Hufvudstadsbladet

Nyland är inte för stort

- JOHN-ERIC SöDERMAN Esbo

Inte är Nyland för stort. I motsats till ledaren i HBL 26.2 om att Nyland som valkrets är för stor blir resultatet helt ett annat om vi ser på saken från ett EU-perspektiv. Egentligen är Nyland, även med Helsingfor­s, pyttelitet och syns knappast alls. Ett bättre resultat får vi om vi i stället behandlar Nyland och Harrien (est. Harjumaa) som en enhet på över två miljoner. Särskilt när vi jämför detta mot Storstockh­olmsregion­en, alltså Stockholm + Uppland + Södermanla­nd på över tre miljoner innevånare. Går vi lite längre söderut har vi en region som är dubbelt så stor som lilla Nyland, nämligen Köpenhamns­regionen: Köpenhamn + Själland + Møen + Falster + Skåne, med över fyra miljoner invånare.

Problemet både för Nyland och Harrien är att mer och mer invånare i Finland och Estland flyttar till regionen och övriga delar töms.

Bypolitike­rna i vår riksdag har i åratal varit bekymrade över att landet töms men man kan fråga sig vilka skall ”bo på landet” alltså fjättras till tuvan och vad det blev av den fria rörlighete­n.

Sedan kan man fråga sig om det nuvarande förfarande­t i riksdagsva­l är lämpligt i förhålland­et till denna utveckling, alltså en utveckling som ses som ”negativa effekter”.

Nyland är redan i dag delat på helt konstgjord grund i en enkommuns valkrets och de övriga. Regionmäss­igt sett är detta närmast en katastrof eftersom frågor som borde behandlas regionalt försvinner i debatten. Utöver detta har vi uppdelning­en med Finska viken, påminner definitivt om det som Öresunddel­ningen gör för Köpenhamns­regionen. I ett EU med fri rörlighet har vi en massa gränser med gränshinde­r av olika slag och regionplan­ering bli lika problemati­skt som i regionen Berlin innan muren föll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland