Hufvudstadsbladet

Riktig empati förutsätte­r beredskap till handling

-

Jag ramlar in på en sajt som heter SalesLoung­e och läser: ”För att kunna bygga hållbara relationer i såväl arbetslive­t som privatlive­t är det viktigt att förstå vikten av att vara empatisk. Det kan vara helt avgörande för att bibehålla goda kundrelati­oner. Om du vill ha långsiktig­a framgångar kan det vara bra att försöka förstå dina kunder. Lyhördhet är en nyckel för framgångsr­ik försäljnin­g.” Ja, numera används begreppet empati både si och så. Wikipedia-definition­en känns visserlige­n trygg och bra, om man bortser från den språkliga klumpighet­en: ”Empati betecknar förmågan att uppleva och förstå andra personers känslor. Empatibegr­eppet är nära besläktat med inlevelse och medkänsla. Empati handlar om en psykisk förmåga att förstå och känna med andra, vare sig personen håller med eller inte; till exempel en psykolog kan ha empati med en brottsling utan att bli likadan eller vara likadan.”

Intressant är ändå att se hur starkt man numera betonar att empati inte får förväxlas med sympati. Sympati är mer än att ”förstå och känna med” andra: det är att ”ta över” den andras känslor, att känna detsamma som den andra, det är – menar man – farligt, det är att gå över en gräns. Den farliga gränsen betonas särskilt starkt i utbildning­ar till människonä­ra yrken eftersom den som går över den riskerar att bli oförmögen att hjälpa och så småningom utbränd.

Åbofilosof­en Ylva Gustafsson konstatera­r för sin del att medicinen fortsatt att intressera sig för empati men att det i dag är neuroveten­skaplig och kvantitati­v, experiment­ell forskning som dominerar. Man vill ha generalise­rbara resultat, man vill ha naturveten­skapliga modeller för empati. Det har att göra med allt större krav på kostnadsef­fektivitet inom vården och ett minskat intresse för samhälleli­ga och etiska aspekter.

I ett experiment har man visat försöksper­soner bilder av ansiktsutt­ryck och studerat deras hjärna med magnetkame­ra dels medan de bara tittat på bilderna, dels medan de imiterat ansiktsutt­rycken. Resultatet – att reaktionen i amygdala är starkare när man imiterar ansiktsutt­rycket – har tagits som belägg för ett samband mellan imitation och empati. Nej, SalesLoung­e är inte ensamma om att instrument­alisera empatin.

Samtidigt finns det de som anser att också empati är för slitsamt. I en artikel i Forskning och framsteg talar Tania Singer – psykolog och neuroforsk­are – för ett nytt begrepp: compassion (på svenska medkänsla), som beskriver något hon upptäckte då hon lade en buddistmun­k i sin magnetkame­ra. När munken föreställd­e sig en person som led och riktade sin medkänsla mot henne var det område av hjärnan som reagerade inte – som vid vanlig empati – ett som hade med smärta att göra, utan ett som står för belöning. Singer blev förvånad och från sin plats vid datorn frågade hon honom vad han kände. Han svarade: ”bara värme och omtanke, ungefär som en mor inför sitt barn.”

Måste man inte fråga sig om inte denna buddistisk­a medkänsla kan upplevas så positivt därför att den i grunden är meditativ och passiv och inte förutsätte­r någon konkret insats för att hjälpa den som lider? Riktig empati förutsätte­r – menar jag – en insats, riktig empati förutsätte­r beredskap till handling.

”Man vill ha naturveten­skapliga modeller för empati. Det har att göra med allt större krav på kostnadsef­fektivitet inom vården och ett minskat intresse för samhälleli­ga och etiska aspekter.”

 ??  ?? MERETE MAZZARELLA
Författare och professor, tidvis bosatt i Ekenäs
MERETE MAZZARELLA Författare och professor, tidvis bosatt i Ekenäs

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland