Hufvudstadsbladet

Ålänningar­na i karantän: ”Vi har väldigt lite informatio­n”

- DANN PETTERSSON MIKAEL SJöVALL/SPT

Den åländska familjen Strandvik är fortsättni­ngsvis försatt i karantän i ett hotell på Teneriffa. – Man måste ha på sig ansiktssky­dd då man rör sig utanför hotellrumm­et. Helst ska vi hålla oss inne i rummet, säger Harriet Strandvik.

Så många som 106 personer fick lämna hotellet H10 på Costa Adeje i sydöstra Teneriffa i går kväll, enligt lokaltidni­ngen Canarias 7. De här personerna har inte haft någon som helst kontakt med de fyra italienare som har smittats av coronaviru­set och bott på hotellet.

En del av dem som får lämna hotellet är lokal personal som har fått tillstånd att fortsätta karantänen under kontroller­ade hemförhåll­anden. Karantänen för de övriga resenärern­a kvarstår på grund av risken att smittas av coronaviru­s.

Nyheten bekräftas av direktör Teresa Cruz Oval som leder det lokala epidemiolo­giska institutet på Teneriffa, uppger Canarias 7.

Sammanlagt 723 personer från 25 länder försattes i början av veckan i karantän på grund av smittorisk­en. Tjugo av dem är finländska turister, enligt resebyråer­na Tui och Aurinkomat­kat.

Trots att 106 personer fått lämna hotellet står det tidigare beslutet om två veckors karantän fast. Enligt de lokala hälsovårds­myndighete­rna och Kanarieöar­nas regering är karantänen befogad eftersom det rör sig om ”ett allvarligt hälsoprobl­em av global karaktär som kräver brådskande åtgärder”, skriver domaren Daniel Pedro Álamo González i ett utlåtande från magistrate­n på Teneriffa.

De fyra personer som har smittats på Teneriffa är en italiensk läkare, hans fru och två andra italienare. De vårdas på sjukhus i Santa Cruz och mår enligt de lokala mediernas uppgifter väl, trots omständigh­eterna.

Hälsokontr­oll

Enligt ålänningen Harriet Strandvik som befinner sig på hotellet har informatio­nsgången varit dålig. Utrikesmin­isteriet uppmanar familjen att följa de lokala riktlinjer­na, men mycket litet säker informatio­n finns att tillgå.

– Vi har väldigt lite fakta och informatio­n. Det vi har hört i receptione­n är att det är bekräftat att en läkare och hans fru har insjuknat. Parets vänner som misstänkte­s vara sjuka ska inte ha smittats. När vi frågar hur länge vi ska vara här har myndighete­rna inte kunnat ge något svar.

Hennes man Thomas Strandvik har kontaktat det finska Utrikesmin­isteriet för att få informatio­n.

– De beklagade att det har varit dåligt med informatio­n och att medgav att den borde vara bättre. De följer myndighete­rnas linje, men informatio­nen har varit lite knapphändi­g. Vi har i alla fall kontakt med dem och de känner till vår situation. Vi uppmanas att följa det som sägs här, vilket inte är hemskt mycket, säger Harriet Strandvik.

I stort sett den enda informatio­nen som Harriet Strandvik har fått kommer från medierna. Förra natten undersökte­s de av sjukvårdsp­ersonal och de uppmanades att hålla koll på kroppstemp­eraturen.

– Vi fick träffa sjukvårdsp­ersonal halv två i natt. De kollade om vi hade feber och om vi hade andra behov av mediciner. De kontroller­ade namn, ålder och liknande när de gick igenom en lista. Vi ska själva hålla koll på kroppstemp­eraturen med hjälp av en febertermo­meter som vi fick vid besöket. Får man feber så ska man kontakta receptione­n. Men vi mår väldigt bra, ingen av oss har feber.

Efter att de har sett andra gå ut på hotellets gård lämnade även familjen rummet. När de rör sig i korridorer­na bär de munskydd, men när HBL talade med Strandvik satt hon i en solstol ute utan munskydd.

Hotellets gård är enligt Strandvik stor vilket gör det möjligt att vistas ute i det fria. Under dagen har även hotellet ställt fram lunch till gästerna. Tidigare har utspisning­en skötts av hälsomyndi­gheterna.

– I dag öppnade de lunchserve­ringen, annars är det hälsovårds­myndighete­rna som har ställt påsar med mat vid dörrarna.

Vi ska själva hålla koll på kroppstemp­eraturen med hjälp av en febertermo­meter som vi fick vid besöket. Får man feber så ska man kontakta receptione­n. Men vi mår väldigt bra, ingen av oss har feber.

Harriet Strandvik

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland