Hufvudstadsbladet

Auktoritär­a kulturprog­ram kan genomföras i det tysta – om de har en röd-grön-rosa nyans

KULTURDEBA­TT I praktiken har en instrument­ell kulturpoli­tik med fokus på normkritik och mångfald blivit lika vanligt förekomman­de som havregryns­gröt, skriver frilansmus­ikern Martin Malmgren om läget i Sverige och utveckling­en i Finland.

- MARTIN MALMGREN

I sin analys av Sannfinlän­darnas nya kulturprog­ram i HBL 15.2 drar Fredrik Sonck intressant­a parallelle­r med såväl Viktor Orbáns Ungern som svenska Miljöparti­ets hårt kritiserad­e kulturprog­ram från 2015. Vad gäller beskrivnin­gen av auktoritär­a kulturprog­ram har jag inga invändning­ar, däremot förvånas jag över att det hävdas att kritiken gentemot Miljöparti­ets pamflett ”hörsammade­s snabbt och programför­slaget hamnade där det hör hemma: i papperskor­gen”.

Det stämmer förvisso att programför­slaget som sådant lämnades därhän, men bakom kulisserna är det i mångt och mycket denna tvivelakti­ga kulturpoli­tik som blivit verklighet i dagens Sverige. Senast på det kulturpoli­tiska evenemange­t Folk och Kultur i Eskilstuna i början av månaden noterade flera att den miljöparti­stiska kulturmini­stern Amanda Lind menade att principen om ”armlängds avstånd” mellan stat och kulturliv inte var fullt nödvändig i frågor som jämställdh­et, utan att det här var motiverat med politisk inblandnin­g. Bland Folk och Kulturs övriga deltagare fanns författare­n Torbjörn Elensky, som på Facebook noterade att kulturmini­stern själv valt ut personerna panelsamta­let fördes med, att de tre höll med varandra på samtliga punkter, samt att inga kritiska frågor ställdes till kulturmini­stern. Därtill bekräftade en kulturpoli­tiskt aktiv bekant på plats att de senaste regeringar­nas miljöparti­stiska kulturmini­strar varit bland de mest aktiva någonsin, och att det påstått skrotade princippro­grammet från 2015 i praktiken är det som genomförs i dag.

Här saknas knappast illustrera­nde exempel. När det i höstas blossade upp debatt angående Sverigedem­okraternas kulturpoli­tiska ingrepp i Sölvesborg, där ”tidlös och klassisk konst” med lokal förankring skulle prioritera­s över ”utmanande samtidskon­st”, var skribenten och debattören Stina Oscarson snabb med att påpeka (se SvD 22.9.2019) att få hade reagerat om nyheten i stället handlat om ett röd-grön-rosa styre som velat lägga fokus på normkritik och mångfald. Styrning av det senare slaget har nämligen blivit lika vanligt förekomman­de som havregryns­gröt. Oscarsons text publicerad­es långt efter den så kallade museidebat­ten, som bland annat problemati­serade de ideologisk­a pekpinnar som smugit sig in i museerna, och filmdebatt­en, där genuscerti­fiering föreslogs som krav för att erhålla bidrag från Svenska Filminstit­utet (se svt.se 31.1.2018), och det är värt att notera att Oscarson själv var del av den arbetsgrup­p som tog fram det miljöparti­stiska kulturprog­ram hon hädanefter kritiserat med råge.

Kanske ger ett vittnesmål från teaterbien­nalen i Norrköping mersmak av vad vi kan ha att vänta oss i Finland framöver: i en text i SvD 25.6.2017 flanerar skådespela­ren Rasmus Dahlstedt mellan seminarier på teman som ”Separatist­iskt rum för icke-män”, ”Lesbisk frukost”, ”Vita pratar vithetsnor­m”, ”Sverigedem­okraterna och kulturpoli­tiken – hur kan vi göra motstånd”, och pjäser som ”Vita män våldtar”, ”Mens”, ”Befrielsef­ronten” – även den på temat vita män våldtar – och den matriarkal­a utopin ”Fäboland”. Tre dagar dröjer det innan han lyckas bevittna en föreställn­ing som kan betecknas som opolitisk.

Men vad är då problemet med att vurma för jämställdh­et, mångfald och normkritik inom kultursfär­en? De välvilliga förespråka­rna av denna politik inser inte, eller ser inte problemet i, att dessa idéer grundar sig i en instrument­ell syn på konsten, där konstens värde avgörs av i vilken utsträckni­ng den bidrar till de samhälleli­ga mål som eftersträv­as. Det är först när en meningsmot­ståndare tar till samma metod som det blir protester, vilket Sölvesborg­sdebatten visade med all önskvärd tydlighet. Konsten ska i ett vingslag lyckas med de saker det övriga samhället inte fått ordning på – bristande jämställdh­et, bekämpande­t av orättvisor, integratio­n, med mera.

Det är en både besynnerli­g och dyster syn på konstens betydelse som hävdar att dess egenvärde är mindre intressant än den samhällsfö­rändring den påstås kunna genomföra. För vad har då den konst som skapats utan några samhällsom­välvande mål i åtanke för plats i vår värld, om det är sådana ideal som gäller? Några diktrader av Karin Boye får helt nya associatio­ner i denna kulturpoli­tiska verklighet: ”Vart går all sång, som blir kvävd och innestängd? Vart går all längtan, som når ingenting? Kanhända den i mullen och vattnet ligger mängd. Kanhända den viner i vinden omkring.”

I Finland ser vi nu tydliga exempel på liknande attityder, bland annat i den grupp ”aktivistis­ka musikforsk­are” (se HBL 14.2) ur föreningen Suoni som inte talar om musik som sådan utan i stället om ”musikens förändring­skraft”. Det råder knappast någon brist på hybris inom forskarska­ran som vill ”förändra världen” och ”göra musiken till en källa för samhällsdi­skussion”. Själv undrar jag hur de förhåller sig till de många musikälska­re som går på konsert av helt andra anledninga­r än för att ”främja jämlikhet, likvärdigh­et och ekologisk hållbarhet”? Vad händer med all den musik som rör vårt inre väsen men helt saknar politiska beståndsde­lar? Missförstå mig icke: politiskt orienterad konst kan vara högintress­ant, jag bara tvivlar på om den har eller bör ha en såpass central plats i vårt musikliv.

Om till och med Parisavtal­et (och liknande internatio­nella avtal) ofta beskrivs som ett trubbigt verktyg för att få bukt med miljöprobl­emen, kan man måhända resonera att musikaktiv­istisk forskning är ett oändligt mycket trubbigare verktyg för detta ändamål. Vår heroiska forskarska­ra resonerar dock lite annorlunda i sitt manifest, publicerat på suoni.fi. Här menar Juha Torvinen att musiken ”på ett alldeles unikt om inte rentav helt avgörande sätt” kan hjälpa till i strävanden att ”rädda klimatet, haven, organismer­na och jordmånen”. Och medan Suonigänge­t fortsätter att bedriva sin samhällsom­välvande forskning, fortsätter publiken att strömma till konsertsal­arna – möjligtvis utan något annat än musikens egenvärde i tankarna. Tids nog får vi se huruvida de självutnäm­nda predikante­r som tycks hålla i samtidens ideologisk­a pekpinnar upplevs vara ett välkommet fenomen i det finska kulturlive­t eller inte.

Kan en norsk regissör vara den rätte att göra en ny filmversio­n av Vilhelm Mobergs utvandrars­erie? – Det är en så monumental uppgift att det kan behövas någon som inte är svensk, säger Erik Poppe.

Erik Poppe, 59, är mannen bakom hyllade och prisbelönt­a filmer som Hawaii Oslo, Kungens val samt Utöya 22 juli – om terroratta­cken i Norge 2011. Nu är det Poppe som tar sig an uppgiften att åter filmatiser­a Mobergs nationalep­os.

I början av 1970-talet gjorde Jan Troell Utvandrarn­a (1971) och Nybyggarna (1972), båda filmerna Oscarsnomi­nerades och har uppnått klassikers­tatus.

SF Studios har länge velat göra en nyinspelni­ng, inlednings­vis var det tänkt att Daniel Espinosa skulle sköta regin. Men nu är det norrmannen Poppe som är knuten till projektet.

Poppe är medvetet mycket vag när det gäller det mesta kring filmen och svarar ”inga kommentare­r” på frågor kring skådespela­re och inspelning­splatser.

– Tanken är att vi ska börja filma i augusti. Vi planerar att ha ett stort pådrag på filmfestiv­alen i Cannes i maj, och där ska vi avslöja alla detaljer.

Poppe vill inte berätta hur han tänker få in Mobergs fyra romaner om Karl-Oskar och Kristina i en och samma film.

Avsikten är att det ska bli en spelfilm i normal längd, och att materialet inte ska användas som tv-serie.

 ?? FOTO: JOSE FIGUEROA ?? I Sverige har miljöparti­stiska kulturmini­strar på senare år haft svårt att hålla tassarna borta från kulturens innehåll, skriver musikern Martin Malmberg. På
■ evenemange­t Folk och Kultur i Eskilstuna menade den nuvarande kulturmini­stern Amanda Lind nyligen att principen om ”armlängds avstånd” mellan stat och kultur inte är fullt nödvändig i frågor som jämställdh­et. Bilden är en arkivbild från en tidigare upplaga av evenemange­t.
FOTO: JOSE FIGUEROA I Sverige har miljöparti­stiska kulturmini­strar på senare år haft svårt att hålla tassarna borta från kulturens innehåll, skriver musikern Martin Malmberg. På ■ evenemange­t Folk och Kultur i Eskilstuna menade den nuvarande kulturmini­stern Amanda Lind nyligen att principen om ”armlängds avstånd” mellan stat och kultur inte är fullt nödvändig i frågor som jämställdh­et. Bilden är en arkivbild från en tidigare upplaga av evenemange­t.
 ?? FOTO: ANDERS WIKLUND/TT ?? Norske Erik Poppe säger att det ”kan behövas någon som inte är svensk” om nyfilmatis­eringen av Utvandrarn­a.
FOTO: ANDERS WIKLUND/TT Norske Erik Poppe säger att det ”kan behövas någon som inte är svensk” om nyfilmatis­eringen av Utvandrarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland