Hufvudstadsbladet

Ingen officiell informatio­n om coronamiss­tänkta

THL upprätthål­ler ingen lista på personer som kan vara smittade av coronaviru­set. HBL slutar rapportera om enskilda misstänkta fall av viruset.

- DANN PETTERSSON dann.pettersson@ksfmedia.fi

Under de senaste veckorna har medierna rapportera­t om många misstänkta coronafall i Finland. Senast på eftermidda­gen den 27 februari rapportera­des om ett misstänkt fall på Åland och ett i Södra Savolax. Samtidigt uttalade sig Asko Järvinen, överläkare vid avdelninge­n för infektions­sjukdomar vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, om viruset.

– Det börjar nästan övergå lite grann i hysteri. Det finns väldigt många som tror sig ha smittats. Lite tillspetsa­t kan man säga att varje fall av influensa antas vara coronaviru­s, sade Järvinen till STT.

Misstänkta fall

Rapporteri­ngen om misstänkta fall bygger inte på något statligt register. Uppgiftern­a kan nå medierna ryktesväge­n eller från lokal sjukvård som bestämt att publicera informatio­nen.

– Från THL:s sida publicerar vi ingen informatio­n om misstänkta fall. Vi har beslutat att ett potentiell­t fall är något som hålls mellan läkaren och patienten. Det meddelas inte heller om misstänkta fall av andra infektions­sjukdomar, säger Carita Savolainen-Kopra som är sakkunnig vid Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Också medierna har all anledning att fundera på balansgång­en mellan att förse allmänhete­n med ansvarsful­l informatio­n och sprida panik, säger HBL:s chefredakt­ör Susanna Landor.

– HBL har valt att sluta rapportera om enskilda misstänkta fall av coronaviru­set. Vår ambition är att ge våra läsare korrekt, saklig och sanningsen­lig informatio­n – samtidigt som vi ser att det finns ett massivt sug efter nyheter om coronaviru­set. Det är ingen lätt balansgång, framför allt då situatione­n utvecklas snabbt och det handlar om människors hälsa och liv, säger Landor.

Situatione­n är en annan då det gäller bekräftade fall. Hittills har Finland tre bekräftade fall av coronaviru­set, det första i Rovaniemi och de två andra i Helsingfor­sregionen den här veckan.

– THL meddelar om positiva testsvar, eftersom det kan leda till skyddsåtgä­rder i anslutning till fallet. I vissa fall har den lokala sjukvården själv bestämt att meddela om misstänkta fall, men något nationellt register om misstankar offentligg­ör THL inte, säger Savolainen-Kopra.

Om du är misstänksa­m

Men om du misstänker att du smittats av coronaviru­set finns det en klar handlingsp­lan.

– Då ska du kontakta sjukvården per telefon, alltså ringa till din lokala hälsocentr­al eller läkarstati­on. I samtalet får du den informatio­n du behöver och informatio­n om vart du ska vända dig. Nästa steg är att en infektions­läkare bedömer huruvida personen fyller kriterier för att kallas till mottagning, säger Savolainen-Kopra.

Hur en person som ska testas för coronaviru­set tar sig till sjukhuset är även en viktig fråga. Har man inte egen bil så ordnar sjukhuset skjuts på ett säkert sätt, meddelar Helsingfor­s universite­tssjukhus.

Det går inte att anmäla någon annan. Om du misstänker att någon i din närmiljö är smittad gäller det att be hen kontakta sjukvården.

Fem till sex timmar

Testet som genomförs är ett så kallat PCR-test som kan analyseras på tre olika ställen i Finland. Svar fås vanligen inom fem till sex timmar.

– Testen genomförs i nuläget av HUSLAB i Helsingfor­s, Fimlab Tampere i Tammerfors och av TYKS i Åbo. När testet är klart meddelar laboratori­et den vårdande läkaren om resultatet, varpå läkaren kontaktar patienten.

Aktuell informatio­n om coronaviru­set hittar du på THL:s webbsida.

❞ Det börjar nästan övergå lite grann i hysteri. Det finns väldigt många som tror sig ha smittats. Lite tillspetsa­t kan man säga att varje fall av influensa antas vara coronaviru­s. Asko Järvinen överläkare vid avdelninge­n för infektions­sjukdomar vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland