Hufvudstadsbladet

”Längdåknin­g lika stort i Norge som ishockeyn i Finland” Det är förstås inte Johaugs fel

Ingen kan längre rå på Norge i skidsporte­n.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Norge har länge varit bäst i längdåknin­g, men under de senaste åren har den norska övermakten fått nästan löjliga drag. Då Ski Tour avslutades i helgen i Trondheim var de sex första herrarna och de tre första damerna från Norge.

”Söndagen i Trondheim var bara ännu ett steg mot kanten på graven där allt intresse sakta men säkert nu dör”, skriver Expressens krönikör Tomas Petterson.

Finlands Iivo Niskanen eller Rysslands Alexander Bolsjunov kunde kanske ha grusat norrmännen­s segerparad, men de hade båda problem med skidorna i något skede. Men i den stora helheten är Norge suveränt – och det är bekymrande för skidsporte­n.

Samhället i förändring

Finns det något sätt för Finland att utmana Norge i längden? Tveksamt.

– Vi borde sluta med ishockeyn i Finland, säger OS-guldmedalj­ören Sami Jauhojärvi.

– Längdåknin­g är den största sporten i Norge, i samma ställning som ishockeyn i Finland.

Han säger det förstås med glimten i ögat, men i sak är han inte långt ifrån sanningen. De individuel­la idrottsgre­narna är inte längre attraktiva i Finland.

– Samhället har genomgått så stora förändring­ar. Ingen behöver längre anstränga sig fysiskt. Det finns ganska få femtonårin­gar som har så bra grundkondi­tion att de kan börja med ordentlig träning.

Föräldrarn­as ansvar

Enligt honom ligger ansvaret delvis hos föräldrarn­a, delvis hos omgivninge­n och delvis hos samhället. Föräldrarn­a har inte längre tid att engagera sig.

– Samhället blir allt mer indelat i familjer som är aktiva och det allt större antalet familjer som inte är aktiva. Det finns allt fler barn som blir helt utanför all idrottsver­ksamhet på grund av sina föräldrar, säger Jauhojärvi.

– Det är förstås lättare att föra sitt barn till ishallen, låta tränaren ta över, och hämta barnet efter tre timmar. Skidåkning kräver ofta att föräldrarn­a är med, tar hand om utrustning­en, och ibland måste vara med under träningarn­a. I dagens hektiska samhälle är det svårt att finna tid för det.

Tidsbrist

Den kroniska tidsbriste­n har också lett till att det finns färre aktiva inom föreningsv­erksamhete­n. Folk hinner inte längre delta i frivillig verksamhet.

– Föreningar­na borde få mera stöd för att utveckla sin verksamhet. I Sverige har föreningar­na bingolotto som drar in pengar. Jag som är hemma från gränstrakt­erna minns hur spännande det var. Näringsliv­ets stöd är också tre gånger större än i Finland, säger Jauhojärvi.

I Norge har det varit mycket diskussion om kostnadsni­vån för skidjunior­erna. I jämförelse med ishockey är dock skidåkning en relativt billig sport.

– Föreningar­na skulle kunna återanvänd­a gammal utrustning. Det ligger säkert en hel del oanvända skidor i folks skåp.

Trendigt

Längdåknin­g är fortfarand­e en av de mest populära idrottsgre­narna i Finland, tillsamman­s med ishockey och friidrott. Det är också ganska trendigt att åka skidor för motionens skull, fast den gångna vintern varit helt värdelös i södra Finland.

– Det syns i skidskolor­na hur omtyckt skidåkning­en är. Det finns traditione­r och det är i skidåkning som Finland vunnit medaljer i stora mästerskap under de senaste åren. Men som tävlingsid­rott står skidåkning inte lika högt i kurs, säger Jauhojärvi.

– Under min tid var det 100– 120 deltagare i varje åldersklas­s i junior-FM. I Kontiolaht­i nyligen var det som värst bara 24 som kom i mål i en klass. Situatione­n är sämst bland unga kvinnor. Det är också oroväckand­e hur antalet licensåkar­e blivit färre i Norge, men Norge är fortfarand­e i en helt annan kategori.

Träningsku­nskap

Under de senaste åren har det varit en hel del diskussion om träningsme­toderna i Finland. Efter VM i Seefeld förra året lade landslaget om träningen en hel del.

– Det finns nog träningsku­nskap i Finland. Skidåkning­en har utvecklats en del, men människans fysiologi har inte förändrats under de senaste 40–50 åren. Det går att finslipa vissa detaljer, som vilka egenskaper som borde prioritera­s i vilken ålder, säger Jauhojärvi.

I Norge kan en karriär som skidåkare framstå som ganska lockande, men i Finland är det kärvt att klara sig i individuel­l idrott. Det är lättare att skaffa sig ett yrke genom att studera.

– Det finns hur många proffs som helst i ishockeyns liga och mestis. Det är en lättare väg än att åka skidor. I Norge är det tvärtom.

Den svensk-norska skidtouren blev förstås en PR-katastrof för skidsporte­n, som redan är i blåsväder med sämre tv-siffror och snöfattiga vintrar. Det blir inte bättre av att Norge och Therese Johaug tar kål på all spänning genom att dominera världscupe­n.

I Ski Tour blev det en sexdubbel seger för de norska herrarna och en tredubbel seger för de norska damerna. Therese Johaugs överlägsen­het var förstumman­de.

Johaug har sina svagheter, men med ett program som var skräddarsy­tt för henne fanns det ingen som kunde rå på henne. En norsk konspirati­on inom internatio­nella skidförbun­det Fis? Åtminstone om man får tro Finlands före detta chefsträna­re Kari-Pekka Kyrö, som berättar för Ilta-Sanomat hur Norge dominerar alla kabinett, påverkar alla beslut och ser till att sträckorna gynnar norrmännen. Det är förstås struntprat. Ingen är lika oroad över Norges dominans som – norrmännen själva. Det tar död på intresset för skidsporte­n i Centraleur­opa. Det har gått så långt att Therese Johaug ansåg sig tvungen att gå ut och försvara sig själv.

Det är inte Johaugs fel att hon är överlägsen. Det är inte Norges fel att landet har så enorm bredd, stor kunskap och feta resurser inom skidsporte­n.

Skillnaden mellan Norge och resten av världen är inte så stor som det såg ut i Ski Tour. Men skidtouren blottlade hur stora resurser Norge har.

Iivo Niskanen skulle ha varit med i den absoluta segerstrid­en, om han inte haft helt värdelösa skidor under den första etappen i Östersund. Rysslands Alexander Bolsjunov var i ledningen inför avslutning­setappen, men hans vallning fungerade ungefär lika bra som flugpapper. Sveriges Ebba Andersson förlorade troligen också sina chanser till en topp tre-placering på grund av dåliga skidor.

I skidtouren hade Norge en enorm fördel med sin erfarenhet av den torra snön i fjälltrakt­erna. Norge har annars också en massiv serviceapp­arat, men på hemmaplan var skillnaden enorm. Norge har också bredden. Finn Hågen Krogh och Sjur Røthe missade kapitalt under sista sträckan, men Norge tog oavsett de sex främsta placeringa­rna. Finland hade ingen annan som hade en realistisk chans att blanda sig i tätkampen, förutom Krista Pärmäkoski och Iivo Niskanen.

Det är också onödigt att beskylla Fis för Norges suveränite­t. Vad ska internatio­nella skidförbun­det göra? Tvinga norrmännen att skida med försvarsma­ktens skidor? Neutral vallning? Låter bra i teorin, omöjligt i praktiken.

Oddsen blir säkert utjämnade en del då Niskanen och Pärmäkoski får tävla inför hemmapubli­ken i Lahtis i helgen. Den stora bilden är som den är.

Finland har det oerhört svårt i individuel­la idrottsgre­nar i dagens läge. Det beror på att föreningsv­erksamhete­n är utdöende, juniorerna väljer hellre videospel eller ishockey, och att individuel­la idrottsgre­nar står lågt i kurs i samhällets hierarki. Det är tråkigt, för Finland behöver en mångfaldig idrottskul­tur. Och skidsporte­n behöver andra vinnare än Therese Johaug.

”Skillnaden mellan Norge och resten av världen är inte så stor som det såg ut i den skandinavi­ska skidtouren.”

 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/LEHTIKUVA-AFP ?? Norges Pål Golberg firade
■ segern i Ski Tour i Trondheim.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/LEHTIKUVA-AFP Norges Pål Golberg firade ■ segern i Ski Tour i Trondheim.
 ?? FOTO: ANDERS WIKLUND/LEHTIKUVA-AFP ?? Therese Johaug var överlägsen i den skandinavi­ska skidtouren.
■
FOTO: ANDERS WIKLUND/LEHTIKUVA-AFP Therese Johaug var överlägsen i den skandinavi­ska skidtouren. ■
 ?? MARCUS LINDQVIST
sportjourn­alist ??
MARCUS LINDQVIST sportjourn­alist
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland