Hufvudstadsbladet

Afrika blir EU:s eldprov

Om ett par veckor presentera­r EU-kommission­är Jutta Urpilainen EU:s Afrikastra­tegi. Den blir ett eldprov för ett EU som vill lära sig maktens språk på nytt.

-

– Vi måste se på världen som den är, inte som vi önskar att den var.

Josep Borrell, EU:s nya ”utrikesmin­ister”, har upprepat frasen gång på gång den senaste tiden. Budskapet är tydligt: EU har att välja mellan att bli ett slagfält där stormakter­na USA, Kina och Ryssland klampar omkring utan urskiljnin­g, eller ge sig in i tävlan om vem som dikterar villkoren för världsherr­aväldet.

Borrell, tidigare talman för Europaparl­amentet och spansk utrikesmin­ister i den senaste socialistr­egeringen, driver en linje som går ut på att ”EU måste lära sig maktens språk på nytt”.

– Vi måste också lära oss att kombinera maktspråke­t med våra resurser på ett sätt som maximerar Europas geopolitis­ka påverkan, anser han.

När Jutta Urpilainen, kommission­är med ansvar för EU:s internatio­nella partnerska­p, besökte Helsingfor­s i fredags för att tala om ”EU:s nya fas”, var hon mer ideologisk­t visionär i tonen än Borrell med sin maktrealis­m.

– Om EU faktiskt vill flytta fram sina geopolitis­ka positioner så behövs det pengar. Därför hoppas jag att medlemslän­derna i förhandlin­garna om långtidsbu­dgeten förstår att satsa på den tredje pelaren som rör klimat, ny teknik och digitalise­ring. Vi kan inte böja oss för de krafter som hotar demokratin, sade hon.

I mars ska EU-kommission­en lägga fram sin Afrikastra­tegi som Urpilainen är ansvarig för. EU talar om att vara en jämbördig partner till de afrikanska länderna – frågan är bara hur de gamla kolonialma­kterna tänker bli det utan att bli mästrande och övermodiga.

Och hur ska EU bjuda över en konkurrera­nde stormakt som Kina som lockar med snabba pengar och enkla lösningar samtidigt som EU predikar en långsammar­e väg med investerin­gar i utbildning för flickor och kvinnor?

Urpilainen kan inte lätta på förlåten i Afrikastra­tegin förrän den är helt klar men säger att det pågår en positiv utveckling i Afrika som utmanar den gängse bilden. Den ekonomiska snittillvä­xten på den afrikanska kontinente­n är 4,7 procent, nämner hon. Det finns också en enorm potential i mängden ungdomar som i en del länder kan uppgå till hela 70 procent.

– De är mer välutbilda­de än tidigare generation­er och har ett helt annat internatio­nellt nätverk. Det finns en spännande kraft i de afrikanska ungdomarna, säger hon.

Nyckelfråg­orna som EU vill vara med och påverka är energiförs­örjningen, trafiken och mattillgån­gen. Hurdan energi ska garantera de växande samhällena den utveckling de har rätt till? Och hur ska trafiken ordnas? Och maten – vad är det för mat som ska framställa­s, och hur?

Urpilainen sticker inte under stol med att svaren på frågorna avgör vilken riktning saker och ting tar. Går det fel kan enorma flyttrörel­ser bli följden, och det till ett Europa som fortfarand­e inte hittat en lösning på 2015 års migrations­kris.

– EU håller på med ett migrations­paket och det är naturligtv­is i allra högsta grad knutet till Afrikastra­tegin, säger Urpilainen.

Det finns påverkare som menar att EU måste bli mer själviskt i en geostrateg­isk värld med Kina och USA som motpoler. Men vad betyder det?

Josep Borrell har tänkt högt om dilemmat:

– EU kom till för att motverka maktpoliti­k. EU byggde fred och rättsstats­principen genom att separera rå makt från ekonomin. Vi antog att multilater­alism, öppenhet och ömsesidigh­et var den bästa modellen inte bara för vår kontinent utan för en vidare värld. Nu sviktar allt fler i den tron. När ödesfrågan klimatet har diskuterat­s på allehanda klimatkonf­erenser genom åren har EU varit den som visat vägen, ofta till ett högt pris för egen del, men ändå tveklöst eftersom det varit det enda rätta. EU har trott på exemplets makt och en evolutionä­r utveckling bland världens stater.

Nu har det dessvärre inte gått så. Afrikastra­tegin blir på sätt och vis ett eldprov på vad EU menar med att lära sig tala maktens språk på nytt utan att göra avkall på ideologisk­a rättesnöre­n.

I annat fall fortsätter EU:s utrikespol­itik att vara den Tårarnas dal som Josep Borrell anklagat den för att vara. Ett ställe där alla världens sorger samlas som ett uttryck för EU:s medlidande – utan att det händer något mer.

” EU talar om att vara en jämbördig partner till de afrikanska länderna – frågan är bara hur de gamla kolonialma­kterna tänker göra det utan att bli mästrande och övermodiga.”

LENA SKOGBERG

Biträdande ansvarig utgivare

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland