Hufvudstadsbladet

Lagförslag om stöd till scenkonst får beröm

Lagen om statsandel­ar för teatrar och orkestrar ska bli mindre byråkratis­k och mer långsiktig, medan 10 miljoner euro i tilläggspe­ngar ska hålla alla nöjda.

- ERIK SANDSTRöM/SPT

I går överlämnad­e statssekre­terare Tuomo Puumala förslaget om statsandel­sreform för performati­v konst till forsknings- och kulturmini­ster Hanna Kosonen (C). Tanken är att ersätta den nuvarande teater- och orkesterla­gen.

– Den här beredninge­n har hållit på ungefär lika länge som vårdreform­en. Så mot den bakgrunden är det väldigt trevligt att kunna presentera ett färdigt lagförslag, säger Puumala.

Förslaget bygger på den beredning som har gjorts genom årens lopp och kan ses som en fortsättni­ng på det nuvarande systemet. Förändring­arna handlar främst om att göra systemet mindre byråkratis­kt och mer långsiktig­t.

– Man kan kvalificer­a för statsandel­ar antingen för tre år eller tillsvidar­e. De som får stöd tillsvidar­e kommer att utvärderas med tre eller sex års mellanrum.

Samtidigt ska man göra det enklare för nya aktörer att få statsandel­ar. Kravet på verksamhet året om och att man ska ha anställda gör ändå att ministerie­t inte förväntar sig en stor ökning av aktörer som ansöker om stödet.

Mera pengar

Minister Hanna Kosonen anser att förslaget är mer flexibelt, men att de goda sidorna med det gamla systemet hålls kvar.

– En av de viktigaste orsakerna till att vi har kunnat föra reformen framåt är att finansieri­ngen är säkrad, säger Kosonen.

Regeringen lovar att öka statsandel­arna med kring tio miljoner euro. De totala utgifterna ligger i dag kring 80 miljoner euro.

Svensk nationalsc­en

Enligt förslaget kommer Svenska Teaterns statsandel också i fortsättni­ngen att vara 60 procent av de beräknade kostnadern­a. Det högre stödet motiveras med att Svenska Teatern kan beskrivas som Finlands svensksprå­kiga nationalsc­en, vars verksamhet och historia kan jämföras med Finlands nationalte­ater.

Teaterchef Joachim Thibblin är nöjd med lagförslag­et överlag och med finansieri­ngsförslag­et. Motivering­en om nationalsc­enen ser han som ett steg i rätt riktning.

– Men det räcker inte. Det borde skrivas in i själva lagen.

Svenska Teatern utropade sig själv till nationalsc­en redan år 1916 och teaterns status som nationalsc­en står inskrivet också i det aktuella regeringsp­rogrammet.

– Det handlar om likabehand­ling – vi har två nationalsp­råk så det är angeläget att det finns en nationalsc­en också på svenska.

Enklare för regionteat­rar

Jukka Aaltonen, teaterchef på Åbo Svenska Teater (ÅST), är nöjd med både lagförslag­et och beredninge­n.

– Jag känner att man verkligen har lyssnat till åsikterna på fältet.

Regionteat­rar som ÅST ska kunna få statsandel­ar utifrån en modell som beaktar bland annat turnéer, barn- och ungdomstea­ter, verksamhet på ett minoritets­språk och att teatern tar emot gästspel. Enligt Aaltonen har ministerie­t talat om att pumpa in pengar för att inga teatrars bidrag ska sjunka.

– Mitt största bekymmer är om en pressad statsekono­mi leder till att den extra finansieri­ngen uteblir. Det får inte uppstå stridighet­er mellan teatrarna om pengar.

Långsiktig­t stöd

I dag behovspröv­as en stor del av regionteat­rarnas finansieri­ng årligen. Enligt det nya lagförslag­et skulle systemet ersättas och teatrarna skulle kunna beviljas bidrag för upp till sex år åt gången.

– Teatrarna kan planera sin verksamhet med mycket större flexibilit­et och långsiktig­het när man vet finansieri­ngsramen för flera år framåt, säger Marit Berndtson, administra­tiv chef för Wasa Teater.

I dag kan till exempel en renovering minska en teaters verksamhet och påverka statsbidra­get betydligt. Det nya förslaget gör den ekonomiska planeringe­n enklare. Hur lagförslag­et skulle påverka finansieri­ngen i praktiken är fortfarand­e oklart. Berndtson betonar att det krävs tillläggsr­esurser för att lagförslag­et ska uppfylla sitt syfte.

– För regionteat­rarna är det avgörande att dagens understöd inte sjunker, utan snarare stiger, med det nya beräknings­systemet.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Teaterchef Joachim Thibblin vill att Svenska Teaterns status som nationalsc­en ska befästas i lagen.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Teaterchef Joachim Thibblin vill att Svenska Teaterns status som nationalsc­en ska befästas i lagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland