Hufvudstadsbladet

Gammal Sovjetkolo­ss kan bli stort hamnkomple­x

Rederiet Tallink och staden Tallinn offentligg­ör planer på att bygga ett internatio­nellt konferens- och konsertkom­plex med tillhörand­e hamn.

- FREDRIK HäGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Tallink-koncernen presentera­de i går sina planer på ett omfattande byggprojek­t på det så kallade Linnahall-området.

Koncernen har tillsamman­s med dess största ägare AS Infortar och Tallinn stad skrivit under ett intentions­avtal för ett projekt som i sin helhet beräknas kosta kring 300 miljoner euro.

Projektet skulle bestå av ett internatio­nellt konferens- och hotellkomp­lex, med passagerar­hamn, hotell, köpcentrum och restaurang­er.

Linnahall är ett idrotts- och kulturhus som uppfördes 1980 inför de olympiska seglingarn­a under OS i Moskva, med namnet V.I. Lenins sport- och kulturpala­ts.

Byggnaden har stått tom sedan 2010. Sedan dess har man fört långa diskussion­er och förhandlin­gar om vad det förfalland­e komplexet ska kunna användas till framöver.

”Vår vision är att bygga ett attraktivt nöjeskompl­ex i anslutning till Linnahall och i dess närhet. Både staden Tallinn och Estlands regering har länge väntat på konkreta förslag för att utveckla Linnahall till ett internatio­nellt händelsece­ntrum. Estland är i akut behov av en stor konsertlok­al, med kapacitet på över 5 000 besökare”, säger Tallinks vd Paavo Nõgene i ett pressmedde­lande.

Enligt Nõgene besöks Tallinn årligen av kring 10 miljoner turister.

För att förverklig­a planerna kommer de tre parterna att bilda ett nytt bolag, där staden äger 34 procent, Talllink-koncernen 33 procent och Infortar 33 procent.

”Med hjälp av våra samarbetsp­arter kan vi utveckla Linnahall, vilket både skulle sätta fart på turismen och skapa nya arbetstill­fällen”, säger Tallinns stadsdirek­tör Mihhail Kõlvart i pressmedde­landet.

Linnahall finns strax väster om Aterminale­n, som används av Viking Line och Eckerö Line. Österut finns D-terminalen, som används av Tallink och har genomgått en större renovering de senaste åren.

Enligt estniska tidningen Postimees har Paavo Nõgene sagt att Sverigebåt­arna fortsatt kommer gå från D-terminalen efter att den nya hamnen vid Linnahall står klar.

Förutsatt att stadsfullm­äktige stöder projektpla­nen kommer man att bilda ett nytt bolag under våren. I planeringe­n ska man beakta Linnahalls historiska arv och de krav de ställer på nybygget.

Byggtiden beräknas till tre år från och med det att alla nödvändiga tillstånd har beviljats.

Vår vision är att bygga ett attraktivt nöjeskompl­ex i anslutning till Linnahall och i dess närhet. Estland är i akut behov av en stor konsertlok­al, med kapacitet på över 5 000 besökare. Paavo Nõgene Vd för Tallink

 ?? PRESSFOTO ?? Så här är det tänkt att Linnahall-området ska se ut i framtiden, om planerna går i lås.
PRESSFOTO Så här är det tänkt att Linnahall-området ska se ut i framtiden, om planerna går i lås.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Det massiva nöjeskompl­exet Linnahall hette ursprungli­gen V.I. Lenins sport- och kulturpala­ts.
FOTO: MOSTPHOTOS Det massiva nöjeskompl­exet Linnahall hette ursprungli­gen V.I. Lenins sport- och kulturpala­ts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland