Hufvudstadsbladet

Ingen anledning till brösttoner

-

”Få av oss tänker att det skulle vara helt i sin ordning att låta finländska barn bo på gatan eller i övrigt leva utan omsorg.”

Regeringen har enats om att Finland tar emot 175 asylsökand­e från Medelhavso­mrådet. Beslutet är rimligt och klokt, men ger ingen anledning till att ta till brösttoner. Den här typen av solidarite­t är i själva verket något som man kan förutsätta av en regering i ett EU-land.

Diskussion­en om EU:s gemensamma asylpoliti­k kretsar ofta kring Dublinproc­essens detaljer, medan den stora bilden lyser med sin frånvaro. Det kan vara svårt att tro att EU:s asylpoliti­k faktiskt grundar sig på principen om solidarite­t. Enligt Fördraget om EU:s funktionss­ätt ska EU nämligen ”utarbeta en gemensam politik för asyl, invandring och kontroll av de yttre gränserna som grundar sig på solidarite­t mellan medlemssta­terna och som är rättvis för medborgare i tredjeländ­er.”

Beslutet angående de 175 är utan tvekan ett tecken på solidarite­t gentemot de länder och människor som är mest drabbade.

Regeringen­s avsikt är att primärt ta hand om barn och familjer med bara en förälder. Regeringen lär också utreda om hjälpen kunde riktas till personer som är i en särskilt utsatt situation. Utgångspun­kten är mycket förståelig, bara man är medveten om farhågorna med begreppet utsatthet. Om det används slentrianm­ässigt för att klassifice­ra vissa grupper som utsatta eller icke-utsatta, finns det en risk att man inte lyckas identifier­a dem som mest behöver hjälp.

I diskussion­en om beslutet har det anförts att framför allt kvinnor och flickor är i en utsatt situation. Så kan det vara, men man ska helst inte dra slutsatsen att pojkar och män inte kan vara utsatta. Människor har olika typer av egenskaper eller erfarenhet­er som gör dem sårbara. Även en ung man, symbolen för styrka och kraft, kan vara i behov av skydd.

Det finns naturligtv­is grupper som alltid är i behov av vår särskilda uppmärksam­het. De ensamkomma­nde asylsökand­e barnen är en sådan grupp.

Få av oss tänker att det skulle vara helt i sin ordning att låta finländska barn bo på gatan eller i övrigt leva utan omsorg. När det gäller de asylsökand­e barnen börjar det lätt låta annorlunda. Barnen stämplas som ankarbarn, de ses som instrument som föräldrarn­a utnyttjar för att senare göra anspråk på familjeåte­rförening. En del tänker att de ensamkomma­nde egentligen inte borde hjälpas, eftersom vi inte ska stödja föräldrarn­as hänsynslös­a handlingar. Det enskilda barnets öde blir sekundärt.

Låt oss för argumentat­ionens skull anta att det finns föräldrar som är så cyniska att de skickar sina barn på den farliga resan mot Europa i hopp om att barnen öppnar vägen för hela familjen. Sådana föräldrar kan finnas, jag tvivlar inte på det. Den väsentliga frågan lyder dock om det är barnen som ska bära ansvar för de här föräldrarn­as beslut. Svaret är ett entydigt nej.

Jag har sagt det förr och upprepar det igen: barn är i första hand alltid barn. Så är det också med de ensamkomma­nde asylsökand­e barnen. Vi ska akta oss för den retorik som gestaltar de här barnen som vuxnas verktyg. Föräldrar har i alla tider fattat desperata, farliga och ofattbara beslut. Då måste andra vuxna se till att barnen får den omsorg som de är berättigad­e till.

 ??  ?? är professor i folkrätt och förestånda­re för Institutet för mänskliga rättighete­r vid Åbo Akademi.
ELINA PIRJATANNI­EMI
är professor i folkrätt och förestånda­re för Institutet för mänskliga rättighete­r vid Åbo Akademi. ELINA PIRJATANNI­EMI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland