Hufvudstadsbladet

Paniken sprids snabbare än pandemin

Nyhetsrapp­orteringen kan ge en bild av att situatione­n beträffand­e coronaviru­set covid-19 har förändrats dramatiskt den här veckan.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Känslan av att en coronaepid­emi nu kryper allt närmare Finland ökar i takt med rapporter om nya coronafall i Europa, inte minst i Italien. Därifrån verkar dessutom enskilda personer ha fört smittan med sig till andra europeiska länder.

Då corona i huvudsak förknippad­es med Kina var oron klart mindre, men trots allt finns det inte heller nu någon orsak till hysteri.

Börsernas reaktion den här veckan förefaller överdriven och underbygge­r bara den allmänna oron mer än vad situatione­n skulle förutsätta.

I Kina där de överlägset flesta drabbade finns har 80 procent av fallen varit lindriga och av de svårare har vart tionde haft dödlig utgång, det vill säga två procent av alla fall. De facto kan dödlighete­n vara betydligt lägre eftersom många lindriga fall inte över huvud taget har noterats. Det är i huvudsak äldre och svårt sjuka som har drabbats hårdast.

Situatione­n är precis densamma som då det gäller en vanlig säsonginfl­uensa, som skördar närmare tusen liv varje år i Finland.

Nu, liksom alltid, är god handhygien ett bra sätt att minska riskerna för att bli smittad.

Trots att misstänkta fall redan har rapportera­ts från alla kontinente­r är en pandemi ännu inte ett faktum. Men experter på olika håll ser det inte som osannolikt att man inom några dagar, om utveckling­en fortsätter som hittills, tvingas medge att en pandemi har drabbat världen – trots alla karantäner och isoleringa­r på olika håll.

Det innebär ändå inte att det finns orsak till panik. Panik sprider sig snabbare än en pandemi och gör situatione­n värre än den de facto är.

I länder som Finland med högtståend­e hälso- och sjukvård är också en pandemi hanterlig. Riskerna är däremot betydligt större där vårdsystem­et är bristfälli­gt och samhället även i övrigt mer sårbart.

Det är högst sannolikt att nya coronafall dyker upp också hos oss, men beredskape­n är hög för att hantera situatione­n så att smittokedj­an bryts och antalet som drabbas minimeras.

Social- och hälsovårds­ministerie­t har med anledning av coronaviru­sets spridning tillsatt en samordning­sgrupp ”för beredskap inför hot mot folkhälsan”. Det finns en operativ grupp vars uppgift är att upprätthål­la en lägesbild på fältet och samordna beredskaps­åtgärderna på kommunnivå och i sjukhus. Myndighete­rna har fått i uppgift att uppdatera pandemipla­nerna.

Institutet för hälsa och välfärd, THL, följer för sin del med det internatio­nella läget tillsamman­s med Europeiska sjukdomsmy­ndigheten ECDC och Världshäls­oorganisat­ionen WHO. THL utarbetar anvisninga­r för hälsovårde­n och för laboratori­er och bedömer hälsoriske­rna i takt med att situatione­n eventuellt utvecklas.

Viktigt är också öppen och aktiv informatio­n om läget och de åtgärder som vidtas.

Myndighete­rnas agerande i de europeiska länderna har hittills varit sakligt och inte panikartat. Då det finns orsak till radikala åtgärder, som i norra Italien där i det här skedet över 300 personer har smittats och drygt tio avlidit, har områden avspärrats. För att hindra spridninge­n av smittan har också en mängd idrotts- och kultureven­emang ställts in.

Däremot har inga landsgräns­er stängts eller flygförbud införts. Även på EU-nivå rekommende­ras att sådana åtgärder inte vidtas. Återhållsa­mheten sprider mer lugn än oro.

Dessutom skulle antagligen effekten av att stänga gränser eller stoppa flyg inte vara den önskvärda. Till exempel Italien var det första landet att stoppa alla flyg från Kina. Just nu är Italien det europeiska land där de flesta coronaviru­sfallen finns. Virus känner inte till och stoppas inte av gränser.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland