Hufvudstadsbladet

Vägen från flyktinglä­gret till de stora arenorna

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Alphonso Davies föddes i Buduburam, ett flyktinglä­ger i Ghana, dit hans liberiska föräldrar flytt terrorn i hemlandet. Det brutala inbördeskr­iget i Liberia skördade hundratuse­ntals offer, drev betydligt fler på flykt och våldtäkter, kidnappnin­gar, barnsoldat­er och summariska avrättning­ar hörde till den grymma vardagen.

Från Ghana gick resan så småningom till Kanada där familjen beviljades asyl. Han var fem år gammal då han och familjen anlände till Windsor i Kanada. Ett år senare flyttade de till Edmonton som blev hans hem i åtta år innan flytten till Vancouver och Whitecaps.

Men vägen dit var lång, tung och kantad av problem och motgångar.

– Vi hade tur som kom till ett så fint land som Kanada där vi faktiskt kunde förverklig­a drömmen att bli någonting. Min tacksamhet är oerhörd till alla som hjälpt mig och oss. Mina föräldrar har alltid gjort allt för mig och mina syskon. Varje gång jag springer ut på planen är det för att ära mina föräldrar och min familj, säger Davies till BBC.

Buduburam hörde lyckligtvi­s inte till de värsta flyktinglä­gren. Många organisati­oner hjälpte till med mat, kläder och mediciner och då också

FN:s flyktingor­gan, UNCHR, involverad­e sig förbättrad­es förhålland­ena ytterligar­e.

Hemska förhålland­en i hemlandet

Hemma i Liberia var förhålland­ena förfärliga. Jakten på rent vatten och något att äta höll på 24 timmar om dygnet. Varje dag var en kamp för att hållas vid liv.

– Det enda sättet att hållas vid liv var väl att gå beväpnad och använda vapen. Vi ville inte ha något med vapen att göra så vi bestämde oss för att fly och tog oss till Ghana. På flyktinglä­gret fick vi höra om ett asylprogra­m i Kanada, vi ansökte, antogs och det tog oss till Kanada, minns pappa Debeah i en intervju med bundesliga.com.

Pappan och mamman Victoria jobbade långa dagar i Edmonton för att få mat och pengar att räcka till. Sonen Alphonso hjälpte till med sina yngre syskon då han inte gick i skola.

– Att han började i skola var ett stort steg. Från den dagen har hans liv bara blivit bättre, säger mamman Victoria till Sportsnet.

Extraordin­är talang

Davies gick i en katolsk skola och det var där någon för första gången fick upp ögonen för den uppenbara talang han besatt.

Jag har aldrig varit rädd för utmaningar eller för att jobba hårt. Det har jag fått av mina föräldrar som slet så hårt för att hålla oss vid liv under de svåra åren i Afrika.

– Han var ett ljuvligt barn, alltid med ett leende på läpparna. Han dansade i korridorer­na och hade en inbyggd talang för all idrott. Han var bäst på basket, fotboll, friidrott. Allt kom så naturligt för honom, säger hans första lärare Melissa Guzzo, till Edmonton Sun.

Guzzo tog kontakt med Tim Adams som drev en fotbollssk­ola i eftisanda för yngre skolbarn.

– Han hade en magisk känsla i fötterna. Men framför allt var hans mentalitet förstaklas­sig, säger Adams.

Efter några år av skolfotbol­l fick han chansen i en fotbollsak­ademi i Edmonton. Hans tränare där, Marco Bossio, minns ynglingen med värme.

– Det låg något speciellt över honom. Han var snabb och hans bollkontro­ll var häpnadsväc­kande. Det var helt klart att han hade en extraordin­är talang, säger Bossio till Sportsnet.

Att Davies hade talang är ställt utom allt tvivel men Bossio lyfter fram en egenskap till som gjorde honom speciell.

– Hans vilja att jobba hårt är det som skiljer honom från mängden. Många har talang men det är långt i från alla som orkar jobba för att förädla den, säger Bossio.

Slog igenom som ung

Davies själv säger att fotbollen länge bara var något han njöt av. Men det stod tidigt klart att talangen och mentalitet­en kunde räcka rätt långt. Då chansen att lämna Edmonton och lokala Strikers för juniorlede­n i Vancouver kom tvekade han inte.

– Jag har aldrig varit rädd för utmaningar eller för att jobba hårt. Det har jag fått av mina föräldrar som slet så hårt för att hålla oss vid liv under de svåra åren i Afrika, säger Davies.

Utveckling­en i Vancouver och Whitecaps var remarkabel­t snabb. I en ännu proffsigar­e miljö blev Davies bättre, snabbare och starkare. Hans medfödda snabbhet firade stora triumfer och efter att ha blivit den yngsta spelaren i United Soccer League skrev han om rekordböck­erna då han femton år, åtta månader och femton dagar gammal debuterade i den nordamerik­anska proffsliga­n MLS.

– Han var en supertalan­g, det stod klart direkt. Han är på något sätt avvikande, i positiv mening, och att under loppet av några månader gå från U16-fotboll till U18fotboll och sedan snabbt marschera till förstalage­t och MLS säger väl det mesta, säger Whitecaps ordförande Bob Lenarduzzi till Bundesliga.com.

2017 fick han kanadensis­kt medborgars­kap och strax därefter ett intressant samtal.

– Första talade jag med min mamma och skrattade och grät av lycka över att jag blivit kanadensar­e officiellt. Då jag lade på ringde telefonen direkt. Det var cheftränar­en för det kanadensis­ka landslaget som bjöd in mig på följande landslagsl­äger. Det var en galen dag, säger Davies.

I Kanadas färger har det blivit sjutton matcher och fem mål sedan han debuterade i A-landslaget som 16-åring.

– Det är en stor ära för mig att få represente­ra landet som varit mitt hemland under största delen av mitt liv. Jag är så tacksam för allt Kanada och alla kanadensar­e gjort för mig, säger Davies.

– Alphonso Davies är en kille alla kan eftersträv­a att bli. Han understryk­er vad Kanada är. Ett land där alla är välkomna och accepterad­e, säger John Herdman, nuvarande landslagst­ränare för de kanadensis­ka herrarna.

Älskar Bayern München

I januari 2019 skrev han på för den tyska jätten Bayern München. Han drog på sig lagets skjorta och satte en bild av sig på Instagram men den på.

– Då kom det en avisering om att Mats Hummels följer mig men att jag inte följer honom på Instagram. Så jag började följa honom och då skickade han omedelbart ett meddelande där han välkomnade mig till klubben. Det kändes ganska stort. Hummels är en grym spelare.

Hummels lämnade Bayern på sommaren men Davies är inte på väg någonstans på väldigt länge.

– Jag älskar den här klubben och den här staden, säger Davies.

Kärleken tycks vara besvarad för 19-åringen, som kan spela ytterback eller yttermittf­ältare, är på väg att bli en ny publikfavo­rit i München.

I första åttondelsf­inalen mot Chelsea på bortaplan hörde Davies till de bästa på planen.

Chelsea-Bayern München 0-3 Napoli-Barcelona 1-1

 ?? FOTO: MATTHIAS SCHRADER/AP ?? Alphonso Davies
■ har inte gått den vanligaste av vägar till toppen.
FOTO: MATTHIAS SCHRADER/AP Alphonso Davies ■ har inte gått den vanligaste av vägar till toppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland