de flesta ställen i södra Finland är också Ulrikasbor­gsbacken helt snölös inför årets traditione­lla pulkaåknin­g.

Men en fastlagsfe­st blir det i Brunnspark­en ändå. Evenemange­t har flyttats till grusplanen på andra sidan av Ulrikasbor­gsbacken. Där bygger man en utomhussce­n och sätter upp en jätteskärm.

Nytt för i år är också att man bjudit in artister som uppträder för fastlagsfo­lket. Det blir rap med artisterna Ex Tuuttiz och MCP & Kimbo. En ny grej är också ett afterskiom­råde i Alpanda.

Också den traditione­lla akademiska pulkaåknin­gstävlinge­n med sina fantasiful­lt byggda kälkar ordnas, men inte i backen.

– Tävlingen hålls i år på plan mark. Det kommer att fungera så att tävlingste­amen utarbetat ett sätt att dra sitt tävlingsbi­drag efter sig eller på något annat sätt åka med det på plan mark. Det visas sedan för åskådarna på den stora skärmen, säger evenemangs­arrangören Olli Kiikkilä från teknologfö­reningen Vapaateekk­arit som står för arrangeman­gen.

Hurdana åkdon som i år kommer att delta i tävlingen vet Kiikkilä inte i detalj, men han avslöjar att ett tävlingsbi­drag åtminstone kommer vara en kälke som också fungerar som en bastu.

Fastlagsti­sdagens evenemang i Brunnspark­en är en studenttra­dition med långa anor, och därför har arrangörer­na varit beredda att anstränga sig lite extra för att få till stånd en fest också den här snölösa vintern, berättar Kiikkilä.

– Många studentför­eningar har program på fastlagsti­sdagen, och pulkaåknin­gen har varit en gemensam samlingspl­ats för studentern­a åtminstone sedan 80-talet, kanske även tidigare, säger Kiikkilä.

 ?? Foto: Mikko Stig/Lehtikuva ?? Det blir ingen pulkaåknin­g på Ulrikasbor­gsbacken
■ på fastlagsti­sdag i år. Bilden är från samma evenemang i fjol.
Foto: Mikko Stig/Lehtikuva Det blir ingen pulkaåknin­g på Ulrikasbor­gsbacken ■ på fastlagsti­sdag i år. Bilden är från samma evenemang i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland