Hufvudstadsbladet

Tonläget höjs i kampen om östra tågbanan

Vi får inte glömma bort halva Finland, säger Kouvola. Vi är den enda riktningen från Helsingfor­s som inte har tågförbind­else, kontrar Lovisa och Kotka. HBL reder ut vilka argument som ligger i vågskålen – och varför ministrarn­a favorisera­r vissa rutter.

- BILLE SIRéN bille.siren@ksfmedia.fi

Regeringen har tre stora järnvägspr­ojekt. Två av dem är långt framskridn­a, medan det sista bara är ett embryo. Men redan nu väcks en gammal politisk diskussion till liv: Ska en tågbana österut gå via Kouvola eller Kotka? Kommunerna tävlar om regeringen­s uppmärksam­het – och verkar vinna sina egna ministrars gehör.

Sanna Marins regering har tre stora järnvägspr­ojekt på gång. Entimmestå­get till Åbo och Finlandsba­nan till Tammerfors har redan kommit långt.

Det tredje projektet, som ännu inte fått ett bolag tillägnat, är däremot bara i planerings­fasen. Och tågbanan österut har blivit en inflammera­d fråga.

”Åt alla håll finns tågbana utom mot Lovisa”

I går bjöd Kotka stad in riksdagsle­da- möter och ministrar för att presentera sitt förslag: en kustbana som från Helsingfor­s skulle gå via Borgå, Lovisa, Pyttis, Kotka och Fredriksha­mn upp mot Luumäki.

Jämställdh­etsministe­r Thomas Blomqvist (SFP)argumenter­ade för att en kustbana vore bättre än att bygga tågbanan från Borgå via Lappträsk till Kouvola. Enligt honom delar hela SFP:s riksdagsgr­upp hans uppfattnin­g.

Han hade talat i omkring tio minuter när Lovisas stadsdirek­tör Jan D. Oker-Blom och stadsstyre­lsens ordförande Mia Heijnsbroe­kWirén slank in i konferensr­ummet i Glaspalats­et i Helsingfor­s.

– Vi räknade med att det tar drygt en timme från Lovisa, men det tog en och en halv. Så här är det, rusningstr­afiken och parkerings­hallarna ställer till det när man åker bil, säger Jan D. Oker-Blom efteråt.

Han menar att ett tåg från Lovisa till Helsingfor­s skulle ta 50 minuter.

– Det säger sig självt. Vi är den enda riktningen från Helsingfor­s som inte har en tågförbind­else. Varför lägga många miljoner på att få en några minuter snabbare rutt från Kouvola?

Kustbanan skulle bädda för 1,5 miljoner fler resor per år än Borgå– Kouvola, visar en ny utredning från Taloustutk­imus som Thomas Blomqvist hänvisar till.

Men det är inte bara passagerar­e som tågen skulle transporte­ra längs kusten, utan även gods.

Kustbanan skulle koppla samman fyra av landets största hamnar med Helsingfor­s: Sköldvik i Borgå, Valkom hamn i Lovisa och hamnarna i Kotka respektive Fredriksha­mn.

– Dessutom ligger Fortums kärnkraftv­erk i Lovisa, dit många pendlar från huvudstads­regionen, säger Jan D. Oker-Blom.

I Kotka finns redan en tågväg till Kouvola. Om kustbanan blev av skulle en station byggas vid den existerand­e förbindels­en utanför Kotka, menar Kotkas stadsdirek­tör Esa Sirviö.

– Att bygga en tågbana hela vägen till ön är knappast realistisk­t, säger han.

Kustbanan dyrare

Konsultbol­aget WSP hade gjort en egen utredning på uppdrag av Lovisa, Pyttis, Kotka, Fredriksha­mn och Vederlax.

– Att kustbanan byggs är inte bara de här kommunerna­s angelägenh­et, utan hela Finlands, säger Jorma Mäntynen från WSP.

Han pekar på siffror från Traficom (tidigare Trafi) som visar att privatbili­smen i dag utgör 85 procent av alla resor i Finland, medan spårtrafik­en står för 5 procent.

WSP radar upp många argu- ment för kustbanan: Pyttis har en flygplats som kan ersätta Malms, i Fredriksha­mn ligger Googles servercent­ral dit många pendlar. Och förbindels­en till Ryssland, som har ett av världens största järnvägsnä­t, skulle bli smidigare.

Dessutom ser Jorma Mäntynen en global trend. Fler vill bo i lugna områden och pendla till storstäder för jobb eller studier.

Så vad skulle det kosta? Omkring 2,8 miljarder euro, uppskattar WSP. Det är nästan en miljard mer än Borgå–Kouvola. Men Lovisa och Kotka menar att de arbetstill­fällen som kustbanan skulle skapa kompensera­r för den miljarden.

Från Kouvolas håll är det främsta argumentet att det bor betydligt färre människor längs kusten än i östra Finland.

– Det bor nästan en miljon människor i det område som skulle gynnas av Borgå–Kouvola-rutten, skriver Kouvolas stadsdirek­tör Marita Toikka i ett mejl till HBL.

Hon menar att alla kommuner i södra och norra Karelen är för Kouvolas förslag. De största städerna är Kouvola, Villmanstr­and, Joensuu, S:t Michel, Kuopio och Kajana.

Framför allt skulle restiden bli betydligt kortare, skriver Toikka, vilket i sin tur skulle göra östra Finland mer attraktivt för boende och företagare.

Ministrarn­a är oense – varför?

Tidigare har klimatmini­ster Krista Mikkonen (De gröna) sagt till Yle att rutten via Kouvola vore bäst för hela östra Finland, och att det speciellt skulle gynna universite­t och högskolor.

Men även längs kusten finns yrkeshögsk­olor, poängterad­e kommunmini­ster Sirpa Paatero (SDP) på gårdagens möte.

Enligt henne vore det även bra att avlasta rutten Kouvola–Luumäki, eftersom den är flitigt trafikerad av bland annat Allegro-tåg till Sankt Petersburg.

– Om låt oss säga ett träd faller på spåret, då vore det bra om det fanns en alternativ rutt längs kusten, säger hon.

Så varför tycker två ministrar så olika? Att Krista Mikkonen kommer från Joensuu och Sirpa Paatero från Kotka kan spela in.

Och det är just regeringen som fattar det slutgiltig­a beslutet.

Matti Sadeniemi är specialmed­arbetare för kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka. Han menar att den nygrundade parlamenta­riska arbetsgrup­pen för trafikplan­ering är viktig.

– Gruppen jobbar i perioder på tolv år. Då beror planeringe­n av vägar och tågbanor inte på vilka det är som regerar. Jobbet blir mer långsiktig­t och hållbart.

Härnäst publicerar Trafikleds­verket sin utredning. Den ska bli klar under våren.

 ?? FOTO: HANNA MATIKAINEN/LEHTIKUVA ?? ■ Ska tågvägen österut gå via Kotka eller Kouvola? Snart ska Trafikleds­verket ge sin syn på saken. Men redan nu försöker flera kommuner övertyga regeringen om att just deras förslag är bäst.
FOTO: HANNA MATIKAINEN/LEHTIKUVA ■ Ska tågvägen österut gå via Kotka eller Kouvola? Snart ska Trafikleds­verket ge sin syn på saken. Men redan nu försöker flera kommuner övertyga regeringen om att just deras förslag är bäst.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland