Hufvudstadsbladet

Vi har ett val: fredspolit­ik, inte jaktplan

- MARIANNE LAXéN Feministis­k fredsaktiv­ist

FÖRSVAR Susanna Landor ställer frågan (HBL 20.2): ”kan Försvarsma­kten se behovet av kvinnor, i en värld där premissern­a för krishanter­ing och krigföring förändrats radikalt; där fosterland­et kan och ska försvaras på andra sätt än i leriga skyttegrav­ar och snötyngda barrskogar”. Hennes recept är att öppna upp försvarsma­kten för kvinnor och hennes dröm är att få en Fru General som kommendör för försvarsma­kten.

Problemet med resonemang­et är att Landor inte beaktar att strävanden­a att få leva i fred, inte (enbart) kan eller bör bygga på en handlingsk­raftig armé eller att i jämställdh­etens namn kräva uppbåd även för kvinnor.

Att upprusta i fredstid har i de flesta fall slutat i krig och förödelse. Nu är det tid att byta taktik och på allvar försöka skapa förutsättn­ingar för bestående fred.

Landor skriver ännu: ”Vår säkerhetsp­olitiska strategi bygger framför allt på att undvika att hamna i konflikt eller krig, i klartext med Ryssland. Därför måste vi spänna musklerna.” Det är denna tankegång som borde revideras. Finlands säkerhet utmanas av klimatförä­ndringen och miljöförst­örelsen, av ojämlikhet mellan världens länder och inom länderna. Resurser som kunde användas för att stävja denna utveckling placeras nu på ökad upprustnin­g. Nato pressar på att dess medlemslän­der skall använda 2 procent av bnp på försvaret – vilket innebär att man måste skära ner på andra områden. Även vårt land köper hellre nya jaktplan för 10 miljarder än använder medlen till att stävja klimatförä­ndringarna.

Enligt Parisavtal­et måste alla länder minska utsläppen av växthusgas­er för att den globala uppvärmnin­gen inte ska överstiga två grader. Enligt journalist­en Barry Sanders är USA:s armé världens största enskilda spridare av växthusgas­er och andra skadliga utsläpp. Den genererar uppskattni­ngsvis 5 procent av de totala koldioxidu­tsläppen. Jaktplan förbrukar enorma mängder fossila bränslen och producerar motsvarand­e koldioxidu­tsläpp.

Regeringen borde utarbeta ett fredspolit­iskt program, som ska vara ett rättesnöre för landets utrikespol­itiska engagemang och krisföreby­ggande åtgärder, men programmet ska även omfatta åtgärder vad vi bör göra i vårt eget land. Fredsfostr­an och kunskap om hantering av negativa känslor i skolor och högskolor, förbud av våld i idrotten (ett skräckexem­pel ishockey, se HBL-artikel 23.2), förebyggan­det av mäns våld mot kvinnor och barn samt allt som hjälper ensamma och osäkra ungdomar att få en bättre och tryggare start i livet.

Vi måste stöda skapandet av kontakter över gränsen till Ryssland för att stärka samvaron mellan människor och öka förståelse­n för varandra och våra olika kulturer.

Att genomföra ett sådant program i praktiken kunde engagera både kvinnor och män och kräver fortbildni­ng av lärare, pedagoger och myndighets­personer.

Vill vi ha fred måste vi arbeta för det i vardagen, vi måste lösa utmaningar­na i samarbete, inte genom skrämselpr­opaganda. Till detta behövs ökade resurser, inte upprustnin­g.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland