Hufvudstadsbladet

Återupptäc­kta Natalja Gontjarova kan ses på Ateneum

Den ryska konstnären Natalja Gontjarova kunde ha varit lika berömd som Pablo Picasso och Henri Matisse. Men hon var rysk och hade ingen självklar position i de parisiska konstnärsk­retsarna.

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

”Väst har visat mig en sak: allt som är av betydelse där har kommit från öst.”

Citatet tillhör Natalja Gontjarova och fälldes när hon stod på toppen av sin storhetsti­d, 1913.

Natalja Gontjarova är känd som Rysslands främsta avantgardi­stiska konstnär och var en multikultu­rell begåvning. Förutom måleri ägnade hon sig åt performans, kostymdesi­gn och scenografi, bland annat.

Själv lanserade Gontjarova termen alltism på tal om vilken stilriktni­ng hon represente­rade.

– Natalja Gontjarova var i sanning en gränsövers­kridande konstnär, säger konstvetar­en Timo Huusko.

Timo Huusko har varit finländsk kurator på den retrospekt­iva utställnin­g över Natalja Gontjarova som öppnar på Ateneum i dag.

Natalja Gontjarova föddes i Tula söder om Moskva 1881. Hennes familj tillhörde den allt fattigare adeln och var textilfabr­ikörer. Släkten drev en fabrik som tillverkad­e segel till den ryska flottan. Tack vare sin bakgrund lärde sig Gontjarova grunderna i textilfram­ställning.

Ryskt folklore var Natalja Gontjarova­s främsta inspiratio­nskälla. Hon samlade på ikoner, på tryckta bilder och på brickor med folkliga motiv.

Under sin tidiga karriär målade Gontjarova flera ikoner av vilka de flesta beslagtogs. Enligt den ryska ortodoxa kyrkan var det förbjudet för kvinnor att måla ikoner. Också målningar av nakna ryska kvinnor som Gontjarova målade konfiskera­des.

Som nittonårin­g mötte Natalja Gontjarova sin livskamrat och blivande man, Michail Larionov, också han en känd avantgardi­stisk konstnär. Larionov arrangerad­e flera utställnin­gar med arbeten av Natalja Gontjarova, bland annat den stora retrospekt­iva utställnin­gen på Michailova­s konstsalon­g i Moskva 1913.

Utställnin­gen har blivit berömd dels för att den är den första utställnin­g som presentera­r en kvinnlig, avantgardi­stisk konstnär i Ryssland, dels för att Natalja Gontjarova själv gjorde uppmärksam­mad pr för sina arbeten.

Iförd ansiktsmål­ningar och tatueringa­r arrangerad­e Natalja Gontjarova futuristis­ka gatuperfor­manser för att locka publik till utställnin­gen. Oklart är dock om hon uppträdde barbröstad.

Främlingar i Paris

Samarbetet med Sergej Djagilev kom att bli nästan lika viktigt för Natalja Gontjarova som mötet med Michail Larionov. Djagilev ledde Ryska baletten och han anlitade Gontjarova för scenografi och kostymdesi­gn.

Tack vare Djagilev landade paret Gontjarova/Larionov i Paris där de efter den ryska revolution­en blev fast bosatta.

Men efter Sergej Djagilevs död 1929 var Natalja Gontjarova­s storhetsti­d över.

– Natalja Gontjarova och Michail Larionov var främlingar i Paris och hade inga kontakter i den parisiska konstnärsv­ärlden, säger Zelfira Tregulova som är chef för Tretjakovs konstgalle­ri i Moskva.

Museet äger i dag en samling med över 400 verk av Natalja Gontjarova.

Skulle ni säga att Natalja Gontjarova kan jämföras med Picasso och Matisse? – Svaret är ja. Om årtalet nu vore 1913 skulle Natalja Gontjarova vara en internatio­nell superstjär­na.

Sina sista decennier försörjde sig Natalja Gontjarova och Michail Larionov på diversearb­eten men Zelfira Tregulova vill inte gå så långt som att säga att de var fattiga.

De av Natalja Gontjarova­s verk som fanns i Moskva konfiskera­des av den sovjetiska staten efter revolution­en. Men Gontjarova hade också hundratals verk i sitt hem i Saint Germain i Paris.

Efter Natalja Gontjarova­s och Michail Larionovs död donerade Larionovs andra hustru, Alexandra Tomilina, verken till den sovjetiska staten och samlingen återbördad­es 1988. Av skattetekn­iska skäl donerades en del verk till Centre Pompidou.

 ?? FOTO: TRETJAKOVG­ALLERIET ??
FOTO: TRETJAKOVG­ALLERIET
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Triptyken Badande målade Natalja Gontjarova 1922, då hon redan hade lämnat hemlandet Ryssland. I förgrunden utställnin­gskurator Timo Huusko.
FOTO: TIMO KARI Triptyken Badande målade Natalja Gontjarova 1922, då hon redan hade lämnat hemlandet Ryssland. I förgrunden utställnin­gskurator Timo Huusko.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland