Hufvudstadsbladet

Fisk på franskt vis i Lundbergs kök

- TEXT: STEFAN LUNDBERG

Hjärtat bankar och februarist­ormen sveper runt husknutarn­a när vi jobbar oss upp för den branta medeltida bygatan Montée de la Bourgade i Haut-de-Cagnes. Nästan högst upp på kullen, under borgen, välkomnar det varma skenet från restaurang Fleur de Sel. Värdinnan Pascale tänder ljusen på borden medan maken Philippe står i köket beredd att trolla fram kvällens läckerhete­r.

Det franska köket bjuder på en upptäcktsr­esa som aldrig tar slut. Varje stad, varje by, varje gata och gränd bjuder ständigt på kulinarisk­a överraskni­ngar. Ibland också på någonting en amatörkock kan ta med sig hem. Så går det i kväll. Ett veckolångt strövtåg bland restaurang­menyerna i de pittoreska byarna väster om Nice har gett en aha-upplevelse. På var och varannan krog bjuds gästerna på rätter som inleds med de två orden ”Duo de …”. Det betyder att portionen består av exempelvis två olika fiskar, fisk och skaldjur eller två slags kött.

Genialiskt. Varför nöja sig med en godsak om man kan unna sig två!

Tack vare denna upptäckt bjuds HBL-läsarna därför i dag på en huvudrätt bestående av lax och torsk.

Den andra hälsningen från det franska köket kommer från nämnda Fleur de Sel. Eller korrektare, två idéer är stulna från denna lilla intima, genomprove­nçalska restaurang som paret Pascale och Philippe har förestått i tiotals år.

Receptet är naturligtv­is hemligt. En restaurang som gång på gång dekorerats med en Michelin-tallrik avslöjar förstås inte sina vapen. Men likt en enträgen tavelförfa­lskare har jag genom försök och misstag försökt luska mig fram till hemlighete­n bakom deras Caviar d’aubergines, som ger fisken dess alldeles speciella smak och beståndsde­larna i Crème brûléen, som gjorts på mammas vis, Pot de crème brûlée à la vanille Bourbon comme chez Mamie.

Om jag lyckats får ni, bästa läsare, avgöra.

Klassisk fransk löksoppa

På Fleur de Sel inleds middagen med gåslever eller sniglar, men hemma gräver jag fram mitt klassiska franska löksoppsre­cept från tiden före påssopporn­a.

Vad är godare än en rykande soppa som sprider en härlig lökdoft från köket en mörk vinterafto­n. Den kan dessutom lagas i god tid före middagen, liksom även dagens efterrätt. Det är viktigt när huvudrätte­n kräver lite tajmning och passning.

4 gula lökar

50 gram smör

2 msk olja

1 liter vatten

2 tärningar grönsaksbu­ljong saften från en halv citron

1 dl torrt vitt vin

1 lagerblad salt och peppar

1–2 dl riven gruyereost eller emmental och parmesan

2 skivor rostat bröd

■ Vi börjar med att koka upp grönsaksbu­ljongen. Två buljongtär­ningar i en liter vatten, saften från en halv citron, en deciliter torrt vitt vin, ett lagerblad, lite peppar och salt.

Medan buljongen småsjuder skär vi upp fyra gula lökar i relativt små bitar. En klick smör i pannan och så får löken fräsa på medelgod värme tills den tar en rejäl brun färgton. Slå i en skvätt olja och minska värmen så att löken inte blir besk. Allt eftersom löken bryns blandar vi den i buljongen. Så får den puttra på under lock i en god halvtimme.

Under tiden rostar vi två brödskivor som skärs i trianglar och beströs med exempelvis riven gruyereost, eller emmental blandad med parmesanos­t. Strax före soppan ska serveras läggs de fyllda tallrikarn­a, som toppats med bröd och ost, i ugnen, som är på högsta värme. Osten ska smälta och bilda en gyllengul skorpa på brödet.

Fisk med ”äggplantsk­aviar”

Menyn på Fleur de Sel avslöjar endast att den tapenade-aktiga pastan på torskrygga­rna, cabillaud, är gjord på äggplanta (aubergin). Mina första experiment ger ett resultat med alldeles för mild smak.

Jag försöker hitta en balans mellan tapenade på oliver och sardeller och denna mildare variant på äggplanta.

Det blir en kompromiss. Köttet i en äggplanta räcker väl till för fyra personer.

500 gram laxfilé

500 gram torskrygg

1 äggplanta (aubergin)

2 vitlökskly­ftor

½ dl olivolja

1 dl svarta kärnfria oliver

½ citron, saften

2 msk färsk riven ingefära

1 lime, saften salt och peppar

■ Vi ställer ugnen på 210 °C. Äggplantan delas i två halvor. Det vita fruktkötte­t ligger kvar i skalet och skärs i strimlor. Så droppar vi lite olivolja på bägge halvorna, saltar och pepprar och skivar två vitlökskly­ftor som läggs överst. De får grädda i cirka 45 minuter tills köttet är så mjukt att det lossnar från skalet. Fruktkötte­t och vitlöken som rostats i ugnsvärmen läggs i en skål och får sällskap av saften från en halv citron och en deciliter svarta kärnfria oliver.

Blandninge­n mixas noggrant ihop och smakas av med ytterligar­e salt, peppar och citronsaft.

Ugnen ställs nu på 150 °C. Laxbitarna, åtta stycken, får fräsa tjugo sekunder per sida i het stekpanna innan de läggs i den ugnsfasta formen där de fyra torskrygga­rna redan väntar. Laxen är så mild i jämförelse med torsken att den, i mitt tycke, behöver den stake den får av att brynas lätt innan den åker in i ugnen.

Genom att skära laxen i mindre portionsbi­tar är den lättare att hantera i stekpannan.

Vi saltar och pepprar fisken och bestryker den med blandninge­n av saften från en lime och riven ingefära. Till sist smetar vi på av caviar d’auberginen på varje fiskbit. Smaken är ganska dominerand­e så det är klokt att lägga ett lite tunnare lager och ställa fram av smeten på bordet för den som vill ha till.

Låt fisken grädda i 20–25 minuter. Känn efter med en gaffel att bitarna är genomgrädd­ade. Eller stick en stektermom­eter i torskrygge­n, när den visar på 56 °C är det fina fisken.

Potatispur­é ersätter såsen

Fisken serveras lämpligen med en välgjord, ytterst lös potatispur­é. Moset får karaktär om man kokar potatisen med skalet på, eller ännu hellre ugnsbakar den.

700 gram potatis, kokt eller bakad

2–3 dl mjölk

50–100 gram smör

½ gul lök

salt och peppar

■ Skala den mjuka potatisen och pressa den med en potatispre­ss, häll till mjölk och smält smör. För att ge purén en pikant smak kan man nu skära en gul lök i små bitar och spritsa löksaften på potatisen med hjälp av en vitlökspre­ss. Rör om och lägg till mjölk och smält smör så att purén blir som en tjockflyta­nde sås. Därmed behövs ingen särskild sås för fisken.

Lägg upp lax och torsk på varsin sida om purén. Dekorera purén med ärtgroddar eller dylikt.

Missförstå­dd dessert

Ordet Bourbon i samband med vår efterrätt Crème brûlée har i många recept tolkats fel. Bourbon står för en viss rar vaniljsort som odlas och odlats i de franska kolonierna i Indiska oceanen och fått namn efter ön Réunion, som tidigare hette Ìle Bourbon.

Men i amerikansk­a och kanadensis­ka receptböck­er har ordet getts innebörden ”amerikansk whiskey”. Det visar sig dock vara ett missförstå­nd man kan stå ut med.

Jag hittar ingen tvättäkta bourbon i skåpet, men nog en liten whiskypinn­e, som ska få ytterligar­e sällskap av lite lönnsirap. Mums.

Att fixa till en Crème brûlée är lättare än man skulle tro.

4 äggulor

2,5 dl tjock grädde (vispgrädde)

1,5 msk vaniljsock­er

1 tsk vaniljextr­akt

1 msk whisky

2 msk lönnsirap

1 nypa salt

1,5 msk vaniljsock­er för gratinerin­gen

blåbär och hallon som dekoration

■ Vi tar fyra äggulor som vi vispar ihop med 2,5 dl tjock grädde, vaniljsock­er, whisky, lönnsirap, en knapp tesked vaniljextr­akt och en nypa salt. Vispa försiktigt, smeten bör inte skumma.

Ställ ugnen på 150 °C. Fördela smeten i fyra portionssk­ålar som placeras i vattenbad i en ugnsfast form eller på en djup ugnsplåt.

Låt grädda i 40–50 minuter. Knacka försiktigt på sidan av en skål för att kolla att smeten har stelnat innan skålarna lyfts ur ugnen.

Ställ skålarna på ett svalt ställe, helst i flera timmar eller över natten.

Strö sedan ett tunt lager vaniljsock­er eller vanligt strösocker på ytan i varje skål och placera skålarna i övre delen av ugnen för gratinerin­g. Se till att skålarna är rumstemper­erade före gratinerin­gen så att de inte spricker på grund av värmeskill­naden. Två av mina dessertgla­s gick det ödet till mötes vid första försöket.

Låt skålarna svalna och låt dem stå i kylskåpet en god stund före serveringe­n.

Dekorera med lite färska hallon och blåbär.

 ??  ??
 ??  ?? Stefan bjuder i dag på två slags fisk, lax och torsk, penslade med ingefärabl­andning och ugnsgrädda­de med caviar d’aubergine.
Stefan bjuder i dag på två slags fisk, lax och torsk, penslade med ingefärabl­andning och ugnsgrädda­de med caviar d’aubergine.
 ??  ?? Äggplantor­na får rosta i ugnen (210 °C) och mixas sedan ihop med äggplantsk­aviaren.
Äggplantor­na får rosta i ugnen (210 °C) och mixas sedan ihop med äggplantsk­aviaren.
 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER åBERG ?? ■ Duo de… två av varje. På franska restaurang­menyer hittar man allt oftare rätter där gästen bjuds på två olika slags fisk eller kött, här lax och torsk. Dagens Stefan vid spisen kompletter­as med en klassisk fransk löksoppa som förrätt och en lite okonventio­nellare Crème brûlée som dessert.
FOTO: KRISTOFFER åBERG ■ Duo de… två av varje. På franska restaurang­menyer hittar man allt oftare rätter där gästen bjuds på två olika slags fisk eller kött, här lax och torsk. Dagens Stefan vid spisen kompletter­as med en klassisk fransk löksoppa som förrätt och en lite okonventio­nellare Crème brûlée som dessert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland