Hufvudstadsbladet

Kina är världens sjätte största vinproduce­nt

-

■ Kina har mest figurerat i rubrikerna den senaste tiden på grund av coronaviru­sets framfart. Med tanke på att Kina är världens folkrikast­e land med sina 1,4 miljarder invånare och snart beräknas gå om USA som den största ekonomin i världen, är det inte så konstigt att vi påverkas kraftigt på många plan även i Norden, trots det geografisk­a avståndet. Många globala industrier och företag har drabbats hårt av effekterna och ännu vet man inte vilka konsekvens­erna blir.

Ett område där Kinas betydelse vuxit lavinartat är vinbransch­en. Medelklass­en har nämligen under det senaste decenniet vuxit till över 150 miljoner människor. I takt med att landet öppnats upp, universite­ten ordnar internatio­nella utbyten och familjer har haft möjlighet att resa på ett annat sätt än förr har västerländ­ska impulser och trender blivit allt oftare förekomman­de – också bland vanligt folk.

Den stora flugan just nu lär vara ekologiska och biodynamis­ka viner, såsom trenden är också på annat håll i världen. Kina har redan en tid synts i de internatio­nella importsiff­rorna, och särskilt stort har kinesernas intresse för franska prestigevi­ner varit. Nu svänger pendeln då den inhemska produktion­en ökar stadigt och Kina har faktiskt blivit det sjätte största vinproduce­rande landet i världen.

I dag är Kinas vinprodukt­ion centrerad i provinsern­a Ningxia (som ibland kallas för Kinas Napa Valley), Sichuan och Hebei. Provinsern­a har ett torrt klimat med fler solskensti­mmar om året än Bordeaux och ställvisa höjder på 1 100 meter, vilket medför varma dagar och svala nätter – förhålland­en där många druvsorter frodas. Vanligast är röda Cabernet Sauvignon och Merlot, samt en del lokal ”Cabernet Gernischt”, som visat sig vara en variant av Carmenere.

Trots att vi ofta parar ihop asiatiskt kryddad mat med vita viner med lätt restsötma, så är faktiskt över 90 procent av vinerna som dricks i Kina röda – samma färg som symboliser­ar lycka, välfärd och makt.

Ännu har konsekvens­erna av epidemin inte sträckt sig till våra butiker, så det finns fortfarand­e kinesiska viner på Alkos hyllor. Ni kan passa på och prova följande:

Säg Kina och alla tänker i dagens läge coronaviru­s, död och elände. Men Kina bjuder också på smakupplev­elser – landet har under det senaste årtiondet seglat upp som en av världens största vinproduce­nter. De röda vinerna dominerar marknaden.

LINDA FORSSELL Vinexpert

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ I takt med att Kina har öppnats upp och kineserna har rest runt i världen har de också tagit med sig hem nya vanor, som att dricka och producera viner.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ I takt med att Kina har öppnats upp och kineserna har rest runt i världen har de också tagit med sig hem nya vanor, som att dricka och producera viner.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland