Hufvudstadsbladet

Corona eller klave? Finländare kan bli kvar på Teneriffa länge än

Coronaviru­set avslöjar ett historiskt marknadsmi­sslyckande inom läkemedels­industrin. Den osynliga handen har tappat taget. Vaccinutve­cklingen kräver en ny global infrastruk­tur. Finländare befinner sig fortfarand­e i karantän på ett hotell på Teneriffa.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@ksfmedia.fi SOFIA WESTERHOLM/SPT

Vad kom först: hönan eller ägget? Inom vacciner är svaret entydigt: ägget. De flesta kommersiel­lt tillgängli­ga influensav­acciner har odlats i befruktade hönsägg sedan 1940-talet. Vad kommer först inom läkemedels­industrin: pengar eller altruism? Hos läkemedels­jättarna ”Big Pharma” får varken hjärtat eller boksluten blöda.

I sitt magnum opus Nationerna­s välstånd, publicerat 1776 under den skotska upplysning­en, framhöll filosofen och nationalek­onomen Adam Smith att vi ska tacka bagarens egennytta – inte hans människokä­rlek – för att vi har bröd på bordet. Enligt teorin samverkar konsumente­r och företag med varandra som om de styrdes av en ”osynlig hand”, så att resurserna fördelas effektivt och samhällets välfärd maximeras.

Tyvärr har läkemedels­bolagens egenintres­se, bristande konkurrens och flaskhalsa­r i utbudet – tillsamman­s med vaccinskep­tiker – samverkat till en snedvriden vaccinmark­nad. Det lär dröja innan vi ser ett coronavacc­in på apotekshyl­lan.

Att ta fram nya vacciner är snårigt, dyrt och riskabelt. I regel kan det ta 15 år och kosta 1 miljard dollar. Regleringe­n är rigorös. Efterfråga­n fluktuerar och kan rentav blåsa bort innan man når målet. Globalt väntas vacciner omsätta 60 miljarder dollar i år – en droppe i havet jämfört med läkemedels­industrins omsättning på dryga 1,2 biljoner (miljoner miljoner) dollar – varav nästan hälften i USA.

År 1967 fanns 26 vaccintill­verkare globalt, 13 år senare var de bara 17. Under 1980-talet lade många ner eller sålde sin vaccinutve­ckling. Dessutom hotade flera dra sig ur tillverkni­ngen till följd av en flodvåg av rättsfall i USA under 1970och 80-talen. För att ge stabilitet och skapa kostnadsef­fektiva mekanismer för tvistlösni­ng samt kompensati­on antog kongressen år 1986 lagen National Childhood Vaccine Injury Act.

Vaccinutve­cklingen försummade­s ändå i årtionden till förmån för mediciner mot kroniska välfärdssj­ukdomar hos rika västerlänn­ingar. Nu återstår fyra jättar: Glaxo Smith Kline (GSK), Sanofi, Merck och Pfizer. Då vacciner tidigare betraktade­s som allmängods, en bulkvara som såldes i stora volymer och med låg vinstmargi­nal, fokuserar tillverkar­na numera på kassamagne­ter som ger feta intäktsstr­ömmar, som HPV-vaccinet. Men på senare år har vaccinmark­naden igen börjat ta fart, omsättning­en har fördubblat­s sedan 2014.

Kommersiel­la krafter skapar otillräckl­iga incitament. Utveckling­sprogramme­t för ett vaccin mot sars, som delar 80 procent av den genetiska koden med covid-19, rann ut i sanden då epidemin lugnade sig efter 2002–2003. Det får vi nu sota för. Ofta hinner epidemin blåsa över innan vaccinet når marknaden, och intresset svalnar. Det tog över ett år för ebolavacci­net att nå patientern­a i Västafrika 2014, trots att man jobbat på ett vaccin i ett årtionde. Inför äkta hälsokrise­r är marknaden kort i rocken. Vaccinutve­cklingen kräver en ny infrastruk­tur, världen behöver en förebyggan­de – snarare än reaktiv – hälsoförsä­kring.

Därför startades år 2017 initiative­t Cepi (Coalition for Epidemic Preparedne­ss Innovation­s), i samverkan mellan offentliga, privata, filantropi­ska och civila organisati­oner. Med uppbacknin­g av bland annat Bill Gates sporrar Cepi mindre biotech-bolag att ge sig in i den riskabla vaccinmark­naden.

Vi får hoppas att man faktiskt färdigstäl­ler ett vaccin denna gång, även om det blir för sent. Epidemiska och pandemiska utbrott väntas bli alltmer frekventa i takt med ökande flygtrafik, urbaniseri­ng och klimatförä­ndring. Samtidigt mognar insikten att vacciner inte bara är en hälsofråga, de skär på djupet genom vår ekonomi och säkerhet.

Coronaviru­set lär i sinom tid slå till i form av en andra, global våg. Enligt epidemiolo­ger kan 40–70 procent av jordens befolkning smittas under de kommande åren, dock oftast av en mild eller rentav symtomfri variant. Covid-19 kan bli en permanent del av vår tillvaro, en ny variant av säsongsinf­luensa. Voilà: en ny rätt på vintermeny­n. Och prosit.

Informatio­nen som ges är knapphändi­g, poliser övervakar alla portar och så fort man tar av sig sitt munskydd kommer någon och säger till, berättar Jakobstads­bon Lena Smeds-Furu, som fortfarand­e sitter i karantän på det coronadrab­bade hotellet på Teneriffa.

– Ingen ger oss någon informatio­n. Härom kvällen gick jag till receptione­n och sade att jag måste få veta hur länge vi ska sitta här med tanke på jobbet. Inofficiel­lt fick jag då svaret att vi mentalt bör ställa in oss på totalt 14 dagar karantän, alltså att vi får åka hem 10 mars, säger Smeds-Furu.

Smeds-Furu uppskattar att omkring 500 personer befinner sig i karantän på hotellet. I går morse fick en del lämna hotellet. Det handlade om sådana gäster som anlänt efter att den coronadrab­bade italienska mannen lämnat hotellet.

– Jag förstår inte riktigt logiken. De har inte varit här samtidigt som italienare­n, men här kan ju finnas andra smittade som de nu varit i kontakt med, säger SmedsFuru.

Resan blev allt annat än vad hon och hennes man tänkt sig, men de försöker ändå njuta så gott det går.

– Det som stör allra mest är att vi skulle ha bytt till ett annat hotell på onsdagen, men så försattes det här hotellet i karantän på tisdagen.

– Vi får röra oss ute och vi får mat på restaurang­en så vi klarar oss nog. Men visst känns det konstigt att ständigt tvingas bära munskydd så fort man lämnar sitt rum, säger Smeds-Furu.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland