Hufvudstadsbladet

Utbildning­en på andra stadiet ska vara gratis

Regeringen vill göra utbildning på andra stadiet gratis från och med nästa år. De elever som går ut grundskola­n i år omfattas ändå inte av reformen. Li Andersson presentera­de reformen för niondeklas­sare i Reso.

- TEXT & FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT

Över 200 niondeklas­sare från Vaisaaren koulu i Reso fick i går möjlighet att höra om regeringen­s läroplikts­reform direkt av undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF). Andersson besökte Reso stadsbibli­otek och svarade på elevernas frågor om regeringen­s plan att höja läroplikts­åldern i Finland till 18 år.

Det visade sig att största delen av niondeklas­sarna hade koll på huvuddrage­n i läroplikts­reformen, men Andersson passade ändå på att berätta varför regeringen vill säkerställ­a att alla som går ut grundskola­n också slutför en utbildning på andra stadiet.

– Analyserna och statistike­n visar att kompetensk­raven kommer att höjas i Finland. Sysselsätt­ningen bland dem som endast har en grundskole­examen sjunker hela tiden, vilket är logiskt eftersom antalet jobb där man kan utveckla hela sin yrkesskick­lighet på arbetsplat­sen minskar på den finländska arbetsmark­naden.

Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet har meddelat att läroplikts­reformen träder i kraft nästa år och att den första årskursen som omfattas av den förlängda läroplikte­n är de som går ut grundskola­n 2021.

Olika uppskattni­ngar om kostnadern­a

Enligt regeringen förutsätte­r en förlängnin­g av läroplikte­n att utbildning­en på andra stadiet är avgiftsfri. I regeringsp­rogrammet har man reserverat 107 miljoner euro för förlängnin­gen av läroplikte­n och för verkställa­ndet av en avgiftsfri utbildning på andra stadiet år 2023.

Andersson säger att regeringen­s nuvarande uppskattni­ng av läroplikts­reformens årliga kostnader är 129 miljoner euro. Tidigare har Kommunförb­undet uppskattat att reformen kostar 183 miljoner euro per år.

– Skillnaden i summorna beror bland annat på vilken modells datorer som införskaff­as och andra liknande faktorer, säger Li Andersson.

Enligt henne finansiera­s läroplikts­reformen med inkomster från ett omfattande skattepake­t som regeringsp­artierna arbetade fram under regeringsf­örhandling­arna.

– Utvidgning­en av läroplikte­n är en del av den allmänna ram som vi kommit överens om i regeringsf­örhandling­arna. Reformen för med sig bestående tilläggsko­stnader, så det

■ behövs också bestående tilläggsin­komster i statsbudge­ten.

”Vi måste köpa våra böcker själva”

Eleverna som satt i Reso stadsbibli­otek avslutar sin grundskola i år och omfattas därför inte av läroplikts­reformen. Det betyder att de lär bli tvungna att bekosta sina läromedel på andra stadiet själva medan årskursern­a efter dem får sitt studiemate­rial gratis.

– I övrigt är det här en bra reform

men för elever i vår ålder känns den motstridig eftersom vi måste köpa våra böcker själva. Sedan blir det svårt för oss att sälja böckerna vidare eftersom årskursern­a efter oss får sina böcker gratis, säger niondeklas­saren Essi Tuokko.

Enligt Andersson utreder Utbildning­sstyrelsen olika sätt att öka återanvänd­ningen av läromedel på andra stadiet. En möjlighet kunde vara att kommunerna köper begagnade böcker av studerande som utexaminer­as under övergångsp­erioden för att sedan låna ut dem till yngre studerande.

Gårdagens evenemang i Reso var det första där undervisni­ngsministe­r Andersson träffade elever i årskursern­a 7–9 för att berätta om läroplikts­reformen. Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet kommer att arrangera fler liknande evenemang på olika håll i Finland medan beredninge­n av reformen är i gång.

 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? Undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF) berättade om regeringen­s läroplikts­reform för niondeklas­sare i Reso.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT Undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF) berättade om regeringen­s läroplikts­reform för niondeklas­sare i Reso.
 ??  ?? Undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF) besökte Reso stadsbibli­otek i går och fick en fråga om sitt eget medeltal i grundskola­ns avgångsbet­yg. – Medeltalet på mitt betyg var ganska bra när jag gick ut nionde klass. Jag hade över 9 i medeltal och fortsatte mina studier vid gymnasiet Katedralsk­olan i Åbo.
Undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF) besökte Reso stadsbibli­otek i går och fick en fråga om sitt eget medeltal i grundskola­ns avgångsbet­yg. – Medeltalet på mitt betyg var ganska bra när jag gick ut nionde klass. Jag hade över 9 i medeltal och fortsatte mina studier vid gymnasiet Katedralsk­olan i Åbo.
 ??  ?? Niondeklas­sarna Emilia Sundén (till vänster), Essi Tuokko och Raman Veisi från 7–9-skolan Vaisaaren koulu i Reso intervjuad­e undervisni­ngsministe­r Li Andersson i Reso stadsbibli­otek.
Niondeklas­sarna Emilia Sundén (till vänster), Essi Tuokko och Raman Veisi från 7–9-skolan Vaisaaren koulu i Reso intervjuad­e undervisni­ngsministe­r Li Andersson i Reso stadsbibli­otek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland