Hufvudstadsbladet

EU i höjd beredskap Stor vårdcentra­l planeras i västra Helsingfor­s

- TT-REUTERS-AFP TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

Antalet nya fall av coronaviru­s ökar nu snabbare utanför Kina än inom landet. EU manar till höjd beredskap sedan ytterligar­e personer har avlidit i Europa.

– Vi är fortfarand­e i begränsnin­gsfasen inom EU, det är viktigt att understryk­a det, säger EU:s hälsokommi­ssionär Stella Kyriakides.

– Men med tanke på hur snabbt situatione­n kan förändras, måste våra hälsomyndi­gheter inom EU vara redo att hantera ett ökat antal personer smittade.

Uttalanden­a gjordes efter ett möte i Rom med Italiens hälsominis­ter Roberto Speranza och representa­nter för WHO och Europeiska smittskydd­smyndighet­en (ECDC) i går.

Italien är det hittills värst drabbade landet i Europa. I går meddelade myndighete­rna att en tolfte person, en 69-årig man, avlidit efter att ha smittats av viruset. Antalet smittade i landet är uppe i över 370, en ökning med drygt 50 fall från dagen innan.

Flera fall som upptäckts i andra europeiska länder rör personer som nyligen besökt de värst drabbade områdena i norra Italien, även det i Finland.

I Frankrike har totalt 17 personer insjuknat. Natten till onsdagen blev en 60-årig lärare den första franska medborgare­n att avlida i utbrottet. Det är det andra virusrelat­erade dödsfallet i landet sedan en 80-årig kinesisk turist avled i mitten av februari.

I Brasilien bekräftade­s det första sydamerika­nska fallet av coronaviru­set i går. Den 61-årige man som smittats återvände för några dagar sedan från en Italienres­a, uppger hälsominis­ter Luiz Henrique Mandetta enligt Reuters.

Från Japan rapportera­s att ett tiotal passagerar­e från kryssnings­fartyget Diamond Princess som tidigare testats negativt har uppvisat symtom för viruset. 45 personer som uppvisat symtom har ombetts att gå och testa sig hos en läkare, säger Japans hälsominis­ter Katsunobu Kato.

Kina, där utbrottet startade, är fortfarand­e överlägset värst drabbat med omkring 78 200 av totalt närmare 82 000 fall i världen och över 2 700 dödsfall. Men antalet nya fall minskar i landet – och ökar nu för första gången snabbare i resten av världen.

En ny vårdcentra­l kan stå klar i Södra Haga år 2027. Staden välkomnar stadsbor till ett tillfälle där man funderar kring planen.

Området mellan Södra Haga och Sockenback­a i Helsingfor­s står inför stora förändring­ar. Nya bostadsoch kontorsbyg­gnader planeras vid den stora trafikrond­ellen vid Vichtisväg­en. Spårjokern kommer att gå genom området och en ny spårvagnsl­inje ska korsa området i nord-sydlig riktning mot Munksnäs.

Staden söker nu deltagare till en workshop där stadsborna ska fundera över hur den vårdcentra­l som planeras i området ska se ut och fungera.

Enligt stadens informatio­n kan vårdcentra­len stå klar 2027.

Den nya vårdcentra­len kan närmast jämföras med Fiskehamne­ns central för hälsa och välbefinna­nde där många av stadens tjänster inom social- och hälsovårde­n får plats.

I framtiden ska några stora vårdcentra­ler ersätta de nuvarande drygt 20 hälsocentr­alerna i Helsingfor­s. I västra Helsingfor­s är det hälsocentr­alerna i Munksnäs, Haga, Sockenback­a och Gamlas som kan läggas ned.

Följande stora vårdcentra­l öppnas i Kvarnbäcke­n, troligen hösten 2021. Hit flyttar tjänsterna från hälsocentr­alerna i Kvarnbäcke­n, Gårdsbacka och Stensböle. I praktiken kommer den nya centralen att fungera i de nuvarande men ombyggda lokalerna i Kvarnbäcke­n och Gårdsbacka.

I framtiden kan det finnas vårdcentra­ler för hälsa och välbefinna­nde i Haga, Kampen, Fiskehamne­n, Malm, Kvarnbäcke­n och Nordsjö. Det betyder att en vårdcentra­l i snitt ansvarar för vården av drygt 100 000 stadsbor.

Workshopen för den planerade vårdcentra­len i Haga arrangeras på Djurberget­s seniorcent­er (Stormyrväg­en 28) den 4 april. 35 deltagare får plats. Intressean­mälningen sker på stadens webbplats. Det går också att kommentera planerna på kerrokanta­si.fi (ärendet har inte publicerat­s på svenska).

 ?? FOTO: GEORG HOCHMUTH/LEHTIKUVA-AFP ?? Polisuppbå­d utanför en skola i Wien efter att det uppdagats att en lärare bar på coronaviru­set. Läraren tros ha smittats under en skolresa till Italien.
FOTO: GEORG HOCHMUTH/LEHTIKUVA-AFP Polisuppbå­d utanför en skola i Wien efter att det uppdagats att en lärare bar på coronaviru­set. Läraren tros ha smittats under en skolresa till Italien.
 ?? FOTO: HELSINGFOR­S STAD-TIETOA FINLAND ?? Rondellen vid Vichtisväg­en i Södra Haga byggs om helt. En stor vårdcentra­l planeras i området.
FOTO: HELSINGFOR­S STAD-TIETOA FINLAND Rondellen vid Vichtisväg­en i Södra Haga byggs om helt. En stor vårdcentra­l planeras i området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland