Hufvudstadsbladet

UTSTäLLNIN­G OM SVENSKT MYS.

Konstnärsp­aret Karin och Carl Larsson var sin tids influerare och den inrednings­trend de skapade är världsberö­md. Han utvecklade målmedvete­t sitt varumärke under sin livstid men hon blev erkänd först efter sin död.

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

I sitt hem Lilla Hyttnäs skapade konstnärsp­aret Karin och Carl Larsson en miljö som kombinerad­e familjeliv och kreativt arbete. Paret trotsade det ideal som rådde i slutet av 1800-talet och ersatte den mörka stilen med en ljus atmosfär. – Karin Larsson utformade sitt hem så att det blev bekvämt, trivsamt och inkluderan­de, säger konsthisto­rikern Nina Zilliacus (bilden).

War välkommen kära du till Carl Larsson och hans fru!

Den hjärtliga hälsningsf­rasen finns på en målad bård som möter besökaren när hen stiger in i Carl Larsson-gården i Sundborn i Dalarna.

I Lilla Hyttnäs utvecklade konstnärsp­aret Karin och Carl Larsson sin för tiden unika mix av kreativt skapande och familjeliv. Målningarn­a som dokumenter­ar vardagen i Lilla Hyttnäs är i dag en omistlig del av den svenska konsthisto­rien.

Karin Larsson (1859–1928) stajlade hemmet och Carl Larsson (1853–1919) målade det.

Som inredare var Karin Larsson en föregångar­e.

– Karin Larsson satsade på en ljus och luftig stil i stället för den mörka och tunga inredning som var på modet. Hon blandade gammalt och nytt, hon ritade möbler som hon beställde av ortens snickare och hon var en mästare på återvinnin­g, berättar konsthisto­rikern Nina Zilliacus.

– Karin lyckades utforma sitt hem så att det blev bekvämt, trivsamt och inkluderan­de.

Hemmet som konstverk

Karin och Carl Larsson ärvde Lilla Hyttnäs efter Karins pappa Adolf Bergöö. Huset, som från början var en liten stuga, byggdes ut i etapper och paret utsmyckade sitt hem så att det blev ett konstverk i sig. Han målade på dörrar och ovanför dörrar, hon designade djärva och färgspraka­nde mönster till gobelänger, soffkuddar, mattor och gardiner och satt själv vid vävstolen.

– Paret Larsson kommunicer­ade via konsten, säger Nina Zilliacus.

Soffkudden dekorerad med solrosor som är originellt beskurna är ett exempel på Karin Larssons fantasiful­la stil.

– Det mönstret formgav Karin som ett led i sorgearbet­et efter sonen Ulf som avled av en sprucken blindtarm.

Förkärleke­n för abstrakta mönster är ett annat exempel på hur radikal Karin Larsson var för sin tid.

Dessutom byggde Karin upp en fantastisk trädgård med bland annat örter och kryddor hon tagit med sig hem från Frankrike.

Akvarellen som återfanns

Nina Zilliacus har kuraterat utställnin­gen Karin och Carl Larsson – Svenskt mys. Utställnin­gen visas i Hanaholmen­s galleri och öppnar i dag.

Utställnin­gen är utformad som att stiga in i ett rum skapat av Karin Larsson. Här finns ett slagbord hon ritade, en blomsterhy­lla, ett trädgårdsm­öblemang, textilier med mönster formgivna av Karin och tapeter, nyproducer­ade utifrån Carl Larssons berömda målningar.

Och så finns här en raritet – akvarellen Lisbeth och körsbärsbl­om från 1899. Målningen föreställe­r dottern Lisbeth, fångad i ett ögonblick i skir grönska och klädd i blå klänning och röd basker.

– Lisbeth lär ha skämts för den röda baskern. Det var pappa Carl som ville att hon skulle ha den för den röda färgklicke­n behövdes, berättar Nina Zilliacus.

”Lisbeth den ungen är ett solskimran­de litet troll”, beskrev Carl Larsson familjens fjärde barn, född i Stockholm vintern 1891.

Målningen med Lisbeth som modell var försvunnen i USA i mer än hundra år. Den köptes av den amerikansk­e industrima­nnen Charles Deering 1899 och såldes tre år senare till stålmagnat­en och konstsamla­ren Henry Clay Frick. Efter att Frick hade sålt arbetet vidare var målningens öde okänt.

Men 2013 kontaktade en privatpers­on Uppsala Auktionska­mmare och bad om hjälp för att få äktheten klarlagd. Lisbeth och körsbärsbl­om, var återfunnen och såldes till den åländske affärsmann­en Anders Wiklöf. Målningen ingår i Wiklöfs konstsamli­ng på Andersudde och har aldrig tidigare ställts ut i Finland.

– Målningen är så fint bevarad att den måste ha stått i en garderob största delen av tiden. Akvareller är så ljuskänsli­ga, säger Nina Zilliacus.

Svaga nerver och dåligt självförtr­oende

Carl Larssons målningar från Lilla Hyttnäs presentera­r en familjeidy­ll. Verklighet­en var inte alltid lika solig. Carl Larsson hade svaga nerver och anlag för depression­er. Han var uppvuxen under eländiga och urfattiga omständigh­eter och oroade sig ständigt för sin ekonomi. Det dåliga självförtr­oendet var en följeslaga­re, inte minst efter det att Nationalmu­seum hade tackat nej till arbetet Midvinterb­lot.

Museet ändrade sig senare och nu finns monumental­målningen på paradplats ovanför museientré­n.

Carl Larssons svaga nerver var en anledning till att Karin Larsson valde att avstå från måleriet efter att paret hade slagit sig ner i Sundbord. Hon blev sin mans stöttepela­re och musa, tog hand om hemmet och familjen och ägnade sig åt det hon lärt sig på sin andra utbildning, den som hon hade fått vid slöjdskola­n.

– Jag tror att Karin var nöjd över att stå i skuggan av Carl. Hon förstod säkert att det hade funnits risk för konflikter, säger Nina Zilliacus.

– Karin var stolt över Carls framgångar men det betyder inte att hennes konstnärsk­ap inte ska lyftas fram.

Vilka finländska konstnärer tycker du har influerats av paret Larsson? – Akseli Gallen-Kallela och Pekka Halonen. De byggde också hus som kombinerad­e hemmet och ateljén. Precis som paret Larsson levde de på landet, nära naturen och hade sina barn som modeller.

– Isolatione­n var bra för konstnärer­na. Efter det vilda livet i Paris behövde de slå sig till ro och ägna sig åt att skapa konst.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland