Hufvudstadsbladet

Napoli blickar mot framtiden

Generation­sväxlingar kommer inget lag undan. I något skede blir det alltid aktuellt med en storstädni­ng och för Napoli är den tiden inne just nu.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Napoli kan med en fantastisk avslutning på säsongen ännu blanda sig i kampen om fjärde plats i den italienska ligan.

I många år bildade Raul Albiol– Kalidou Koulibaly, Marek Hamsik–Jose Callejon och Lorenzo Inzigne en axel att bygga kring i Napoli. Albiol och Hamsik har redan lämnat och Callejon, Dries Mertens och Koulibaly lär göra det i sommar.

Napoli var i flera års tid det stora hotet för Juventus i serie A. Men där Juventus hela tiden lyckats uppdatera och förstärka leden förlitade sig Napoli kanske lite för länge på samma permanent.

Den här säsongen kom raset, ett ras som kostade Carlo Ancelotti jobbet. Forna mittfältst­uffingen Gennaro Gattuso fick chansen och så småningom har formkurvan vänt uppåt.

Napoli kan med en fantastisk avslutning på säsongen ännu blanda sig i kampen om fjärde plats i den italienska ligan.

Men blickarna är vända mot framtiden. Laget köpte i januari in fyra spelare och mer är på gång då operation storstädni­ng lär inledas på San Paolo på sommaren.

Callejon vill sannolikt hem till Spanien för att avsluta karriären, Mertens vill uppleva en ny liga innan han blir för gammal och Koulibaly har varit ryktenas man i många år. Att den utmärkte senegalese­n stannat kvar så länge i Neapel är något av ett under, inte minst med tanke på att han på annat håll lätt kunde få dubbelt eller trefaldigt betalt.

I Napoli inleddes återbyggna­dsprocesse­n på allvar i januari då Stanislav Lobotka, 25, Andrea Petagna, 24, Amir Rahmani, 25 och Diego Demme, 28, köptes in för sammanlagt 70 miljoner euro.

Ingen hisnande summa i dagens fotbollsvä­rld men två defensiva mittfältar­e, en mittback och en anfallare var en bra början på förnyelsep­rocessen.

De största förväntnin­garna ligger på 28-årige Demme. Tysken kom från RB Leipzig och har snabbt vikt sig en plats i startelvan.

Han påminner delvis om Gattuso själv. Gattuso gjorde sig känd för sin arbetskapa­citet och för att aldrig ge upp. De egenskaper­na vill han också se hos sina spelare.

– Det finns passion inom laget och det är grunden till allt. Det är en fin klubb med fina spelare och en fin historia. Och Napoli ska vara uppe och slåss mot de bästa, säger Gattuso till fansided.com.

 ?? FOTO: ALBERTO PIZZOLI/LEHTIKUVA ?? ■
Förväntnin­garna är höga på Diego Demme. Här i närkamp med Juvestjärn­an Cristiano Ronaldo.
FOTO: ALBERTO PIZZOLI/LEHTIKUVA ■ Förväntnin­garna är höga på Diego Demme. Här i närkamp med Juvestjärn­an Cristiano Ronaldo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland