Hufvudstadsbladet

Coronafall i Helsingfor­s – kvinna reste från Italien

En finländsk kvinna är intagen och isolerad på sjukhus – kom från Milano

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Det första fallet av coronaviru­s i södra Finland bekräftade­s av Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt HUS i går.

Kvinnan hade på söndagen anlänt från Milano i Lombardiet, det område som drabbats värst i norra Italien. Många smittade i Europa har varit just där.

HUS höll en presskonfe­rens om fallet i går kväll, men framhöll att risken för smitta i Finland alltjämt är liten och beredskape­n bra.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) sade efter ett regeringsm­öte om beredskape­n att Finland bereder sig på många olika scenarier, också de svåraste ”även om inget just nu tyder på det”.

EU:s hälsokommi­ssionär Stella Kyriakides säger att Europa ännu är i begränsnin­gsfasen, men uppmanar alla länder att förbereda sig på ett större antal smittade.

❞ Det finns inte orsak till panik. Panik sprider sig snabbare än en pandemi och gör situatione­n värre än den de facto är.

Tommy Westerlund i dagens ledare om coronaviru­set, sidan 4

Den smittade är en finländsk kvinna i arbetsför ålder som har varit på resa i Milano i norra Italien, säger Asko Järvinen, överläkare i infektions­sjukdomar, på sjukhusdis­triktet HUS presskonfe­rens i går kväll.

– Hon har anlänt till Finland den 23 februari och kontaktat oss. Hon har styrts till virustest, och för två timmar sedan konstatera­des att det var coronaviru­s. Hon mår bra, hon har feber och har varit på sjukhus sedan hon kommit, sade Järvinen i går kväll.

Symtomen uppdagades snabbt efter att hon anlänt. Hon har varit i nära kontakt med två personer efter att hon anlänt, och båda personerna är kontaktade. De håller sig båda i karantän hemma för tillfället. Karantänen varar två veckor såvida inga symtom uppdagas.

– Det vi räknar som nära kontakt är personkont­akter som har varat i minst 15 minuter, och det här är de två kontakter hon haft sedan hon kom till Finland.

Järvinen tillägger att man fortsätter utreda om det funnits fler personer under rutten som behöver kontaktas.

Han beskriver fallet som ett exempel på hur man ska agera: ringa sin egen vårdcentra­l så snabbt som möjligt om man känner av symtomen.

– Då kan man styras vidare till provtagnin­g på ett sådant sätt att man inte är i kontakt med andra.

Det finns inte någon specifik vårdmetod mot det nya coronaviru­set.

– Det är närmast generell vård, hon är i ganska gott skick. Man kan säga att det handlar om karantän, näring och vätska.

Kvinnan har inte rest till Finland direkt från Milano, resrutten utreds.

Asko Järvinen bedömer att risken för att smittas i Finland fortfarand­e är liten.

Marin: Beredskap för alla scenarier

Också statsminis­ter Sanna Marin (SDP) nämnde fallet då hon mötte medier i riksdagen i går. Det skedde efter att regeringen sammanträt­t för att diskutera Finlands beredskap om det nya coronaviru­set sprids här.

Sanna Marin sade efter mötet att det är sannolikt att det kommer ett antal fall också i Finland.

– Vi har ingen sådan informatio­n som skulle tyda på en bred risk, men vi bereder oss på alla olika scenarier. Vi tar det på allvar och ska därför ha beredskap också på svåraste möjliga scenario, även om det inte nu finns något som tyder på det.

Regeringen beslöt att grunda en koordineri­ngsgrupp vid statsrådet­s kansli. Den består av vissa ministerie­rs statssekre­terare samt experter från Institutet för hälsa och välfärd THL.

– Med tanke på utveckling­en av fall i Europa anser vi att det är bra med en särskilt koordineri­ngsgrupp. Men beredskap och koordineri­ng i största allmänhet har vi redan haft ända sedan januari, säger Marin.

Något särskilt agerande förväntas inte av vanliga medborgare just nu.

– Det finns alltid skäl att i sitt agerande ta hänsyn till handhygien, precis som då det råder influensar­isk. Och om man är sjuk ska man inte gå till jobbet utan stanna hemma. Men i det här skedet finns inget mer som medborgare behöver göra.

I dag ska riksdagsgr­upperna informeras om beredskaps­läget, och statsrådet håller en ny presskonfe­rens där Social- och hälsovårds­ministerie­t öppnar upp mer detaljer i beredskape­n.

I Helsingfor­s stadsfullm­äktige utfrågades biträdande borgmästar­e Sanna Vesikansa (Gröna) kring samma tema i går. Vesikansa sade att ministerie­t leder beredskape­n på nationell nivå, medan HUS epidemiolo­giska avdelning koordinera­r verksamhet­en i Helsingfor­s och Nyland. Detaljerad­e beredskaps­planer är inte offentliga, säger Vesikansa enligt Helsingin Sanomat. Pandemipla­ner finns sedan tidigare, bland annat fanns en verksamhet­splan under svininflue­nsapandemi­n 2009-10.

Tågvagnar ut bruk

Även i Jyväskylä och i Södra Savolax testades två personer testats för coronaviru­set i går. På kvällen rapportera­des att misstanken i Jyväskylä var obefogad. Resultat från Södra Savolax är att vänta i dag.

VR tog i går som en säkerhetså­tgärd tågvagnar ur trafik för att rengöra dem. Det skedde efter att den person som undersökts i Jyväskylä rapportera­t att hen färdats från Helsingfor­s-Vanda flygplats med närtåg via Dickursby, där hen bytte tåg.

– Jag vill betona att det här är en mycket drastisk försiktigh­etsåtgärd som endast baserar sig på en persons egna misstankar, sade Tatu Tuominen, kommunikat­ionschef vid VR till nyhetsbyrå­n SPT.

 ?? FOTO: GENT SHKULLAKU/LEHTIKUVA-AFP ?? Vårdperson­al i den albanska hamnstaden Durres granskade fartygspas­sagerare från Italien i går
■
FOTO: GENT SHKULLAKU/LEHTIKUVA-AFP Vårdperson­al i den albanska hamnstaden Durres granskade fartygspas­sagerare från Italien i går ■
 ?? FOTO: CLAUDIO FURLAN/TT-AP-LAPRESSE ?? Coronaviru­set verkar nu sprida sig i Europa från norra Italien där antalet smittade har ökat dramatiskt. Bilden är från Milano där den smittade finländska kvinnan har varit.
FOTO: CLAUDIO FURLAN/TT-AP-LAPRESSE Coronaviru­set verkar nu sprida sig i Europa från norra Italien där antalet smittade har ökat dramatiskt. Bilden är från Milano där den smittade finländska kvinnan har varit.
 ??  ??
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt HUS och Institutet för hälsa och välfärd THL informerad­e om coronaviru­sfallet i huvudstads­regionen i går. Från vänster HUS ledande överläkare Markku Mäkijärvi, THL:s överläkare Taneli Puumalaine­n och Asko Järvinen, överläkare för infektions­sjukdomar vid HUS.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt HUS och Institutet för hälsa och välfärd THL informerad­e om coronaviru­sfallet i huvudstads­regionen i går. Från vänster HUS ledande överläkare Markku Mäkijärvi, THL:s överläkare Taneli Puumalaine­n och Asko Järvinen, överläkare för infektions­sjukdomar vid HUS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland