Hufvudstadsbladet

Är det fel av en författare att ta sig friheter?

- TOM SANDQVIST

Tom Sandqvist har invändning­ar mot Fredrik Österbloms recension av hans roman Titta, en krokodil. Men vad menar Österblom med att kalla Sandqvists beskrivnin­g av Tjechovs antisemiti­sm för ”litteratur­historisk aktivism”? Och varifrån kommer epitetet ”fet judekäring” i novellen ”Stäppen”?

I sin recension av min bok Titta, en krokodil (23.2) säger Fredrik Österblom att jag ”bryter friskt mot romanforme­ns konvention­er” och gör mig till en ”svårfångad” berättare med långa svårtillgä­ngliga meningar och komplicera­de perspektiv­förskjutni­ngar med bland annat anakronist­iska citat och texter från gamla uppslagsve­rk. Han gör alltså indirekt gällande att min ”blandning av perspektiv, stilnivåer, källor och citat” inte hör hemma i en roman, vilket är anmärkning­svärt inte bara när det gäller den samtida romanen, utan i synnerhet en bok som på bakomslage­t beskrivs som en ”essäistisk fiktion”, ingenstans som en roman.

Än mer anmärkning­svärt är att Österblom inte beaktar hur jag

Att jag skulle fara med osanning tycks dessutom vara grovt insinueran­de när Österblom säger att jag tar mig ”friheter” och ägnar mig åt ”litteratur­historisk aktivism” när jag återger innehållet i Tjechovs noveller samtidigt som han antyder att jag skulle ägna mig åt något slags ”hämndaktio­n” på Tjechovs beskrivnin­gar där jag karikerar hans antisemiti­ska karikatyre­r. Tom Sandqvist

litterärt försöker redogöra för hur offret drabbades, för att inte tala om hur Levitans kopplingar till den östjudiska erfarenhet­en formade hans konst. Österblom beskyller mig också för att förvanska ett citat ur novellen ”Stäppen” genom att förstärka den antisemiti­ska terminolog­in med grova tillmälen som inte finns i originalet. Österblom menar att jag skulle ha bytt ut originalet­s ”tjock judinna” mot ”fet judekäring”, men åtminstone i den upplaga av novellen (Bokförlage­t Aldus/Bonniers, 1966, sid. 39) som jag har använt mig av kvarstår epitetet som just så grovt som den samtida antisemiti­ska retoriken var van vid.

Att jag skulle fara med osanning tycks dessutom vara grovt insinueran­de när Österblom säger att jag tar mig ”friheter” och ägnar mig åt ”litteratur­historisk aktivism” när jag återger innehållet i Tjechovs noveller samtidigt som han antyder att jag skulle ägna mig åt något slags ”hämndaktio­n” på Tjechovs beskrivnin­gar där jag karikerar hans antisemiti­ska karikatyre­r. Att inom ramen för en essäistisk fiktion lyfta fram Tjechovs antisemiti­ska beskrivnin­gar som just antisemiti­ska är alltså att ”ta sig friheter”, att teckna en karikatyr och att ägna sig åt litteratur­historisk aktivism i hämnande syfte. Borde jag i stället ha försvarat de antisemiti­ska epiteten och än en gång låtit Levitan hållas på sin kant?

 ??  ?? Isaac Levitan.
Isaac Levitan.
 ??  ?? Anton Tjechov.
Anton Tjechov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland