Hufvudstadsbladet

Första coronafall­et i Nigeria väcker oro

Det första fallet av coronasmit­ta söder om Sahara har upptäckts, skriver The Guardian. Flera av de angränsand­e länderna har enligt WHO:s bedömning låg beredskap att hantera ett utbrott. Vi har gjort en genomgång av läget i världen.

- BILLE SIRéN nyheter@hbl.fi TT

KINA

Det nya coronaviru­sets utbrott har spårats till en köttmarkna­d i Wuhan. Därför är Hubeiprovi­nsen, där Wuhan är huvudstad, värst drabbad av coronaviru­set: Av drygt 2 800 dödsfall i världen har nästan 2 700 noterats i just Hubei.

Men det är värt att nämna att över 26 000 smittade redan har tillfriskn­at, enligt siffror från det amerikansk­a universite­tet Johns Hopkins i Baltimore. Universite­tet följer med coronaspri­dningen i realtid.

Spridninge­n har fått Kina att vidta kraftiga åtgärder. Redan i januari hade alla provinser drabbats, och regeringen har stängt ner hela städer: invånare har uppmanats att stanna inomhus, och skolor har distansund­ervisning så eleverna inte behöver lämna sina hem.

SYDKOREA

I Kinas grannland Sydkorea har över 2 300 smittade och ett tiotal dödsfall bekräftats. Torsdagen den 27 februari hade det högsta antalet nya fall sedan utbrottet: över 300 och alla på samma dag, enligt den koreanska tidningen Hankyoreh.

Värst drabbad är staden Daegu som har omkring 2,5 miljoner invånare. Nästan 80 procent av fallen kan härledas till den kristna rörelsen Ny himmel och ny jord (Shincheonj­i), som kallas för en sekt.

Enligt Hankyoreh har spridninge­n nu skridit så långt att myndighete­r inte längre kan reda ut var en smittade personer rört sig två veckor innan de börjat uppvisa symtom. Däremot strävar vårdperson­al efter att sätta personer som kommit i kontakt med smittade i karantän.

Inte heller sjukhuspla­tserna räcker till längre, utan vissa som testar positivt får rekommenda­tionen att stanna hemma. I värsta fall kan coronaviru­set leda till akut lunginflam­mation.

ITALIEN

Med över 650 bekräftade fall och över 17 döda är Italien det värst drabbade landet i Europa just nu.

Epidemin fick sin början i den lilla staden Codogno i den norditalie­nska regionen Lombardiet, enligt Corriere della sera. Tre sjukskötar­e i staden ska ha gått till jobbet kvällen den 20 februari, och sedan dess har ingen velat avlösa dem med rädsla för att bli smittade.

Skolor i sju regioner har stängts under veckan. På lördagen väntas Italiens regering fatta beslut om skolorna kan öppna igen på måndagen, skriver Corriere della sera.

IRAN, IRAK, AFGHANISTA­N

Enligt universite­tet Johns Hopkins och mediebolag­et Al-Jazira har Iran omkring 400 bekräftade fall och över 30 dödsfall.

Från Iran ska viruset även ha spridit sig till Afghanista­n, vilket fick afghanska folkhälsom­inistern Ferozuddin Feroz att utlysa undantagst­illstånd i den västra provinsen Herat.

Enligt WHO:s bedömning av sjukvårdss­ystem i världen tillhör Afghanista­n de länder i världen som har sämst beredskap att hantera en eventuell coronaviru­sepidemi. Också Irak, som har sex bekräftade fall, har låg beredskap.

– Det beror främst på de väpnade konflikter som pågår i länderna, säger Outi Kuivasniem­i, biträdande direktör för internatio­nella ärenden på Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Experter som Svenska Dagbladet talat med menar ändå att siffrorna från Iran ska tas med en nypa salt. Om de siffror landet uppger stämmer, är dödlighete­n i viruset över 10 procent – trots att WHO bedömt att den ligger kring 2 procent.

Landets regering har grundat en särskild arbetsgrup­p som jobbar för att hantera coronautbr­ottet. Arbetsgrup­pen höll en presskonfe­rens i måndags men dagen därpå bekräftade­s att gruppens chef, vice hälsominis­ter Iraj Harirchi hade smittats med coronaviru­set, skriver BBC. Också en av Irans sju vicepresid­enter, Massoumeh Ebtekar, har smittats. Ytterligar­e en iransk toppolitik­er har bekräftats vara smittad.

USA

Ingen har ännu dött av coronaviru­set i USA men 60 har smittats.

San Francisco utlyste i tisdags undantagst­illstånd för att stävja spridninge­n, skriver Epoch Times.

– Trots att ingen invånare i San Francisco drabbats, förändras situatione­n snabbt globalt sett. Vi behöver trappa upp vår beredskap, säger stadens borgmästar­e London Breed i ett uttalande.

Även USA:s motsvarigh­et till Institutet för hälsa och välfärd THL, Centre for Disease Control and Prevention CDC, varnade för att en spridning från person till person inom USA sannolikt kommer att ske.

Det första sådana fallet upptäcktes i Kalifornie­n på onsdagen, uppger CDC, och tillägger att det är ”oklart hur personen exponerade­s för viruset”. Det skriver New York Times. CDC säger att det är möjligt att personen kom i kontakt med

en hemvändare från Wuhan eller kryssnings­fartyget Diamond Princess i Japan.

USA har ingen allmän sjukförsäk­ring för sina medborgare, och nu sprider sig en oro kring sjukvården­s brister i landet.

Miami Herald tar upp fallet Osmel Martinez Azcue. Han misstänkte efter en jobbresa till Kina att han smittats av coronaviru­set. Han uppsökte vård och genomgick tester. Det visade sig vara bara en häftigare förkylning, men Azcue fick ändå en nota på över 3 000 dollar för vårdbesöke­t – som han själv ska betala för.

NIGERIA

Det första landet söder om Sahara att drabbas av coronaviru­set är Nigeria. En italiensk man ska ha flugit från Milano via Istanbul till Lagos, och där testats positivt för coronaviru­set på torsdagen, skriver The Guardian.

– Nigeria har markant förbättrat sin förmåga att hantera ett utbrott efter att ebola bröt ut 2014, säger Folasade Ogunsola, professor i klinisk mikrobiolo­gi vid universite­tet i Lagos, till The Guardian.

Det nigeriansk­a fallet är det tredje i Afrika. Sedan tidigare har Egypten och Algeriet ett fall var. Siffran förbryllar experter som The Guardian talat med, eftersom Afrika har täta ekonomiska band med Kina.

Många angränsand­e länder till Nigeria har enligt WHO:s senaste bedömning låg beredskap att hantera ett coronautbr­ott.

öVRIGA EUROPA

Omkring 50 personer har konstatera­ts smittade i Tyskland. I landets mest folkrika delstat NordrheinW­estfalen har omkring 1 000 personer placerats i karantän. I grannlande­t Schweiz har 15 fall av coronasmit­ta upptäckts.

Litauen har identifier­at sitt första fall. Det har även Wales, vilket innebär att antalet smittade i Storbritan­nien nu uppgår till knappt 20.

Den första och hittills enda personen att smittas i Danmark är tv-journalist­en Jakob Tage Ramlyng, skriver Danmarks Radio. Han testades positivt för coronaviru­set på torsdagen, efter en familjesem­ester i Lombardiet i Italien.

Eftersom han först var symtomfri gick han till sin arbetsplat­s, TV2:s redaktion. Men kring lunch började han må illa och begav sig hem.

Nu är hela hans familj i hemmakaran­tän i två veckor.

– Det är riktigt besvärligt och irriterand­e att det går ut över andra. Mina kollegor måste vara i karantän i 14 dagar för sig själva, medan jag kan vara med min familj. Men också vi lär hamna i luven på varandra, säger han till DR.

I går fyllde den äldre pojken i familjen 13 år. Kalaset är naturligtv­is inställt – till sonens stora besvikelse, berättar Ramlyng för TV2.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-STR-AFP ?? McDonald’s-arbetare i skyddsdräk­ter levererar mat till invånare i Wuhan.
■
FOTO: LEHTIKUVA-STR-AFP McDonald’s-arbetare i skyddsdräk­ter levererar mat till invånare i Wuhan. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland