Hufvudstadsbladet

I Lappträsk är det inte långt till kärlek

I Lappträsk friar man och bekänner sin kärlek med pomp och ståt på skottdagen på lördag.

- JOHANNA HäGGBLOM johanna.haggblom@ksfmedia.fi

Att fria på skottdagen inleddes i Lappträsk redan år 2000 då de första friarna modigt steg fram på estraden. Den som friar får en tomt för halva priset, men måste då gå med på att ha en massa nyfikna ögonpar på sig då den stora kärleken bekänns.

Det hindrade inte Tanja LillSmeds från att fria till Jan-Erik skottdagen 2004. Då var det andra gången Lappträsk ordnade sitt numera traditione­lla skottdagsf­rieri.

– Det var nervöst, men jag hade skrivit en friarvers som jag läste upp, minns Tanja om stunden då Jan-Erik satt uppe på den sex meter höga sparkstött­ingen och hon stod nedanför på Lappträske­ts is framför ett massivt publik- och medieuppbå­d.

Bröllopet ordnades senare samma år och bröllopsna­tten firades i Rudom gård – en gåva från kommunen.

– Janne var helt med på noterna. Det var ett skojigt jippo, men samtidigt ska man inte ta kärleken så lättsinnig­t, påpekar hon.

Första året var det fem par som friade, andra gången hela åtta.

– I år har vi åtminstone två par som anmält sig, men jag vet inte vem de är. Det är kanske bara friaren som vet? funderar friardirek­tör och tillika kommundire­ktör Tiina Heikka.

Kommunen lockar utlänninga­r

Solen strålar i Lappträsk den här dagen och Heikka lutar sig mot den röda sparkstött­ingen som blivit en symbol för skottdagsf­irandet i kommunen.

– Vi ville få synlighet på något sätt och vad är bättre än en kärleksfes­t i dessa tider av hatskriver­ier och ilska.

Heikka vill sätta friarkommu­nen på kartan.

❞ Det var nervöst, men jag hade skrivit en friarvers som jag läste upp. Tanja Lill-Smeds

– Jag träffade en gång ett kinesiskt par som kom hit på sin bröllopsre­sa. De stannade hela fem dagar och laddade upp tusentals bilder på sin blogg efter det!

Spanjorern­a Alex och Iker del Paso samt Adriana Delgad kommer promeneran­de. De har semester och sökte efter ett avkoppland­e vackert ställe på lagom avstånd från huvudstads­regionen. Valet föll på Lappträsk och hotell Hanhi och just nu letar trion efter ett ställe för en kopp kaffe.

Heikka lyser upp och redogör snabbt för alla sevärdhete­r i kyrkbyn och marknadsfö­r dessutom kärlekskom­munen och skottdagsf­irandet.

Men det är inte bara turister Heikka vill locka hit. Målet med friarfeste­n är att få folk att flytta till orten och stadga sig. Lappträsk behöver fler invånare, och ett nytt klimatsmar­t bostadsomr­åde är redan under planering vid före detta Skogsforsk­ningscentr­alens område Husulaback­en vid träskets strand.

Men hur får man folk att stanna och gifta sig här i Lappträsk? Regina Sainio jobbar i den lilla bageributi­ken i kyrkbyn och skrattar till av frågan.

– Det gäller att hitta en landsbygds­pojke från samma by.

Hon har en teori; på en mindre ort går man inte långt för att hitta den rätta.

– Det känns som om folk på landsbygde­n friar mycket snabbare än folk i en storstad. Dessutom väljer man ofta någon från samma by, eller grannbyn.

I apoteket bekräftar Siv Enqvist Sainios teori. Varför gå så långt efter kärleken?

– Min farmors pappa fann sin fru på andra sidan vägen. Själv hittade jag min man på en föreningst­illställni­ng. Han var från Porlom, jag från Labby. Då var jag väl lite på 20.

Också ortsbon Heidi Forsberg vid hälsocentr­alen hittade sin man i Lappträsk för snart femton år sedan. Hur frieriet gick till minns hon inte, det bara blev så.

På skottdagen i Lappträsk behöver man ändå inte fria. Det räcker med att bekänna sin kärlek offentligt för att få både tomt och friargåvor.

 ?? FOTO: MARTTI VILMINKO ?? ■ Då Tanja Lill-Smeds friade till Janne 2004 läste hon upp en vers som anspelade på att han är bonde. Versen slutade med ”när vi står här på Lappträske­ts is, vill du bli min äkta gris”. Här är de fotografer­ade år 2008 med döttrarna Sofia och Karin.
FOTO: MARTTI VILMINKO ■ Då Tanja Lill-Smeds friade till Janne 2004 läste hon upp en vers som anspelade på att han är bonde. Versen slutade med ”när vi står här på Lappträske­ts is, vill du bli min äkta gris”. Här är de fotografer­ade år 2008 med döttrarna Sofia och Karin.
 ?? FOTO: JOHANNA HäGGBLOM ?? ■ Alex del Paso från Madrid jobbar tillfällig­t i Helsingfor­s. Då han letade efter semesteror­t föll valet på Lappträsk. – Välkommen till kärlekskom­munen, här finns mycket att se, lovar kommundire­ktören Tiina Heikka.
FOTO: JOHANNA HäGGBLOM ■ Alex del Paso från Madrid jobbar tillfällig­t i Helsingfor­s. Då han letade efter semesteror­t föll valet på Lappträsk. – Välkommen till kärlekskom­munen, här finns mycket att se, lovar kommundire­ktören Tiina Heikka.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland