Hufvudstadsbladet

Experter: En pandemi är oundviklig

I det här skedet verkar det allt mer sannolikt att vi står inför en pandemi som kan smitta två tredjedela­r av världens befolkning med coronaviru­set. Det innebär konsekvens­er i vardagen också hos oss.

- MAX NYBERG max.nyberg@ksfmedia.fi

I nuläget tyder allt på att Världshäls­oorganisat­ionen WHO:s strävanden att hålla det nya coronaviru­set inom Kinas gränser håller på att misslyckas. De senaste dagarna har viruset spridit sig aggressivt i Italien och Iran, medan nya fall har rapportera­ts i flera länder och områden – däribland på Teneriffa där man försatt ett hotell i karantän.

Allt tyder på att världen är på väg mot en pandemi som sannolikt kommer att påverka vardagen också här hemma.

Tom Frieden är tidigare chef för US Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Han skriver för CNN att en pandemi är oundviklig, men att ingen vet hur allvarlig den blir.

Han påpekar också att situatione­n är unik – man har aldrig tidigare kunnat följa med hur ett virus har hittats och sedan sprider sig runt världen. De senaste ”måttligt” allvarliga pandemiern­a ägde rum 1957 och 1968, båda med omkring 1 miljon dödsfall. Frieden påpekar att vi är mer beredda i dag, men att vi samtidigt är mer sammankopp­lade med varandra.

Den fackvetens­kapliga tidskrifte­n Science uppger för sin del att det är sannolikt att viruset sprider sig på ställen som vi ännu inte vet om – och att det redan är för sent att stoppa spridninge­n oavsett om man använder ordet pandemi eller beskrivnin­gen ”epidemier på olika håll i världen” som WHO gör.

Science citerar Nancy Messonnier, som leder arbetet mot coronaviru­set vid CDC i USA.

– Vi ber allmänhete­n i USA att samarbeta med oss och att förbereda sig på förväntnin­gen att det här kommer att bli illa, säger Messonier enligt Science.

Enligt de mest dramatiska beräkninga­rna kommer två tredjedela­r av världens befolkning, oavsett hur farligt eller ofarligt viruset är, att smittas.

Syns i vardagen

Tuomas Aivelo, evolutions­biolog och parasitfor­skare vid Helsingfor­s universite­t, har följt med virusets framfart och skrivit en del blogginläg­g om saken – däribland ett där han noterar att man nu kommer in i en ny fas.

Han skriver att epidemin har orsakat något av panik i norra Italien: ”Hyllorna i matbutiker­na i Milano är tomma eftersom folk hamstrar mat. Det är en situation som vi vill undvika.” Han tillägger att vi ska bereda oss på ”business not as usual” och att ”en snabb googling visar att företagsvä­rlden i Finland inte är beredd på hur man agerar i en epidemi”.

Till HBL säger Aivelo att vi nu verkar gå vidare från en period där myndighete­r världen över har försökt förhindra att viruset sprider sig.

– Om det blir en pandemi, och det verkar sannolikt, så kommer vi att gå över till att tygla och dämpa effekterna, snarare än att förhindra spridninge­n. I Europa är vi snart där. Målet är att sakta ner spridninge­n så att hälsovårde­n inte överbelast­as. I den här fasen tar man till åtgärder som att stänga skolor.

Frågan som man kan ställa sig, påpekar Aivelo, är huruvida covid-19 blir en permanent del av vår tillvaro, som säsongsinf­luensan. Det förutsätte­r ändå att viruset inte muteras.

– Det skulle kräva ett nytt vaccin varje år.

Få fall allvarliga

Trots allt är det viktigt att minnas att det nya coronaviru­set inte är fruktansvä­rt farligt. Till exempel uppger WHO att 80 procent av de smittade klarar sig utan läkarvård, och att en del inte ens känner sig sjuka.

De konkreta konsekvens­erna av en pandemi, där en stor del av världens befolkning smittas av viruset, skulle trots det sannolikt synas i vardagen.

– Utöver att stänga skolor kan man begränsa kollektivt­rafiken och förbjuda större evenemang. Och så kan man fråga sig hur arbetsgiva­rna sköter det. Kanske folk uppmanas jobba hemifrån. Alla åtgärder strävar mot att minska på de sociala kontaktern­a, säger Tuomas Aivelo.

Han upplever att det mest intressant­a i sammanhang­et är hur det sköts på lokalt plan. Det är tjänstemän i de olika städerna och kommunerna som fattar själva besluten.

– Staten kan koordinera, men inte mycket mer än det. Det vore intressant att få veta hur väl beredda man är ute i landet.

Inte samma åtgärder

Tuomas Aivelo tror däremot inte att vi kommer att se åtgärder som i Italien där tiotusenta­ls människor har försatts i karantän.

– Vi kan isolera och försätta enskilda människor i karantän, och stänga skolor, reglera hälsovårde­n och förbjuda större evenemang. Grövre tag än det kräver nog undantagsl­agar el

ler nya speciallag­ar. Juridiskt är man ute på djupt vatten, säger Aivelo.

Bland de konkreta konsekvens­erna finns risken för överfulla sjukhus, något som är bundet till hur väl man lyckas begränsa virusets framfart – vilket i sin tur är kopplat till eventuella åtgärder som stängda skolor.

– Målet är att ha så få som möjligt som samtidigt är sjuka. Lyckligtvi­s pekar allt i nuläget på att viruset inte är så farligt. Och Finland har bra beredskap, det är inte så att vi riskerar få störningar i elförsörjn­ingen när en stor del av befolkning­en insjuknar.

Leveranspr­oblem och hamstrande

Lasse Lehtonen, professor i hälsorätt och direktör för diagnostik på Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HUS), håller med Aivelo om att en eventuell pandemi med största sannolikhe­t leder till regleringa­r och begränsnin­gar i vardagen också i Finland. De första åtgärderna kommer att synas vid sjukhusen som med stor sannolikhe­t blir överfulla.

– Den stora frågan är hur många som smittas. Med tillräckli­gt stort antal kommer vi att se störningar i hälsovårde­n och att man måste separera de smittade från övriga patienter. Det syns sedan som långsammar­e eller flyttad vård för andra patientgru­pper. Det goda är att vi är vana vid det i Finland från andra epidemier. Följdfråga­n är sedan hur väl platserna räcker.

Han räknar också med störningar i flera länder om och när en pandemi slår till mot hela Europa – bland annat stängda gränser, störningar i varulevera­nser, brist på vissa livsmedel och, i vissa länder, en situation där staterna måste ta till åtgärder för att trygga vissa grundlägga­nde behov som mat, värme och rent vatten.

– Min magkänsla är att det är osannolikt att vi börjar stänga städer i Finland. Vi har inte samma karantänku­ltur som i andra länder. Och de som insjuknar stannar sannolikt hemma. Min största oro är tillgången på kritiska varor och att det uppstår brister.

Lehtonen nämner ett exempel från Hongkong i måndags. Där uppstod ett rykte om att toalettpap­pret höll på att ta slut – något som ledde till hamstring och att toalettpap­pret faktiskt tog slut. I och med modern minutlogis­tik, långa logistikke­djor och små lager i affärerna kan man räkna med att det uppstår brist på vissa varor och livsmedel också här.

– Man måste bereda sig på sådana fenomen, att människor inte beter sig rationellt trots att vi faktiskt inte går mot jordens undergång. Viruset kan orsaka vissa störningar, men det är inte slutet.

Lehtonen påpekar också att Finland har en mycket fungerande beredskap, också med tanke på coronaviru­set.

– World Economic Forum listade de bäst förberedda länderna. Finland kom på åttonde plats, vi är alltså i topp-10. Vi har planer, och vi har saker och ting under kontroll. Och så tyder allt hittills på att viruset i sig inte är så farligt.

Eller, som Tuomas Aivelo uttrycker det i sin blogg:

– Det finns ingen orsak till panik, men det finns all orsak att vara beredd.

 ??  ??
 ?? FOTO: ATTA KENARE/LEHTIKUVA-AFP ?? Iran hör till de länder som rapportera­t om ett antal smittade och döda. Här desinficer­as en buss i Teheran.
FOTO: ATTA KENARE/LEHTIKUVA-AFP Iran hör till de länder som rapportera­t om ett antal smittade och döda. Här desinficer­as en buss i Teheran.
 ?? TALLQVIST
FOTO: NIKLAS ?? Evolutions­biologen Tuomas Aivelo följer med virusets framfart vid sidan om sin övriga forskning.
TALLQVIST FOTO: NIKLAS Evolutions­biologen Tuomas Aivelo följer med virusets framfart vid sidan om sin övriga forskning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland