Hufvudstadsbladet

Så fort det blir dyrare att använda el när systemet är hårt belastat – och billigare när vi har stora överskott – lär folk haja till.

Numera kan den alerte konsumente­n stundvis tjäna pengar på att förbruka el, medan de traditione­lla kraftprodu­centerna får skrämselhi­cka.

- torsten.fagerholm@ksfmedia.fi TORSTEN FAGERHOLM

Den som sussade lull missade ett historiskt ögonblick. Mellan klockan ett och fem på natten till måndagen 10 februari – samma dag som Fortum släppte sitt årsresulta­t – hade Finland och Sverige negativa elpriser för första gången någonsin. Priset var rentav minus 20 cent per megawattim­me (0,02 cent per kWh) på elbörsen Nord Pool. Börspriset, som är exklusive nät och skatter, styr konsumenta­vtalen med rörliga elpriser.

Att negativa priser samtidigt drabbade Danmark och Tyskland var vardagsmat, då länderna har en betydligt högre andel väderberoe­nde produktion, framför allt vindkraft.

Det har tillkommit mycket vindkraft de senaste åren i både Finland och Sverige. Nu satte vinterstor­men Ciara ordentligt spinn på turbinerna. I kombinatio­n med mycket nederbörd som fyllt på vattenmaga­sinen, det milda vädret och strejkerna som sänkte elförbrukn­ingen inom skogsindus­trin uppstod ett tillfällig­t elöverskot­t. Då tvingas producente­r betala för elen som de genererar medan konsumente­rna får betalt – samma grundprinc­ip som vid negativ ränta.

Sverige har upplevt en investerin­gsboom i vindkrafte­n sedan 2016, som resulterar i ett maffigt elöverskot­t, trots att en kärnkrafts­reaktor i Ringhals har stängts och ytterligar­e en möter samma öde vid utgången av 2020. Också i Finland, som i åratal innehade snudd på europeisk jumboposit­ion inom installera­d turbinkapa­citet, har vindproduk­tionen ökat kraftigt. Samtidigt har kraftverke­n blivit större och mer effektiva. Det betyder att negativa elpriser blir allt vanligare framöver.

Elektricit­eten har unika egenskaper: den måste konsumeras i samma stund som den produceras. Möjlighete­rna att lagra el i stor skala är ännu begränsade. Vid effektbris­t skjuter priset i höjden – men vid överutbud kraschar priset genom golvet.

Varför stänger producente­rna då inte av när de en gång inte får betalt? Produktion­en kan vara subvention­erad, dessutom finns tekniska och ekonomiska begränsnin­gar för hur snabbt man kan justera solelsanlä­ggningar, kärnkraft, strömmande vattenkraf­t och äldre vindkraftv­erk.

En sak bör alla konsumente­r inse: elpriserna kommer att variera allt mer, som i Danmark och Tyskland, där elförbrukn­ing kan vara nästa gratis eller rentav ge klirr i kassan när det blåser mycket, men extremt dyr då det är vindstilla.

För hushåll med vanligt rörligt elavtal blir ett tillfällig­t negativt elpris knappt kännbart, men har man timdebiter­ing och möjlighet att styra sin elanvändni­ng under dygnet kan man profitera. Tekniken finns och kan snart få större genomslag – förutsatt att konsumente­rna är aktiva. Då lyder frågan: får vi se ett nytt beteendemö­nster hos kunderna?

Ett stort problem inom elmarknade­n är nämligen att prissignal­erna inte är tillräckli­gt starka för att privatkund­erna ska reagera på dem. Signalen kunde stärkas ifall fler av elräkninge­ns komponente­r blir rörliga och anpassas till marknaden eller belastning­en på elsystemet. Så fort det blir dyrare att använda el när systemet är hårt belastat – och billigare när vi har stora överskott – lär folk haja till.

I praktiken kan det handla om värmepumpa­r som slår på för fullt vid låga elpriser för att ackumulera värme, för att sen stängas av när priset stiger, samt elbilar som laddas enligt samma mönster.

Ett negativt elpris slår hårt mot all slags elprodukti­on och försnabbar stängninge­n av olönsamma kolkraftve­rk. Kraftjätta­rna är allt annat än nöjda, på senare år har allt fler röster höjts för en genomgripa­nde energimark­nadsreform.

För producente­rna, som enligt dagens elprismode­ll endast får betalt för produktion, skapar negativa elpriser ett samhällsek­onomiskt problem som på sikt kan får allvarliga konsekvens­er för hela elförsörjn­ingen. Ingen vill bygga ny kapacitet om man inte kan räkna hem investerin­gen.

Två saker är säkra: elräkninge­n lär bli ovanligt billig denna vinter, och alla får vi vänja oss vid större prisfluktu­ationer framöver.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland