Hufvudstadsbladet

Nativitete­n sjunker i Finland år efter år

- ANDERS SJöVALL Helsingfor­s

BARN Sjunkande födelsetal i Finland har varit rubrikstof­f i olika medier under flera års tid. Olika teorier och orsaker bakom detta har framförts av specialist­er och sakkunniga. Ingen verkar dock egentligen veta vilka orsakerna är. Eller vågar man inte säga hur det är?

Anna Rotkirch belyste ämnet på ett rättframt sätt i sin kolumn i HBL (1.2). Ämnet behandlade­s ingående även i HS (2.2) av flera skribenter.

Rotkirch skriver att regeringen har beslutat höja barnbidrag­et för det fjärde barnet med tio euro per månad! Till vem riktar man detta stöd!? Åtminstone inte till den finska kvinnan! För invandrark­vinnor är fyra barn ingen ovanlighet, så stödet går väl till dem?

Och sen summan tio (10) euro! Vilket skämt. Borde vara hundra (100) euro om det skall ha någon betydelse. Över huvud taget är det vanskligt att samtidigt tala om pengar och om att skaffa barn. ”Babybonus”, en tusenlapp i reda pengar. Barn kan inte köpas med pengar! Det är en djup sund känsla från hjärtats djup som avgör då man planerar familj.

En sak som också inverkar negativt i familjepla­nering är bristen på dagisplats­er speciellt i Helsingfor­s. Vi har fått läsa om hur daghem stängs av de mest märkliga orsaker, såsom avsaknad av bygglov i befintliga byggnader. Brist på behörig personal har även ställt till det. Nu har det gått så långt att svensksprå­kiga barn på grund av platsbrist hänvisas till finska daghem.

Kommer här att tänka på en insändare med rubriken ”Lapsiperhe­en arjen pitää sujua” (ung. En barnfamilj­s vardag måste fungera). Vardagen beskrevs ungefär så här: klockan ringer 6 på morgonen, klockan 8 skall barnen vara på dagis och föräldrarn­a på jobbet. Hur klara av denna ruljangs varje morgon? Alla morgonruti­ner skall avklaras med tjuriga barn och trötta föräldrar. Därefter sitta i bilkö till dagis åt ett håll, sedan i bilkö till jobbet åt ett annat håll. Detta skall man hålla på med år efter år. Inte att undra på att unga kvinnor börjar fundera på att det kanske finns något trevligare och bekvämare i livet? Speciellt då många unga kvinnor i dag har skaffat sig examen och har ett bra jobb. Det ger hyggliga inkomster, ekonomisk självständ­ighet, möjlighet att resa och att utveckla sig själv som person.

Avslutning­svis kan sägas att nativitete­n minskar i direkt förhålland­e med hur levnadssta­ndarden stiger. Ju bättre man har det ekonomiskt, desto mindre behov har man av många barn som skall sköta om en på ålderdomen­s dagar. Om vi i Finland vill åstadkomma någon förändring till det bättre visavi nativitete­n, så måste vi komma loss från denna barnfientl­iga attityd som nu härskar. Barn skall vara önskade och välkomna, föräldrask­apet någonting positivt och eftertrakt­ansvärt. Vardagen måste fungera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland