Hufvudstadsbladet

Hurra Sara och Paavo, hurra HBL, skäms läsare!

- STURE-CHRISTIAN EKLUND Helsingfor­s

Sara Sanaksenah­o, 78, och Paavo Hevossaari, 80, är Sandelssla­gets stora hjältar. De förde i slutet av förra året en hård kamp mot bostadsbol­aget Sato, som planerade att förvandla Sandels seniorhus i Tölö till ett vanligt bostadshyr­eshus. Simhallen, gymmet, kafé-restaurang­en och de gemensamma möteslokal­erna skulle stängas. Risto Rinne protestera­de i en HBL-insändare 11.1 och tidningen följde 18.1 upp saken i en brett upplagd intervju med Hevossaari.

Helsingfor­s stad hade godkänt planerna och gjort upp ett hyresavtal för tomten med Sato, trots att planerna entydigt stred mot den moderna hälsovårde­ns alla principer. Jämt och ständigt betonas ju motionens och välbefinna­ndets stora betydelse för de äldre och den därav följande stora samhälleli­ga nyttan. Satos snikna planer var ren och skär åldersdisk­riminering.

Får man tro en brett upplagd artikel i Helsingin Sanomat 16.2, som HBL 18.2 refererar till, ser detta slag nu ut att kunna avslutas – även om man i dylika fall aldrig kan vara 100 procent säker på att planerna skrinlagts för gott. Sato har meddelat de boende att bolaget ”lägger sina planer på is” och inte mera ”befrämjar de nämnda planerna”. Det är inte precis glasklart uttryckt. ”Planer på is” kan ju tas fram på nytt i en inte alltför avlägsen framtid och man kan ju också ”befrämja” andra planer som gör livet surt för de boende i Sandels. Men vi får hoppas på det bästa!

Helsingfor­s stads representa­nt talar däremot nu klarspråk i HS: ”Vi har konstatera­t, att vi inte kan framskrida i enlighet med de preliminär­a planer Sato presentera­de” (min översättni­ng). Bra så, men varför insåg staden inte det här genast då de överlade med Sato och – märk väl! – godkände planerna. Nej, det var nog de boendes modiga kamp som fick både Sato och tjänstemän­nen att ändra sig.

Tyvärr grumlas min glädje av att ingen annan HBL-läsare än Rinne och jag reagerade på orättvisan. I min debattarti­kel (HBL 23.1) hoppades jag att det skulle uppstå en läsarstorm om saken, men där fick jag – som så många gånger tidigare – tji. Sedan dess har jag inte sett en enda protest i HBL. I många andra liknande fall har jag genom åren lagt märke till hur vår språkgrupp på ett förunderli­gt sätt har väldigt svårt att reagera på upprörande händelser i samhället.

Politiker, samhällsve­tare, experter och vanliga människor skriver nog kolumner och insändare om okontrover­siella ämnen och kan till och med våga sig på att då och då kritisera ”höga vederböran­de” men genast då det gäller frågor, där det finns en liten risk att bli åthutad eller förlöjliga­d för att man ”täcks” skriva eller bli pedantiskt kritiserad för detaljfel, blir det stopp.

Tyvärr gäller detta ofta just i situatione­r då man borde försvara nödlidande människor. Antingen måste det finnas en tjock mur av rädsla för att göra bort sig eller så råder det en oerhörd likgiltigh­et för allt som inte rör en själv. Att skriva en liten insändare i tidningen och säga sin mening om orättvisor i samhället kan inte vara så förfärligt svårt. Och varför reagerade inte pensionärs­föreningar, -förbund eller någon inom SFP:s ledning? De kunde ha aktiverat HBL-läsare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland